Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: “Η Τουρκία συνεχίζει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ”

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή δημοσιεύματα, αλλά και σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Τουρκία, κατά την οποία, αφού εξετάστηκαν 90 είδη ντομάτας, αγγουριών και πιπεριών, εντοπίστηκαν 620 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων.

Η κα Ασημακοπούλου σημειώνει, ότι στο 15,6% των λαχανικών που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες. Επιπλέον, το 77% των προϊόντων που ελέγχθηκαν, καλύπτουν ένα ή και περισσότερα κριτήρια τοξικότητας της λίστας EU Pesticide Blacklist 2016, στην οποία κατηγοριοποιούνται όλα τα φυτοφάρμακα, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία. Μάλιστα, η Τουρκία συνεχίζει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ και να καταλήγουν στις αλυσίδες τροφίμων της ΕΕ, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και στο περιβάλλον.

Κατόπιν αυτών, η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποτρέψει την χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στη Τουρκία, καθώς και πώς σχεδιάζει να αποτρέψει την είσοδο στον ΕΟΧ προϊόντων, μολυσμένων με φυτοφάρμακα, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην παραπάνω έρευνα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: «Σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία και την εισαγωγή τους στον ΕΟΧ»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς και σχετική έρευνα που διεξήχθη στην Τουρκία, σε 90 είδη ντομάτας, αγγουριών και πιπεριών, που εξετάστηκαν, βρέθηκαν και αναλύθηκαν 620 διαφορετικά είδη φυτοφαρμάκων.

Στο 15,6% των λαχανικών εντοπίστηκαν απαγορευμένες ουσίες, ενώ 56 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανιχνεύθηκαν σε λαχανικά τον Αύγουστο, 96 τον Οκτώβριο και 139 τον Νοέμβριο του 2019.

Το 77% των προϊόντων που ελέγχθηκαν, καλύπτουν ένα ή και περισσότερα κριτήρια τοξικότητας της λίστας EU Pesticide Blacklist 2016, όπου κατηγοριοποιούνται όλα τα φυτοφάρμακα, ανάλογα με τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Η Τουρκία συνεχίζει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα τρόφιμα που εξάγονται στην ΕΕ και να καταλήγουν στις τροφικές αλυσίδες, με πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και στο περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε φυτοφάρμακα στην Τουρκία;

– Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει την είσοδο στον ΕΟΧ προϊόντων, μολυσμένων με φυτοφάρμακα, όπως αυτά που παρουσιάζονται στην παραπάνω έρευνα;

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη