Γέμισαν εικόνες αφρισμένης θάλασσας οι λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης πολλών Αλεξανδρουπολιτών, οι οποίοι κατέγραψαν το φαινόμενο που προκλήθηκε από τους ισχυρούς νοτιάδες από την Αλεξανδρούπολη έως και την παραλία των Δικέλλων.
Επειδή πολλοί αναρωτιούνται για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό το σπάνιο φαινόμενο αλιεύσαμε κάποιες πληροφορίες από το διαδίκτυο και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω:
Εάν μαζέψετε λίγο νερό από την θάλασσα σε ένα καθαρό ποτήρι και το κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι είναι γεμάτο μικροσκοπικά σωματίδια. Το θαλασσινό νερό περιέχει διαλυμένα άλατα, πρωτεΐνες, λίπη, νεκρά φύκια, απορρυπαντικά και άλλους ρύπους, καθώς και πολλά άλλα κομμάτια οργανικής και τεχνητής ύλης. Εάν ανακινείτε έντονα αυτό το ποτήρι με το θαλασσινό νερό, θα σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια του υγρού.
Ο αφρός της θάλασσας σχηματίζεται με αυτόν τον τρόπο – αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα – όταν ο ωκεανός αναστατώνεται από τον άνεμο και τα κύματα. Κάθε παράκτια περιοχή έχει διαφορετικές συνθήκες που διέπουν τον σχηματισμό θαλάσσιων αφρών.
Τα φύκια είναι μια κοινή πηγή αφρισμού της θάλασσας. Όταν μεγάλες ποσότητες φυκών αποσυντίθενται δημιουργείται από την διεργασία αυτή οργανική ύλη. Ο αφρός σχηματίζεται, καθώς αυτή η οργανική ύλη αναδεύεται από το κύμα.
Οι περισσότεροι θαλάσσιοι αφροί δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και συχνά αποτελούν ένδειξη παραγωγικού θαλάσσιου οικοσυστήματος. Αλλά όταν μεγάλες ποσότητες αποσυντίθενται κοντά στην ακτή, υπάρχει πιθανότητα επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Έχει βέβαια αναφερθεί περιστατικό όπου κατά την άνθιση ενός είδους (Karenia brevis, για παράδειγμα) και την σήψη που επακολούθησε να απελευθερωθούν τοξίνες. Οι φυσαλίδες αφρού της θάλασσας είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι τοξίνες των φυκών μεταφέρονται. Το προκύπτον αεροζόλ μπορεί να ερεθίσει τα μάτια των επισκεπτών της παραλίας και ενέχει κίνδυνο για την υγεία των ατόμων με άσθμα ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
Επιστήμονες που μελετούσαν την αιτία θανάτου ενός θαλάσσιου πτηνού από την Καλιφόρνια το 2007 και στο Βορειοδυτικό Ειρηνικό το 2009 βρήκαν επίσης αφρό σαν σαπούνι από μια αποσυντεθειμένη άνθιση φύλλων Akashiwo sanguinea που είχε αφαιρέσει τη στεγανοποίηση στα φτερά, καθιστώντας ευάλωτα τα πτηνά.
Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση θανατηφόρας υποθερμίας σε πολλά πουλιά.