Σε μια μεγάλη συμμαχία με αντικείμενο τα υπεράκτια αιολικά πάρκα προχωρούν οι όμιλοι Κοπελούζου και RF Energy. Στόχος, η ανάπτυξη offshore πάρκων συνολικής ισχύος 850 MW, σε Λήμνο και Αλεξανδρούπολη, ένα big project που θα κληθεί να φέρει σε πέρας η κοινή εταιρεία Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» («Aegean Offshore Wind Parks S.A.»).
Τα πάρκα θα είναι σταθερή βάσης, και ο προυπολογισμός του project, με ένα μέσο σημερινό κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ / MWh για τα υπεράκτια, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρω. Δεδομένου ότι τα κόστη στα offshore υποχωρούν συνεχώς, δεν αποκλείεται το ύψος του project να διαμορφωθεί τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα. Στην ουσία, οι δύο όμιλοι φιλοδοξούν να πρωταγωνιστήσουν στο χώρο των offshore, είναι οι πρώτοι που έχουν λάβει σχετικές άδειες, ενώ έχουν πάρει και θετικές γνωμοδοτήσεις από σειρά φορέων.
Αυτό σημαίνει ότι όταν ανακοινωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα offshore, θα είναι από τα πρώτα που θα ενταχθούν σε αυτό και θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης, πιθανότατα μέσω διαγωνισμών.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο άδειες έχουν διάρκεια τα 25 έτη και αφορούν :
Συνολικής ισχύ 498,15 MW στην θέση Πλάκα της δημοτικής ενότητας Μούδρου στη Λήμνο Συνολική ισχύ 216 MW, στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης
Το εγχείρημα όσον αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς, παράλληλα με το νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί προσεχώς, έχουν τρέξει και όλες οι «υποστηρικτικές» διαδικασίες και έχει ολοκληρωθεί από το ΥΠΕΝ η χάραξη και χαρτογράφηση των κατάλληλων «οικοπέδων». Είναι οι θαλάσσιες περιοχές εντός των χωρικών υδάτων των 6 μιλίων, που διαθέτουν τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσουν πλωτές ή σταθερές ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, πρόκειται για περιοχές, ικανές να φιλοξενήσουν συνολικά περί τα 40 GW αιολικών, εκ των οποίων 30 GW πλωτά και 10 GW σταθερά.
Σε πρώτη φάση, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προχωρήσει στην προκήρυξη ενός πρώτου διαγωνισμού για την ανάθεση έργων ισχύος 2 GW. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την συγκρότηση μιας επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων από όλο το φάσμα των εμπλεκομένων. Η επιτροπή θα αναλάβει να κάνει εισήγηση για τις ποιες περιοχές (οικόπεδα) από το σύνολο των χαρτογραφημένων θα προκηρυχθούν, ξεκινώντας από αυτά που έχουν οικονομικότερο και καταλληλότερο «προφίλ». Αυτό σημαίνει πως για μια σειρά λόγους τεχνικής και επιστημονικής φύσεως (μορφολογία, βάθη, θαλάσσια δεδομένα κλπ) καθίσταται οικονομικότερη η εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αυτές τις περιοχές έναντι άλλων περιοχών που έχουν εξίσου χαρτογραφηθεί, και ταυτόχρονα, παρουσιάζουν σχετικά «συγκριτικό» πλεονέκτημα ως προς την διασύνδεση με το ηλεκτρικό σύστημα (π.χ. γειτνιάζουν με υφιστάμενα έργα διασύνδεσης ή δεν έχουν μεγάλη απόσταση από το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ).
Για να επιλεγούν τα έργα 2 GW που είναι ο στόχος του ΥΠΕΝ, θα βγουν σε διαγωνισμό περιοχές συνολικής δυναμικότητας περί τα 2,8 έως 3 GW, ώστε να ευνοείται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές.
Πηγή : paratiritis-news.gr