Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Έναρξη των έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Ξεκινά η υλοποίηση των έργων κατασκευής δικτύων φυσικού αερίου σε τρεις περιφέρειες της χώρας: την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου, σημειώνοντας ότι έργα που παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017, με συστηματικές προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες εγκρίθηκαν οριστικά και ξεκινούν να υλοποιούνται.  

Ειδικότερα ανά περιφέρεια η εικόνα έχει ως εξής:

1. Στερεά Ελλάδα: Χθες, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της περιφέρειας ενέκρινε τα τεύχη δημοπράτησης και τη διαδικασία με την οποία θα προκηρυχθούν τα έργα στις πόλεις της Λαμίας, της Χαλκίδας και της Θήβας. Οι διεθνείς ανοικτοί διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ για την επιλογή αναδόχων στις ανωτέρω πόλεις θα βγουν στον «αέρα» εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ θα ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η δημοπράτηση των έργων στη Λιβαδειά, το Καρπενήσι και την Άμφισσα.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 48 εκατομμύρια ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από ίδια και δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Προβλέπει την κατασκευή συνολικά 328 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 14.500 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.

Παράλληλα, η ΔΕΔΑ θα προχωρήσει στην επέκταση των συνδέσεων βιομηχανικών καταναλωτών στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

2. Κεντρική Μακεδονία: Το φυσικό αέριο θα πάει στις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Βέροιας και των Γιαννιτσών στις οποίες θα κατασκευαστούν συνολικά 340 χιλιόμετρα δικτύου και θα συνδεθούν τουλάχιστον 11.000 καταναλωτές όλων των κατηγοριών έως το 2024. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 44,8 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Υποδομές φυσικού αερίου θα αναπτυχθούν σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα και Καβάλα με την κατασκευή συνολικά 496 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου και τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σημειώνεται ότι σε όλους τους καταναλωτές παρέχεται έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών στους πρώτους διαγωνισμούς που προκήρυξε η ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι εργασίες κατασκευής των δικτύων αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2021.  

Στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας τα έργα κατασκευής των δικτύων εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Και στις τρεις περιφέρειες τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Ταυτόχρονα, η διαδικασία ένταξης των συγχρηματοδοτούμενων έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο τελικό στάδιο, ενώ προετοιμάζεται η υλοποίηση των έργων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024 της ΔΕΔΑ περιλαμβάνει συνολικά επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά:

«Είναι πολύ σημαντικό που ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και “ξεμπλόκαραν” έργα 154 εκατ. ευρώ σε 18 πόλεις που θα ξεκινήσουν άμεσα, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση σε μια κρίσιμη συγκυρία. Με την έγκριση των τευχών δημοπράτησης για τους πρώτους διαγωνισμούς στη Στερεά Ελλάδα, γίνεται ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος της ΔΕΔΑ, που προβλέπει την επέκταση του φυσικού αερίου σε πάνω από 30 πόλεις της Ελλάδας έως το 2024, διαδικασία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας υπογράμμισε:

«Με την έγκριση των έργων στις πρώτες τρεις περιφέρειες, ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών που άνοιξε το 2017 κλείνει οριστικά και αρχίζει η υλοποίηση του μεγαλύτερου project επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου από την εποχή που δημιουργήθηκε το βασικό δίκτυο αγωγών στη χώρα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα και συνέπεια ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις της ελληνικής περιφέρειας να αποκτήσουν πρόσβαση στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, αυτής της φθηνής και φιλικής προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας που θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο μετάβασης της χώρας προς ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη