Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

SunSmart: Η νέα εφαρμογή του ΟΗΕ για την έκθεση στον ήλιο

Μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που παρέχει τοπικές πληροφορίες για τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) κυκλοφόρησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. (ΔΟΕ). Η εφαρμογή SunSmart Global UV παρέχει πενθήμερες προβλέψεις UV και καιρού σε τοποθεσίες με δυνατότητα αναζήτησης. Υπογραμμίζει τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες απαιτείται προστασία από τον ήλιο, με στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν πότε να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η παγκόσμια επιβάρυνση του καρκίνου του δέρματος και των βλαβών των ματιών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία.

Δωρεάν διαθέσιμη
Η εφαρμογή SunSmart Global UV είναι διαθέσιμη δωρεάν τόσο στο Apple App όσο και στα καταστήματα Google Play . Παρέχει εξατομικευμένες επιλογές, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της παρατεταμένης, υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, μια κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία. Η εφαρμογή επιτρέπει τη συμπερίληψη εθνικών και τοπικών ροών δεδομένων και την προσαρμογή σε πολλές γλώσσες – προς το παρόν είναι διαθέσιμη στα κινέζικα, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, ολλανδικά και ισπανικά. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι η κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους», δήλωσε η Δρ Maria Neira, Διευθύντρια του ΠΟΥ, Τμήμα Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας. «Προτρέπουμε όλους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους και να το κάνουν καθημερινή συνήθεια».

Τα τραγικά στατιστικά
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος (μελάνωμα και μη μελάνωμα μαζί) διαγνώστηκαν παγκοσμίως το 2020. Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από αυτήν την ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτούς τους καρκίνους είναι η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία από την αραίωση του στρώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα της γης που προκύπτει από την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών που παράγονται από τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη που είναι γνωστή ως Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ καταργούν σταδιακά την παραγωγή και την κατανάλωση αυτών των ουσιών σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ως αποτέλεσμα αυτών των συνεχιζόμενων προσπαθειών, το επίπεδο του όζοντος προβλέπεται να ανακάμψει μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Καλοκαίρι
Η εφαρμογή UV κυκλοφόρησε για να συμπέσει με την πρώτη μέρα του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του κοινού και συμβάλλοντας στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αυτή η εφαρμογή υποστηρίζει τελικά την επίτευξη του Στόχου 3 της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος στοχεύει στη διασφάλιση υγιούς ζωής και ευημερίας παγκοσμίως έως το 2030. «Αυτή η εφαρμογή συνδυάζει μετεωρολογική, περιβαλλοντική και υγειονομική τεχνογνωσία για να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων από τον ήλιο τόσο στην εργασία όσο και στον ελεύθερο χρόνο τους. Είναι μοναδικό γιατί χρησιμοποιεί δεδομένα από σταθμούς μέτρησης καιρού και υπεριώδους ακτινοβολίας σε επίπεδο χώρας για να παρέχει ακριβείς και συγκεκριμένες μετρήσεις του δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πέτρι Ταάλας. «Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της επιστήμης που υπηρετεί την κοινωνία».


ΠΗΓΗ: ot.gr

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη