Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Tarte Tatin: The Queen of fall deserts!

loveandspices.gr by Eftychia Charmanidou

Aπό ένα λάθος ή από βιασύνη γεννήθηκε η μοναδική τάρτα Τατέν, δημιουργία και σπεσιαλιτέ της Στέφανι Τατέν( μια εκ των δυο αδερφών- ιδιοκτητριών του ξενοδοχείου Tatin σε ένα χωριό της Κοιλάδας του Λίγηρα) εν έτη 1880… Οι πελάτες ενθουσιάστηκαν με την αναποδογυρισμένη τάρτα με τα καραμελωμένα μήλα, και γρήγορα η φήμη της εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το Παρίσι!

Η tarte Tatin δεν έχασε την αίγλη και τη φήμη της στο πέρασμα των χρόνων, τουναντίων… και επειδή τα πιο ωραία γλυκά γίνονται με φρούτα που είναι στην εποχή τους, τα νόστιμα και μυρωδάτα μήλα του φθινοπώρου θα κάνουν την τάρτα μας θεσπέσια!

Ελάχιστα υλικά μα και ελάχιστος χρόνος required παιδιά γι αυτό εδώ το γλυκό μια και θα χρησιμοποιήσουμε ένα φύλλο σφολιάτας αντί να φτιάξουμε δική μας ζύμη( ως αυτό είθισται… δεν είναι δική μου ανακάλυψη η σφολιάτα αντί της ζύμης τάρτας)

Και ακόμη κάτι, η τάρτα τατέν τρώγεται ζεστή- καυτή μόλις βγει από το φούρνο να είναι ζεστά τα μήλα και τραγανή η σφολιάτα… με λίγη κρεμ φρες, ή σμετάνα ή γιαούρτι ή παγωτό βανίλια!

Αν ωστόσο σας μείνει κανένα κομμάτι, σας έχω και πάλι τη λύση… ταψάκι, λαδόκολα και φούρνο για αναθέρμανση ευγενική σε μέτρια φωτιά!

Φτιάξτε την και απολαύστε την αυτά τα κρύα και μελαγχολικά απογεύματα με ένα φλιτζάνι τσάι, δίπλα σε ένα αναμμένο τζάκι…

Tarte Tatin

  • Μερίδες: 6-8 μερίδες-κομμάτια
  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας καλής ποιότητας(κρύο απ΄το ψυγείο)
  • 6 μήλα
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. βούτυρο γάλακτος σε κομμάτια
  • Κανέλα
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού
  • Χυμός λεμονιού

Eίμαι η Ευτυχία από το loveandspices.gr ! Βρείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email