Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Handelsblatt : Νέα συμφωνία για το προσφυγικό διαπραγματεύονται Γερμανία και Τουρκία – «Αναστατωμένη η Ελλάδα»

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό, το Βερολίνο και η Άγκυρα διαπραγματεύονται για μια νέα εκδοχή του συμφώνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Handelsblatt, συζητούνται τα σημεία εκείνα που είναι πιο πιθανό να χαλάσουν τη συμφωνία.

Επιπλέον, γράφει η εφημερίδα, η Ελλάδα, η οποία πλήττεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων από την Τουρκία στην ΕΕ, φαίνεται προφανώς να έχει μείνει εκτός, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν από γερμανικής πλευράς η ομοσπονδιακή Καγκελαρία, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ ο οποίος εξελέγη προσφάτως επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενώ από τουρκικής πλευράς το γραφείο του αντιπροέδρου της χώρας Φουάτ Οκτάι.

«Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να αποφευχθεί το ανθρωπιστικό και πολιτικό χάος όπως το 2016 ή το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων πέρυσι» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη θα αυξηθεί ξανά λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, τα χρήματα από το σύμφωνο για τους πρόσφυγες που τέθηκαν δόθηκαν την άνοιξη του 2016 έχουν εξαντληθεί.

Οι οργανώσεις βοήθειας στην Τουρκία περιμένουν επειγόντως νέα χρηματοδότηση. «Αν δεν λάβουμε νέα χρηματοδότηση σύντομα, πρέπει να τερματίσουμε αμέσως το έργο μας», λέει ο Ιμπραήμ Ντιζμάν, ο οποίος εργάζεται για την οργάνωση προσφύγων «Mälteciler Dernegi» στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα απαιτεί την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την EE, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνη την Αθήνα.

Η παλιά συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να στείλει παράνομα εισερχόμενους μετανάστες στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ αναλαμβάνει Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία και υποστηρίζει οικονομικά την Τουρκία στη φροντίδα των προσφύγων.

Έξι δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για αυτό για μια περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων ετών.

Η Τουρκία ήλπιζε για μια συμφωνία με την ΕΕ ώστε να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες και παράλληλα να υπάρξει επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ώστε να συμπεριλαμβάνονται ο άνθρακας, ο χάλυβας και τα γεωργικά προϊόντα. Πράγματα που αναφέρονταν στη «Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» του 2016, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απογοητευμένος με την προηγούμενη συμφωνία. Η Άγκυρα καλεί, μεταξύ άλλων, να υπάρξει ρητή αναφορά για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης στο νέο σύμφωνο για τους πρόσφυγες. Η Γερμανία είναι ανοιχτή στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης, αλλά προτιμά να μην τη συμπεριλάβει στην μεταναστευτική συμφωνία. Η Αθήνα από την πλευρά της αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική.

Ενώ η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης, σήμερα δεν υπάρχει λόγος για τη Γερμανία να επιστρέψει μόνη της στις διαπραγματεύσεις. Πίσω από αυτό υπάρχει η ανησυχία ότι το Βερολίνο θα υποχωρήσει πολύ έναντι της Άγκυρας.

«Στην Αθήνα, δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που έγινε πριν από πέντε χρόνια. Για να μπορέσει κάποιος να μιλήσει γι ‘αυτό, η Τουρκία πρέπει πρώτα να εφαρμόσει την υπάρχουσα συμφωνία,» δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης στη γερμανική εφημερίδα.

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, Τουρκία άνοιξε τα σύνορα της για πρόσφυγες που ήθελαν να πάνε στην Ελλάδα.

Χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα μέσα σε λίγες ώρες και δημιούργησαν καταστροφικές σκηνές.

Εκατοντάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στο κρύο στην ύπαιθρο με ελπίδα την ελευθερία. Αλλά δεν συνέβη έτσι. Σχεδόν κανένας δεν κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα από τους Έλληνες αστυνομικούς ή τις μονάδες του EU Frontex.

Πηγή: tovima.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email