Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Αλεξανδρούπολη: Μπαίνει ο «θεμέλιος λίθος» για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο

Για τις 14 Ιανουαρίου προγραμματίζεται η τελετή για την έναρξη υλοποίησης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΗ με ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου με 20%.

Η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine – CCGT) θα κατασκευαστεί σε μια περιοχή που αποτελεί σημαντικό «κόμβο» δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα, η επένδυση ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ με  400 εκατ. ευρώ, χωροθετείται κοντά στην πλωτή μονάδα παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Floating Storage and Regasification Unit –  FSRU) Αλεξανδρούπολης που έχει σχεδιάσει η Gastrade και μετέχουν και οι δύο από τους τρεις εταίρους της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, δηλαδή η Damco Energy και η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Άλλωστε η συγκεκριμένη μονάδα τοποθετείται στην περιοχή ώστε να μπορεί να   προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade, ελαχιστοποιώντας το ρίσκο εφοδιασμού.

Παράλληλα, οι δύο υποδομές αποκτούν γεωπολιτική σημασία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της ευρύτερης περιοχής, καθώς μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου θα μπορούν να συνδέονται με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (Interconnector Greece Bulgaria – IGB), εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια στις γειτονικές χώρες. Μέσω του IGB το αέριο θα μπορεί να …συνεχίσει τη διαδρομή του σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Βουλγαρία συνδέεται με  τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσω του διαβαλκανικού αγωγού, ενώ υπάρχει και μια μικρότερη διασύνδεση Βουλγαρίας-Ρουμανίας κάτω από τον Δούναβη. Η Ρουμανία συνδέεται επίσης με την Ουγγαρία.

Πράσινη ενεργειακή μετάβαση

Οι τρεις ενεργειακοί όμιλοι προσβλέπουν επιπλέον και στον στρατηγικό ρόλο που αναμένεται να παίξει το φυσικό αέριο και ως μεταβατικό καύσιμο για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι, η νέα μελέτη ενεργειακής επάρκειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η οποία έχει υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας (ΥΠΕΝ),  εκτός από την ένταξη στο σύστημα των νέων μονάδων φυσικού αερίου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας (825 MW) στις αρχές του 2023 και  των Motor Oil – ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή (825 MW) στις αρχές του 2025, κρίνει ότι από το 2026 – οπότε θα έχουν  σβήσει τα …φουγάρα στις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ – θα υπάρξει (δυνητικά) ανάγκη ένταξης μιας επιπλέον μονάδας φυσικού αερίου ισχύος περίπου 800 MW.

Η άδεια για την κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής των 840 MW στην Αλεξανδρούπολη είχε χορηγηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την άνοιξη του 2019 και πλέον μπαίνει σε ρότα υλοποίησης καθώς θα αρχίσει να κατασκευάζεται στις αρχές του 2023 ώστε  να λειτουργήσει στα τέλη του 2025.

ΠΗΓΗ: ot.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη