Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη: Έρχονται οι αποφάσεις για τις βάσεις των ΗΠΑ – “Κλείνουν το μάτι στην Τουρκία”

Διογκώνονται οι φήμες που θέλουν μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τα όσα γίνονται γνωστά αναφορικά με το πλαίσιο των συζητήσεων γύρω από τη νέα αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας, που έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στα «Νέα» πριν από λίγες μέρες επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «ενισχύονται οι επενδύσεις στις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, Κεντρική Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη, ενώ πιθανότατα θα επεκταθεί χρονικά και η διάρκεια της σύμβασης» τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας αναφορικά με τις προεκτάσεις της σύμβασης έχει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Και αυτό επειδή στην ελληνική πλευρά που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει ένας Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ και στη συνέχεια ένας διπλωματικός σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης το βασικό αίτημα των ΗΠΑ παραμένει η ανανέωση της συμφωνίας των αμερικανικών βάσεων κάθε πέντε χρόνια και όχι σε ετήσια βάση όπως ίσχυε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές βάσεις ανανεώνονται κάθε χρόνο από το 1990, κάτι που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά υπεγράφη τελικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικότερα από τους Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Βαρβιτσιώτη ως ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ αντίστοιχα.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η παραμονή των βάσεων στην Ελλάδα έχει παραταθεί ουσιαστικά επ’ αόριστον αφού δεν υπάρχει κάποια χρονιά που να μην έχουν ανανεωθεί, ενώ η Ελλάδα σύναψε μια «αντισυνταγματική συμφωνία» προς αυτή την κατεύθυνση με τις ΗΠΑ από το 2019. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις για το καθεστώς των αμερικανικών θα ληφθούν ως τον Σεπτέμβριο.

Το κλίμα που υπάρχει πάντως από τη διαπραγμάτευση είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει απτά ανταλλάγματα έως σήμερα για τις παραχωρήσεις που θα κάνει στους Αμερικανούς.

«Τα όπλα να είναι αμερικανικά»

Από τα πιο ανησυχητικά σημεία της συμφωνίας, όπως μας εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, αφορά τη διάταξη που αφορά τα F-35.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της χώρας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400» αναφέρει η αμυντική συμφωνία.

«Η Ελλάδα θα χρεωθεί υπερβολικά ώστε να αγοράσει αεροσκάφη που θεωρούνται αμφιλεγόμενα ανάμεσα στους ίδιους τους Αμερικανούς. Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να παράσχουν πραγματική στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα απέναντι στους Τούρκους. Οι Αμερικανοί κλείνουν το μάτι στην Τουρκία δείχνοντας τους ότι υποεξοπλίζουν τη χώρα μας» τονίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Πηγή: sputniknews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη