Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Έβρος – Ανατολικό Αιγαίο: Σχέδια έκτακτης ανάγκης από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό

Στάση αναμονής τηρούν προς το παρόν ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό στο θέμα της αστυνόμευσης και θωράκισης των συνόρων σε Εβρο και Ανατολικό Αιγαίο, μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών ροών αρχικά προς την Τουρκία και στη συνέχεια την Ελλάδα.

Στελέχη και των δύο Σωμάτων αναφέρουν ότι έχουν ήδη καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία δεν θα ενεργοποιήσουν παρά μόνο εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Τα σχέδια προβλέπουν δράσεις και ενέργειες παρόμοιες με εκείνες που έγιναν τον Μάρτιο του 2020, όταν πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν μαζικά να μπουν στη χώρα υπό την ανοχή ή και τη συνδρομή των Αρχών της Τουρκίας. Το θέμα συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε στη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ την Παρασκευή, σε μια περισσότερο συμβολική κίνηση, τον Εβρο επισκέφθηκαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Αμυνας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη.  

Πηγές από την Αστυνομία τονίζουν στην «Κ» ότι η κατασκευή του μήκους 27 χιλιομέτρων φράχτη στον Εβρο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το ίδιο η εγκατάσταση και λειτουργία του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων. Ενός συστήματος που, όπως έχει γράψει η «Κ», αποτελείται από έντεκα κάμερες και ραντάρ με βεληνεκές μέχρι και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Τα ηλεκτρονικά μάτια μεταφέρουν εικόνα σε επιχειρησιακά κέντρα της ΕΛ.ΑΣ. κατά μήκος των συνόρων. 

Οι επικεφαλής της Αστυνομίας στην περιοχή επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσουν σε αύξηση των περιπολιών και κατοπτεύσεων στα σύνορα, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα προβαίνουν σε ελέγχους των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτουν στις αποθήκες τους, είτε πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Συνοριακοί φρουροί που περιπολούν κατά μήκος του Εβρου και μίλησαν την Παρασκευή στην «Κ», υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψαν ότι στη διάρκεια της εβδομάδας έλαβαν ειδοποίηση για αυξημένη επαγρύπνηση. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αύξηση των περιπολιών ή μετακίνηση προσωπικού στα ελληνοτουρκικά σύνορα από άλλες περιοχές της χώρας. 

Αυτό πάντως που αναμένεται να επιταχυνθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η πρόσληψη επιπλέον 1.200 συνοριακών φρουρών με ετήσια σύμβαση, οι περισσότεροι από τους οποίους (πάνω από 800) θα διατεθούν στη Θράκη.

Μετακίνηση προσωπικού και μέσων στο ανατολικό Αιγαίο προβλέπει και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει καταστρώσει το Λιμενικό. Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν κατά μήκος της οριογραμμής με την Τουρκία θα μετακινηθούν σκάφη αλλά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, με εντολή να σφραγίσουν τα σύνορα. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η στάση μας θα είναι αποφασιστική», σχολίασαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση έως και 30% στις μεταναστευτικές ροές κυρίως προς τη Σάμο, καθώς και ότι οι μισοί απ’ όσους προσπαθούν να φτάσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν. Αποσυνέδεσαν πάντως το φαινόμενο με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Καμπούλ, διευκρινίζοντας ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 οι περισσότεροι αλλοδαποί που εντοπίζονται στα σύνορα είναι Αφγανοί υπήκοοι.

Σκέψεις υπάρχουν και για να ζητηθεί συνδρομή του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, αν και όπως προκύπτει από πληροφορίες που περιήλθαν στη διάθεση της «Κ» η σχέση του οργανισμού με την Κομισιόν και τις ελληνικές Αρχές διέρχεται βαθιά κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Οπως πληροφορείται η «Κ», εδώ και μερικούς μήνες η Κομισιόν και κατά συνέπεια ο οργανισμός δεν συγχρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις των κοινοτικών μέσων στο ανατολικό Αιγαίο, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Κι αυτό ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Καθώς μάλιστα το ταμείο έχει πλέον αδειάσει, εξετάζονται πρωτοβουλίες σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου η Επιτροπή να διαθέσει εκ νέου χρήματα για την επιτήρηση των συνόρων. Ως προϋπόθεση πάντως για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης έχει τεθεί η δημιουργία από την Ελλάδα και το Λιμενικό μιας ανεξάρτητης αρχής που θα αναλαμβάνει να διερευνά τα συμβάντα που καταγγέλονται. 

Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως συζητήθηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, περιλαμβάνει ακόμα πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να δοθούν από την Ε.Ε. κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν. Εξάλλου, αρμόδιοι αξιωματούχοι ανέλυσαν στην «Κ» ότι η ένταση της μεταναστευτικής πίεσης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η τουρκική κυβέρνηση, με δεδομένη την πολιτική πίεση που υφίσταται εξαιτίας της παρουσίας στη χώρα μεγάλου αριθμού μεταναστών. Υπολογίζεται ότι στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας βρίσκονται σήμερα 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη