Νοστιμεύει τις μαγειρικές όλου του κόσμου η σάλτσα ντομάτας από τον Έβρο. Έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και συνεχίζει να σαγηνεύει ουρανίσκους. Ο Βασίλης Πορτοκαλίδης αγρότης τρίτης γενιάς μιλά στο Newsbomb.gr για το μυστικό της επιτυχίας του και την παραλίγο συνεργασία με τα… harrods!
Όλα ξεκίνησαν έναν Σεπτέμβριο που είδε την γυναίκα του να φτιάχνει την σάλτσα για όλη την χρονιά με την συνταγή της μητέρας της και της γιαγιάς της.
Εκεί αποφάσισε να μοιραστεί αυτή την γεύση με όλον τον κόσμο…
Άλλωστε τι θα ήταν τα φαγητά μας χωρίς σάλτσα και πόσο μάλλον μια σάλτσα με βαθιά ελληνική εβρίτικη ρίζα.
Η ντομάτα του Έβρου μαζί με τις συνταγές σας κατακτούν τον κόσμο. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
«Είμαι αγρότης τρίτης γενιάς. Πριν από 5 χρόνια δημιούργησα την οικοτεχνία, ασχολούμαι με την Παρασκευή παραδοσιακής σπιτικής σάλτσα ντομάτας με πρώτη ύλη που καλλιεργώ εγώ ο ίδιος.
Το μυστικό της επιτυχίας του προϊόντος, κατά έναν μεγάλο βαθμό, βρίσκεται στο γεγονός ότι εμείς οι ίδιοι καλλιεργούμε την ντομάτα με βασικό μέλημά μας να δώσει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει η ντομάτα, όπως το χρώμα τα ζάχαρα (brix) το λυκοπένιο και πολλά άλλα».
Πώς ξεκίνησαν όλα;
«Η βασική ιδέα ξεκίνησε το 2016 όταν είδα τη γυναίκα μου να κάνει αυτό που έκανε κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη (που το έκανε και η μητέρα της και η γιαγιά της) δηλαδή τη σάλτσα όλης της χρονιάς. Εκεί, κατάλαβα ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι απαγορευτική για τη σύγχρονη γυναίκα με τους ρυθμούς της ζωής μας και ότι όλο και περισσότερες νοικοκυρές δεν θα μπορούσαν να το κάνουν».
Ποια είναι τα προϊόντα που παράγετε;
«Τα προϊόντα που παράγουμε είναι σπιτική παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας και παραδοσιακή σάλτσα από ντοματίνι».
Πόσα και ποια διεθνή βραβεία και ποια έχετε κατακτήσει; Ετοιμάζεστε να λάβετε μέρος και σε άλλο διεθνή διαγωνισμό αυτή την περίοδο; Σε ποιον και τι προσδοκάτε;
«Τα βραβεία που έχουμε κατακτήσει μέχρι στιγμής είναι εφτά: Olympic awards 2018 κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο στον ίδιο διαγωνισμό το 19 και το 20 το χρυσό.
International taste institute 2019 που γίνεται στις Βρυξέλλες κατακτήσαμε ένα αστέρι.
Mediterranean tastes awards 2020 κατακτήσαμε το χρυσό.
Specialist awards 2021 κατακτήσαμε το ασημένιο.
Στο athens fine food awards 2021 κατακτήσαμε το χρυσό.
Έχουμε ήδη κλείσει μέρος στον διαγωνισμό international taste institute 2022 που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Ιανουάριο και στο dubai international taste awards που θα γίνει στο Ντουμπάι το Φεβρουάριο.
Από αυτούς τους διαγωνισμούς ,προσδοκούμε ότι καλύτερο για μία ακόμη διεθνή διάκριση αφού με το πέρασμα το χρονών βελτιώνουμε συνεχώς το προϊόν».
Ο Έβρος είναι μια περιοχή ευλογημένη;
«Η αλήθεια είναι ότι ο Έβρος, αν και η βορειότερη περιοχή της Ελλάδος γεωγραφικά, έχει έναν ευλογημένο κάμπο, όπου μπορούμε να καλλιεργήσουμε σχεδόν τα πάντα.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε πίστη στον εαυτό μας, να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές παράγωγες που είναι σε όλη την Ελλάδα, μην αφήνοντας κέρδη στον αγρότη και να αφήσουμε τη μιζέρια μας στην άκρη».
Γιατί επιλέξατε ως προϊόν τις ντομάτες;
«Η περιοχή του Έβρου παλιότερα είχε εμπειρία από ντομάτες, αφού καλλιεργούνταν σε ένα ποσοστό, έχοντας το εργοστάσιο της ΣΕΒΑΘ στην Ξάνθη που το τροφοδοτούσε.
Ακόμη, το κλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της ντομάτας, δεν έχει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που υπάρχουν στην κεντρική και νότια Ελλάδα δίνοντας μεγαλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην παραγωγή».
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
«Ο επόμενος στόχος μας είναι οι εξαγωγές μετά την διάκριση μας το international taste institute του 2019 είχαμε μία πολύ κολακευτική πρόταση συνεργασίας από τα harrods που δεν ευδοκίμησε τότε λόγω μικρής παραγωγής.
Αυτή τη στιγμή έχουμε αυξήσει την παραγωγή μας και βρισκόμαστε ήδη σε διαπραγματεύσεις».
Αν προσεχθεί η ελληνική παραγωγή και οι Έλληνες αγρότες θα αποτελέσει ξανά η γεωργία έναν δυνατό πόλο για την οικονομία μας;
«Ο πρωτογενής τομέας σε όλη την επικράτεια της Ελλάδος, άσχετα με το τι καλλιεργεί, δημιουργεί πλούτο.
Αν δεν υπάρχει ο πρωτογενής τομέας, που είναι άμεσα εξαρτώμενος από το δευτερογενή και τριτογενή, δεν υπάρχει τίποτα.
Το θέμα είναι, ότι ένα μέρος αυτό του πλούτου να το απολαμβάνει και ο παραγωγός και όχι να σκορπίζετε σε άλλα χέρια. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια με τις κυβερνητικές επιλογές και με την κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική έγιναν λάθη που επιβάλλεται να τα αλλάξουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον».
Τέλος, πείτε μας, γιατί οι Έλληνες καταναλωτές να διαλέγουν τοπικά προϊόντα. Πού ωφελεί;
«Όταν ένας καταναλωτής επιλέγει τα τοπικά Ελληνικά προϊόντα τότε συνεισφέρει στην οικονομία του τόπου του και ένα μέρος από τα χρήματά του επιστρέφουν σε αυτόν. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί από μόνο του να λειτουργήσει. Πρέπει και τα Ελληνικά προϊόντα να είναι ισάξια, αν όχι και καλύτερα από αυτά του ανταγωνισμού και των μεγάλων πολυεθνικών.
Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλά προϊόντα, που είναι ανταγωνιστικά προπάντων στην ποιότητα, αλλά και στην τιμή με τα εισαγόμενα του είδους τους. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι μένουμε σε μία από τις πιο ευλογημένες χώρες του κόσμου που μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα πάντα, με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η απάντηση λοιπόν στον ανταγωνισμό των μεγάλων πολυεθνικών είναι μονολεκτικά…η ποιότητα».
Πηγή: newsbomb.gr