Δρομολογούνται έργα αναβάθμισης της υποδομής του λιμανιού, αξίας 24 εκατ. ευρώ
Τη διαδικασία αναζήτησης τεχνικού συμβούλου για την εκπόνηση του master plan αξιοποίησης, της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αλλά και των συναφών μελετών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν της συνεργασίας που διατηρεί ήδη με τον διεθνή όμιλο Steer που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών.
Οι καταρχήν προτεινόμενες μελέτες – υπηρεσίες που θα υλοποιήσει ο τεχνικός σύμβουλος είναι οι ακόλουθες:
- Επικαιροποίηση του master plan
- Τεχνική έκθεση υποβρύχιας επιθεώρησης
- Επικαιροποίηση τοπογραφικής βυθομετρικής αποτύπωσης
- Μελέτη κυματικής διαταραχής και διείσδυσης
- Ακτομηχανική Μελέτη
- Μελέτη κυκλοφοριακής θεώρησης και ΣΜΠΕ
Η διάρκεια της σύμβασης θα ανέλθει σε 36 μήνες ή μέχρι την ολοκλήρωση του έργου και οι προσφορές δύναται να υποβληθούν μέχρι και την 15η Μαΐου 2024.
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2022 αποφασίστηκε η ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης παρά τις δύο καταβεβλημένες οικονομικές προσφορές, καθώς κρίθηκε πως ο γεωστρατηγικός του ρόλος έπρεπε να διατηρηθεί υπό κρατικό έλεγχο.
Το λιμάνι βρίσκεται στο τέλος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου που εκτείνεται βόρεια μέχρι το Ελσίνκι στη Φινλανδία, θεωρείται κατάλληλο για διατροπικές μεταφορές, συνδέεται με την Εγνατία Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη δρομολογούνται έργα αναβάθμισης της υποδομής του λιμένα αξίας 24 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο μεταξύ ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση με την εταιρεία Gastrade για τη μίσθωση αποθήκης και τμήματος του κρηπιδώματος, ενόψει της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης).
Ενδιαφέρον για τοποθέτηση στη χερσαία ζώνη του λιμένα είχε εκδηλώσει επίσης ο όμιλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, αλλά και εταιρείες logistics όπως η HIG και η Goldair.
ΠΗΓΗ:energodromio.gr