Η κατάσταση στον ποταμό Έβρο παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη και σήμερα Καθαρά Δευτέρα καθώς τα νερά διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλο σχεδόν το μήκος του, από τη Νέα Βύσσα μέχρι τις Φέρες. Οπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται για μια σύντομη κορύφωση που περνά και υποχωρεί, αλλά για μια παρατεταμένη περίοδο έντονης πίεσης, με τη στάθμη να παραμένει ψηλά σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα.
Το βασικό χαρακτηριστικό της παρούσας φάσης είναι ότι ο μεγάλος όγκος νερού δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αντί να εμφανίζεται μια έντονη άνοδος σε μία περιοχή και χαμηλότερα επίπεδα αλλού, παρατηρείται εκτεταμένη επιβάρυνση σε όλη τη διαδρομή του ποταμού. Αυτό αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο, καθώς περισσότερες περιοχές βρίσκονται ταυτόχρονα υπό πίεση.
Αυτό σημαίνει πως η εικόνα μπορεί να αλλάζει από σημείο σε σημείο μέσα σε λίγες ώρες. Σε μια περιοχή μπορεί να φανεί μικρή βελτίωση, όμως λίγο αργότερα τα νερά να ανεβαίνουν ξανά σε άλλο τμήμα. Ο συνεχής όγκος που κινείται κατά μήκος του ποταμού διατηρεί τη γενική κατάσταση σε οριακό επίπεδο, γι’ αυτό και απαιτείται διαρκής επιφυλακή.
Μέσα στο επόμενο 24ωρο δεν διαφαίνεται ουσιαστική αποκλιμάκωση. Στην περιοχή των Κήπων τα επίπεδα ενδέχεται να κινηθούν ακόμη υψηλότερα, ενώ η επιστροφή σε πιο ασφαλείς συνθήκες φαίνεται να καθυστερεί. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συνολική πορεία του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση όσοι κινούνται σε δίκτυα που έχουν επηρεαστεί από το πλημμυρικό φαινόμενο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.
Α.Κ.









