Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Έφτασε η ώρα για τη λειτουργία του FSRU της Αλεξανδρούπολης

Τέσσερα βήματα απομένουν έως την εμπορική λειτουργία για τον πρώτο πλωτό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της χώρας, που θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gastrade, Κωνσταντίνο Σιφναίο, τα τέσσερα χρονικά ορόσημα ώσπου να κοπεί το νήμα της εμπορικής λειτουργίας είναι τα εξής:

1. 10 Μαρτίου 2024: Ολοκληρώνονται οι δοκιμές για τον αγωγό.

2. 7 Απριλίου 2024: Ολοκληρώνονται οι δοκιμές και το commissioning για το FSRU.

3. 15 Απριλίου 2024: Το έργο έτοιμο για εμπορική λειτουργία.

4. 30 Απριλίου 2024: Το έργο τίθεται σε εμπορική λειτουργία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το “πελατολόγιο” της νέας πλωτής μονάδας περιλαμβάνει ήδη 13 χρήστες που έχουν δεσμεύσει το 75%-80% της διαθέσιμης δυναμικότητας του τερματικού σταθμού για τα πρώτα πέντε χρόνια, γεγονός που συνιστά έναν εξαιρετικά καλό “οιωνό” για τη θέση που παίρνει η εν λόγω υποδομή στην ευρύτερη ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης από τις 17 Δεκεμβρίου 2023, με το διάστημα που έχει μεσολαβήσει να διεξάγονται όλες οι δοκιμαστικές εργασίες ώστε να τεθεί σε κανονική λειτουργία. Μάλιστα, στα μέσα Φεβρουαρίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία είναι και μέτοχος στο FSRU, εκκίνησε τη διαδικασία των δοκιμαστικών ελέγχων, φέροντας το πρώτο commissioning cargo. 

Το FSRU έχει συνδεθεί με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς (“ΕΣΜΦΑ”) και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και, περαιτέρω, στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Άλλωστε, ο χαρακτήρας του έργου είναι κατά βάση εξαγωγικός, δεδομένου ότι, όπως ανέφερε ο κ. Σιφναίος, ο στόχος είναι το 70% των ποσοτήτων που υποδέχεται να εξάγονται προς τη βαλκανική περιοχή.

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, με τρεις μονάδες αεριοποίησης, η δυναμικότητα επαναεριοποίησης της νέας μονάδας υπολογίζεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ διαθέτει αποθηκευτική δυναμικότητα 153.000 κ.μ.

FSRU Αλεξανδρούπολης

Το έργο, ύψους 380 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε να κατασκευάζεται και ανήκει στην εταιρεία Gastrade. Το FSRU, χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων LNG, συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τη συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος. Ακόμα μεγαλύτερη προβλέπεται η χωρητικότητα του δεύτερου FSRU της Gastrade, που ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες, το οποίο θα αναπτυχθεί και αυτό στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, “ΑΣΦΑ Θράκης”, το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή

Τα άλλα FSRUs

Εκτός από το FSRU της Αλεξανδρούπολης, στην Ελλάδα σχεδιάζονται και αναπτύσσονται και άλλες 4 μονάδες, συνολικού ύψους επένδυσης άνω του 1 δισ. ευρώ. Το δεύτερο FSRU που θα ακολουθήσει θα είναι αυτό της Motor Oil, το “Διώρυγα GAS”, για το οποίο αναμένεται η λήψη της  τελικής επενδυτικής απόφασης. Το “Διώρυγα Gas” θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil, στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας.

Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 κυβικά, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs/ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 δισ. κ.μ.

Στην ανάπτυξη FSRU προχωρά και η Elpedison. Το νέο έργο, “Thessaloniki FSRU”, προβλέπεται να αναπτυχθεί στον Θερμαϊκό Κόλπο, ανοιχτά της Θεσσαλονίκης, και αναμένεται να λειτουργεί εντός του 2025.

Ο υπεράκτιος πλωτός σταθμός “Thessaloniki FSRU” θα περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης, με τέσσερις δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 140.000-170.000 κ.μ., πλωτό αγκυροβόλιο πολλαπλών σημείων πρόσδεσης, υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη σύνδεση μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού με το ΕΣΦΑ, καθώς και με τις μονάδες ηλεκτρoπαραγωγής της Elpedison. 

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται και το ARGO FSRU της Mediterranean Gas, ανοιχτά του Βόλου. Η εταιρεία πρόσφατα έκανε γνωστό πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη μη δεσμευτική φάση του market test, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. Η Mediterranean Gas ξεκίνησε να αναπτύσσει το συγκεκριμένο project με στόχο αρχικά να τοποθετηθεί εντός του λιμένα Βόλου, στη συνέχεια όμως αναγκάστηκε να αναζητήσει νέα τοποθεσία στην ευρύτερη περιοχή. Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO θα ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, η Gastrade σχεδιάζει τη δημιουργία και δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Στο νέο έργο, “ΑΣΦΑ Θράκης”, το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη