«Χωρίς μονάδες αποθήκευσης δεν μπορούμε να πετύχουμε γρήγορη και αποτελεσματική διείσδυση των ΑΠΕ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης του Ομίλου Κοπελούζου, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο «Green Day Greece 2022».
Ειδική αναφορά έκανε στα ζητήματα αδειοδότησης, υπογραμμίζοντας πως απαιτούνται ριζικές τομές ώστε να προωθούνται με ταχύτητα τα έργα ΑΠΕ, δεδομένου ότι σήμερα, ο χρόνος αποτελεί την βασική πρόκληση για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω – πέραν του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ – η επιτάχυνση της αδειοδότησης, φτάνοντας σε αδειοδότηση 2 ετών και σε καθορισμό περιοχών για υλοποίηση έργων ΑΠΕ χωρίς απαίτηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως προβλέπουν οι σχετικές κατευθύνσεις του REPowerEU.
Αν και οι τεχνολογίες των υπεράκτιων έργων τώρα ωριμάζουν στην Ελλάδα με τους επενδυτές να καταστρώνουν υποψήφιες επενδύσεις υπό το πρίσμα του στόχου για 2,5 GW offshore αιολικών έως το 2030 και των υπόλοιπων στόχων για πλωτά έργα, ο Όμιλος Κοπελούζου διαθέτει 2 άδειες παραγωγής που έχει λάβει προ δεκαετίας. Η μία άδεια αφορά σε υπεράκτιο αιολικό σταθερής βάσης, ισχύος 216 MW, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και εντός 6 ναυτικών μιλίων.
Η δεύτερη άδεια παραγωγής αφορά επίσης σε υπεράκτιο αιολικό σταθερής βάσης, ισχύος 398 MW, βορειοανατολικά της Λήμνου, εντός των 6 ναυτικών μιλίων. Και τα δύο έργα έχουν συγκεντρώσει μια σειρά θετικές γνωμοδοτήσεις από δύσκολες αρχές, γεγονός που επιβεβαιώνει την «ωριμότητά» τους να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης, μόλις εκδοθεί το σχετικό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, ο Όμιλος έχει προβεί σε μια σειρά μελέτες και κάνει βήματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων. Από την πλευρά του κάλεσε το Υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες και να επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τα ήδη ώριμα έργα που υπάρχουν, ώστε ταχύτερα να επιτευχθούν οι στόχοι, δεδομένου ότι το 2030 δεν είναι και πολύ μακριά. Επομένως, τα «ώριμα» έργα σε τεχνολογίες που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Ελλάδα, όπως είναι τα υπεράκτια αιολικά, αποτελούν ένα σημαντικό «asset» για την συνέχεια.
ΠΗΓΗ: energypress.gr