Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Nέα μέτρα αναμένονται σε Δράμα και Ξάνθη – Πιέσεις για αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1 για τα σχολεία

Αυξάνεται η ανησυχία της κυβέρνησης για το νέο κύμα διασποράς του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε όλους τους νομούς καταγράφονται ποσοστά εμβολιασμού που κινούνται κάτω από το 50% και τα νέα μέτρα να θεωρούνται δεδομένα.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου υπό τον υπουργό Υγείας, ο κ. Πλεύρης έσπευσε να καθησυχάσει επιχειρήσεις και πολίτες, διαψεύδοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται προ των πυλών απόφασης για lockdown. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα ληφθούν μέτρα.

Όπως έγραψε από χθες το iEidiseis, έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για περιοριστικά μέτρα καταρχήν σε τρεις περιοχές: Την Ξάνθη, τη Δράμα και την Καστοριά. Το αργότερο ως αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 01.00 έως τις 07.00 το πρωί, με παράλληλη απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση.

«Είμαστε πολύ μακριά από lockdown και μάλιστα γενικευμένο» σημειώνει στο iEidiseis.gr πολύ καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή. Κατά την ίδια πηγή, η κατάσταση προφανώς προκαλεί εγρήγορση και ετοιμότητα, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι δραματικές καταστάσεις που έζησε η Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, θα εξαντληθούν οι προσπάθειες για να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού, πριν φτάσουμε στη λήψη δραστικών μέτρων, τα οποία, πέραν των άλλων, θα μεταδώσουν την εικόνα ενός πισωγυρίσματος που κανείς δεν θέλει να «χρεωθεί».

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, το πρώτο που θα γίνει είναι μία νέα επιχείρηση «πειθούς» για εμβολιασμό, καθώς σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, τα ποσοστά των εμβολιασμένων, κινούνται κάτω από 50%.

Την ίδια ώρα, σε «βόμβα» στα χέρια της κυβέρνησης εξελίσσεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στα παιδιά σε συνδυασμό με το αντιεμβολιαστικό κίνημα που από τη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία, πιθανότατα καθοδηγούμενο από παράκεντρα με οικονομικά συμφέροντα, δίνει τα «ρέστα του», με μαζικές μηνύσεις κατά δασκάλων και καθηγητών.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή, πρώτη ενημέρωση της Επιτροπής για την πορεία των κρουσμάτων στον παιδικό πληθυσμό, ήταν άκρως ανησυχητικά, καθώς σε διάστημα εβδομάδας πάνω από 3500 κρούσματα αφορούν παιδιά, ενώ καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των μαθητών που νοσούν.

Κυβέρνηση και ειδικοί χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς ο ιός πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους ( τα παιδιά έως 11 ετών δεν δύνανται να εμβολιαστούν ), ενώ υπάρχει κατακόρυφη των εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές, οι οποίοι εντοπίζουν όλους τους ασυμπτωματικούς μαθητές.

Παρά το γεγονός ότι το περίμεναν, ωστόσο, είναι προφανές ότι στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αλλά και στην κυβέρνηση υπάρχει διάχυτος φόβος για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στη χώρα, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, ενώ παρ ότι οδεύουμε προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, δεν φαίνεται να προσεγγίζεται καν ο στόχος της δημιουργίας ανοσίας.

Στην Βόρεια Ελλάδα έκλεισαν τα πρώτα τμήματα στα σχολεία γεγονός που σημαίνει ότι νοσούν τα περισσότερα από τα μισά παιδιά της τάξης, ενώ μεταξύ των ειδικών, έχει ανοίξει ήδη ζωηρή συζήτηση για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί από τις εξελίξεις αλλαγή του πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, το οποίο προβλέπει ότι μόνον όταν επιβεβαιωθεί το 50+1 των εντοπισμένων κρουσμάτων σε μια τάξη θα κλείνει το τμήμα.

Χαρακτηριστική του κλίματος που διαμορφώνεται μεταξύ των ειδικών είναι η παρέμβαση του λοιμωξιολόγου και μέλους της Επιτροπής, Μάριου Λαζανά, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, λέγοντας ότι το κλείσιμο ενός τμήματος αν μολυνθούν πάνω από τους μισούς μαθητές- είναι υπό σκέψη.

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη