Ανείπωτη οικολογική καταστροφή συντελείται κατά μήκος του ποταμού Έβρου από το Ορμένιο μέχρι το Διδυμότειχο από σαρωτικές υλοτομίες και μαζικές εκχερσώσεις παρθένων παραποτάμιων δασών και λευκοκαλλιεργειών. Κάθε είδους βλάστηση από το ανάχωμα του ποταμού έως την όχθη της κοίτης του, καρατομείται και οι ρίζες των δέντρων απομακρύνονται βίαια με μπουλντόζες μέχρι αποκαλύψεως του γυμνού εδάφους. Κανείς, από αυτούς που χωρίς στρατηγική διατάσσουν το έγκλημα, δεν λαμβάνει υπόψη τα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Έβρου, που οι Εβρίτες έχουν νιώσει στο πετσί τους τα τελευταία χρόνια και ασελγεί σε βάρος του ποταμού Έβρου και κατ’ επέκταση και των Εβριτών.
Οι πολίτες του Έβρου γνωρίζουν, ότι τα παραποτάμια δάση και τα δέντρα με τις ρίζες τους συγκρατούν το έδαφος, σταθεροποιούν τα αναχώματα και τις όχθες του ποταμού, επιβραδύνουν το νερό και το απωθούν προς την Τουρκία. Οι Εβρίτες ξέρουν, γιατί οι πατεράδες τους δούλεψαν με το δασαρχείο στο ποτάμι καρφώνοντας πασσάλους και αραδιάζοντας πέτρες στις όχθες του ποταμού για να της σταθεροποιήσουν και να διώξουν το νερό για να «φάει» τα χωράφια των γειτόνων, όπως χαρακτηριστικά λένε. Κάποιοι σιγομουρμουρίζουν ότι ο ποταμός Έβρος θα μας «πνίξει γιατί τον βιάζουμε» και δεν σεβόμαστε τα κόπια των πατεράδων μας που μόχθησαν για να στείλουν το νερό στην Τουρκία. Οι πατεράδες μας «έχτιζαν εμπόδια με τα χέρια τους στο νερό» λένε άλλοι και φυτεύαν για δεκαετίες λεύκες μέσα από τα αναχώματα και πάνω σε αυτά για να τα στηρίξουν με τις πολύτιμες ρίζες των δέντρων που καρφώνουν το έδαφος και το κρατάνε στον τόπο του.
Οι Εβρίτες ξέρουν, ότι το νερό του ποταμού χωρίς εμπόδια από τους κορμούς των δέντρων, στα σημεία που πρέπει, θα καλπάσει σαν αφηνιασμένο άλογο που βγάζει αφρούς από τα ρουθούνια του και θα ξηλώσει κάθε υποδομή, κάθε γεφύρι, θα παρασύρει το χώμα, θα εξαφανίσει τα αναχώματα και θα ορμίσει στα πεδινά χωριά στα σπίτια και στα σπαρτά.
Οι οικολογική καταστροφή φαίνεται να χτυπά στρατηγικά και την περιοχή του οικολογικού δικτύου Natura με την επωνυμία «Παραποτάμιο δάσος βόρειου Έβρου και Άρδα (GR1110008)». Το παρθένο παραποτάμιο δάσος βρίσκεται σε κίνδυνο και απειλείται η ακεραιότητα του και η μοναδική βιοποικιλότητα του. Χωρίς στρατηγική και επαφή με την πραγματικότητα το μοναδικό αυτό παρθένο δάσος, που είναι τόσο σημαντικό για την οικοτουριστική ανάπτυξη του βορείου Έβρου μπαίνει σε κίνδυνο.
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αυτού, που θα οδηγήσει σε αφανισμό τα παραποτάμια δάση του Έβρου, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη μιας και στις περιοχές του οικολογικού δικτύου Natura απαιτείται δέουσα εκτίμηση των περιβαλλοντικών και οικολογικών επιπτώσεων των έργων και των δράσεων που υλοποιούνται. Επίσης, μένει να ξεκαθαριστεί γιατί δεν χρησιμοποιούνται ντόπιοι δασικοί συνεταιρισμοί για να κόψουν τα ξύλα όπου και αν χρειάζεται, αλλά στρατηγικά επιλέγονται ιδιώτες με διαδικασίες που ενδεχομένως κινούνται στα όρια της νομιμότητας.
Πηγή: dasarxeio.com