Τουλάχιστον 20% περισσότεροι Έλληνες θα επιλέξουν να πάνε διακοπές αν λάβουν μια οικονομική ενίσχυση (voucher) περίπου της τάξεως των 200 έως 400 ευρώ, όπως προκύπτει από έρευνα του εργαστηρίου Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η παροχή voucher θεωρείται για την πλειονότητα των ερωτηθέντων (67%) θετική ενέργεια, ωστόσο όταν λαμβάνουν υπόψη την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την παροχή του, τότε μόνο το 46,4% το υποστηρίζει.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από το Β’ Μέρος της διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία αποτελείται από την Ροδούλα Τσιότσου, καθηγήτρια και διευθύντρια του MARLAB, τον Αχιλλέα Μπούκη, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Sussex και την Νικολέττα Σιαμάγκα, επίκουρη καθηγήτρια στο Α.Π.Θ.. Η συλλογή των δεδομένων του Β’ μέρους έγινε το διάστημα το διάστημα 23/4 με 28/4 ενώ απάντησαν 1073 Έλληνες καταναλωτές.
Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επιθυμεί να δοθεί voucher για να κάνει διακοπές φέτος (66,45) ενώ η παροχή voucher αυξάνει τις προθέσεις των Ελλήνων να κάνουν διακοπές σχεδόν κατά 20% (από 47% που ήταν η αρχική πρόθεση σε 66,4%).
Το 71,1% προτείνει το ποσό του voucher να κυμαίνεται από 200 έως 400.
Όπως προκύπτει, η παροχή voucher μπορεί να διαφοροποιήσει περισσότερο την επιλογή του προορισμού των διακοπών των Ελλήνων, λιγότερο την περίοδο και ακόμα λιγότερο το είδος της διαμονής τους .
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους αναμένουν πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων ενώ θεωρούν ότι οι τιμές των εστιατορίων θα παραμείνουν ίδιες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες στην τσέπη των Ελλήνων, το 75% βίωσε μικρή έως μεγάλη μείωση στο εισόδημά του λόγω COVID-19.
Διακοπές με ή χωρίς voucher
Πάντως στο ερώτημα αν σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι το 47% απάντησε θετικά, το 34% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, ενώ το 19% απάντησε ότι δεν σκοπεύει να κάνει διακοπές.
Με την πρόταση «Εάν λάμβανα ένα voucher διακοπών από το Ελληνικό κράτος, τότε σίγουρα θα έκανα διακοπές στην Ελλάδα», συμφωνεί σε απόλυτα ή σε μεγάλο βαθμό το 66,4% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο ένα 9% αυτών διαφωνεί με αυτό. Παρόλα αυτά είναι αξιοσημείωτο ότι το 24,6% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουρο ακόμη και σε αυτή την περίπτωση.
Η επίπτωση στα εισοδήματα
Στην ερώτηση κατά πόσο έχει επηρεαστεί αρνητικά το οικογενειακό τους εισόδημα λόγω COVID-19, το 24,8% δήλωσε καθόλου, το 22,6% δήλωσε έως 15%, το 21,4% δήλωσε από 15-30%, το 15,8% δήλωσε από 31-50% και το 15,4% πάνω από 50%.
Χαμηλότερες τιμές περιμένουν οι Έλληνες από τις τουριστικές επιχειρήσεις
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για τις προσδοκίες τους από τις τουριστικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις τιμές. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (53,8%) προσδοκά πως οι τιμές στα καταλύματα θα είναι χαμηλότερες σε κάποιο βαθμό, ενώ το 31,6% του δείγματος θεωρεί πως θα είναι περίπου οι ίδιες. Μόνο το 14,6% περιμένει τις τιμές να είναι υψηλότερες από την περυσινή χρονιά. Στον αντίποδα, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 56,2% προσδοκούν πως οι τιμές στα εστιατόρια θα είναι περίπου οι ίδιες. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 23,8% περιμένει να πληρώσει λιγότερα σε σχέση με πέρσι για φαγητό ενώ το 20% αναμένουν οι τιμές να είναι αυξημένες.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 1073 άτομα εκ των οποίων το 31% ήταν άντρες και το 69% γυναίκες. Το δείγμα ήταν πανελλαδικό, προερχόμενο από 47 διαφορετικούς νομούς της χώρας.