Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Yπερωρίες: Έρχονται “πληρωμές” σε μειωμένο ωράριο, ρεπό και άδειες

Σε λιγότερες ώρες εργασίας, ρεπό και άδειες θα “πληρώνονται” οι υπερωρίες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, στη σχετική παρουσίαση αναφέρεται πως “κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας”.

Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να απασχολείται αντί για 8 ώρες κάθε μέρα, 10 ώρες (δηλαδή κατά 2 επιπλέον), χωρίς να πληρώνεται για αυτές σε χρήμα. Θα “πληρώνεται” με μειωμένες ώρες εργασίας, ρεπό ή επιπλέον μέρες άδειας

Σημειώνεται πως με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο κάθε μία επιπλέον ώρα εργασίας (με πλαφόν τις 5 ώρες ανά εβδομάδα), πέραν του κανονικού 8ωρου, εκλαμβάνεται ως “υπεργασία” και αμείβεται με προσαύξηση 20% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  

Σύμφωνα με το ίδιο πλαίσιο, κάθε επιπλέον ώρα του 9ωρου (8ώρες κανονική εργασία και 1 ώρα “υπερεργασία”) αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.  Το παραπάνω πλαίσιο ισχύει για έως 120 ώρες υπερωρίας σε ετήσια βάση. 

Αν οι υπερωρίες ξεπερνάνε τις 120 ώρες σε ετήσια βάση, αμείβονται με προσαύξηση 60% επί του καταβαλλομένου ωραρίου. 

Αντ’ αυτού το νομοσχέδιο Βρούτση, για έως 2 ώρες υπερωρίας (δηλ. για την 9η και 10η ώρα) προβλέπει την πληρωμή τους όχι με προσαυξήσεις επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου (20% και 40% αντίστοιχα) αλλά σε συμψηφισμούς των υπερωριών με λιγότερες ώρες εργασίας σε άλλες μέρες, ρεπό και άδειες. 

Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπει “αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών“. 

Εξάλλου, θα περιλαμβάνει “προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή”.

Επίσης, προβλέπεται “κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών” αλλά και “θεσμοθέτηση δικαιώματος, μετά την προειδοποίηση για απόλυση και μέχρι αυτήν, ο εργοδότης να δικαιούται να αξιώσει να μην προσέρχεται ο εργαζόμενος στην εργασία, αλλά βεβαίως να μισθοδοτείται”.

Όσον αφορά τις αργίες, το ν/σ περιλαμβάνει “προσθήκη της 1ης Ιανουαρίου και της 28ης Οκτωβρίου στις υποχρεωτικές αργίες”.

Γ. Βρούτσης για εργασιακή μεταρρύθμιση: Παραμένουν ως πυλώνες το οκτάωρο και το 40ωρο συνδυαστικά με ευελιξία

“Οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που προετοιμάζουμε στην αγορά εργασίας θα παρουσιαστούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας στα μέσα του Νοεμβρίου” δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εστιάζοντας στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου. 

“Επιδίωξή μας είναι να γίνει ένας εκτενής, ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους κοινωνικούς φορείς. Γι’ αυτό, θα δώσουμε όσο απαραίτητο χρόνο χρειάζεται στην κοινοβουλευτική διαβούλευση, στον κοινωνικό διάλογο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κάτι ανάλογο δηλαδή που κάναμε και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν. 4670/2020” διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι το μείγμα των αλλαγών, “που σχεδιάζουμε, θα συμβάλουν ταυτόχρονα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην άρση παρωχημένων αντικινήτρων, που αντιστρατεύονταν τη διαμόρφωση επενδυτικού κλίματος και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις”. 

Παράλληλα, όπως σημειώνει, με την “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ” και την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας, καταργούνται γραφειοκρατία και διοικητικά βάρη για τις επιχειρήσεις, ενώ διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός μέσα από την αυστηρή, ακριβή, και ηλεκτρονική παρακολούθησή της (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου). 

Τονίζει, δε, ότι στον πυρήνα της εργασιακής μεταρρύθμισης παραμένουν ως πυλώνες το οκτάωρο και το 40ωρο συνδυαστικά με ευελιξία, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας. 

“Για πρώτη φορά, δημιουργείται στο εργατικό δίκαιο της χώρας μας θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία, μία νέα εργασιακή μορφή απασχόλησης, που η αναγκαιότητά της αναδύθηκε μέσα στην κρίση και ήρθε, για να μείνει” υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι ενισχύεται σημαντικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο π.χ. περί ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και αίρονται βασικά αντικίνητρα για την πρόσληψη των γυναικών, καθώς με δίκαιο τρόπο στηρίζονται για πρώτη φορά ισότιμα και οι δύο γονείς

Όπως επισημαίνει, το νομοσχέδιο ενσωματώνει επίσης συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (International Labour Organization-ILO) και υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αξιοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. 

Αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό νόμο, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει: “Αλλάζουμε ριζικά το συνδικαλιστικό νόμο, μετά από 40 χρόνια, στην προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος, κάνοντάς το πιο ελκυστικό στους εργαζόμενους και ανταποκρινόμενο στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Δικαίωμα στην απεργία με ισότιμο δικαίωμα στην εργασία“. 

Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που χωρίς να θίγει τα εργασιακά δικαιώματα – αντίθετα τα ενισχύει – δημιουργεί μία νέα αγορά εργασίας σύγχρονη, όπως πραγματικά αξίζει στους εργαζόμενους και συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας”.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email