Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, είναι ένα από τα δυο νοσοκομεία της 4ης Υ.Π. και ένα από τα δέκα νοσοκομεία πανελληνίως, το οποίο επιλέχθηκε προκειμένου να υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής.
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά θα βοηθήσει τον ρόλο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και στα δέκα νοσοκομεία που επιλέχθηκαν, ενώ σκοπός του είναι να δημιουργήσει ένα πρότυπο πρόγραμμα επιτήρησης, καταγραφής και πρόληψης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και επιπλέον της καταγραφής της Μικροβιακής αντοχής με σκοπό την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών,» είπε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Νίκος Λεμονάκης, νοσηλευτής επιτήρησης Λοιμώξεων στο ΠΓΝΑ, υπογραμμίζοντας πως, με αφορμή το πρόγραμμα αυτό, στο νοσοκομείο τοποθετήθηκε και ένας νέος νοσηλευτής προκειμένου να βοηθήσει στον ρόλο της επιτροπής λοιμώξεων.
Όπως εξήγησε «οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αποτελούν δείκτη ποιότητας. Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα το υγειονομικό σύστημα πιέζεται από τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα τελευταία χρόνια στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης η Ελλάδα είναι πάντα στα κόκκινα όσο αφορά την καταγραφή νοσοκομειακών Λοιμώξεων.»
Σύμφωνα με τον κ. Λεμονάκη «πρόκειται για ένα πρόγραμμα για το οποίο έπρεπε να συναποφασίσουν και να συλλειτουργήσουν τουλάχιστον επτά υπηρεσίες για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Ουσιαστικά έπρεπε να οργανωθεί από το υπουργείο υγείας, από τον ΕΟΔΥ, από τον Οργανισμό Διαπίστευσης υπηρεσιών ποιότητα υγείας ,από το Κέντρο επιδημιολογικής και έκβασης νοσημάτων ,από την ελληνική επιτροπή ελέγχου λοιμώξεων την 4η Υ.Π και το ΠΓΝΑ.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά τον Σεπτέμβριο με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας όλων των φορέων με το ΠΓΝΑ, με σκοπό να δημιουργήσει τον «πιλότο» έτσι ώστε όλα τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν κατ΄αυτό το πρότυπο σχεδιασμού για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Πηγή: ertnews.gr