Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Lockdown: Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. – Διπλάσιο το ύψος των προστίμων στους παραβάτες

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται από σήμερα Σάββατο η Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι ο φορέας που θα κληθεί να επιτηρήσει, σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο οργανισμό του Δημοσίου, την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στην Αττική σε εγρήγορση έχουν τεθεί σχεδόν όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες, ενώ μετά από σειρά συσκέψεων έχει εκπονηθεί σχέδιο για τη διενέργεια ελέγχων σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας. 

Μάλιστα, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, εξέδωσε χθες Παρασκευή διαταγή με την οποία «κόβονται» οι άδειες των αστυνομικών, με στόχο να είναι διαθέσιμος ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ενστόλων στο δρόμο.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι όμοιος με εκείνον που είχε εφαρμοστεί στο lockdown του περασμένου Μαρτίου, με τη διαφορά ότι το ύψος των προστίμων αυτή τη φορά έχει διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα όσοι παραβιάζουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ και όχι 150 ευρώ, όπως ήταν το Μάρτιο. Το πρόστιμο ύψους 300 ευρώ δεν αφορά μόνο στην παραβίαση των μέτρων για τις μετακινήσεις, αλλά και στη χρήση μάσκας.

Από νωρίς σήμερα Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σταματούν τους οδηγούς και ελέγχουν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.

Όπως λένε αστυνομικές πηγές, η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου αναμένεται να βοηθήσει τους αστυνομικούς που γνωρίζουν πια καλύτερα τη διαδικασία. Στόχος των Αρχών είναι να διενεργούνται καθημερινά τουλάχιστον 40.000-50.000 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η εμπειρία του περασμένου Μαρτίου έδειξε ότι το lockdown φέρνει, όπως είναι φυσικό, μείωση της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα το αρχηγείο της Αστυνομίας να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό του Σώματος στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Έλεγχοι θα γίνονται και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Αστυνομικές πηγές προσθέτουν ότι από τους ελέγχους στα διόδια θα διαπιστωθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες κατά πόσο κάποιοι από τους χιλιάδες Αθηναίους που εγκατέλειψαν χθες Παρασκευή και προχθές Πέμπτη την πρωτεύουσα επιχειρήσουν να επιστρέψουν. Σε περίπτωση που το επιχειρήσουν, όπως λένε αστυνομικές πηγές, τους περιμένουν οι ανάλογες κυρώσεις.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη