Ανιχνεύσιμες είναι ήδη οι αλλαγές στο μικροβιακό φορτίο και τους μικροοργανισμούς του εδάφους στις καμένες εκτάσεις της Δαδιάς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων δειγματοληψιών που έκανε το τμήμα Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ. Π. Θ., στο πλαίσιο μεταπτυχιακής εργασίας υποψηφίου του τμήματος.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές και, πλέον, συνεχίζεται με δειγματοληψίες που γίνονται από τα καμένα εδάφη, όπου, μικροσκοπικά, παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες, προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να δώσουν με ακρίβεια τον βαθμό επιβάρυνσης που θα υπάρξει στη σπάνια χλωρίδα της περιοχής. Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας του ΔΠΘ, με ειδικότητα τη δασική εδαφολογία, Μιχάλης Ορφανουδάκης, αναφέρθηκε στα «νέα δεδομένα που προκάλεσε η φωτιά στα εδάφη του οικοσυστήματος», τονίζοντας πως θα πρέπει στο εξής να ενταθούν οι προσπάθειες για τη διατήρησή του.
«Το έδαφος είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο στα φυσικά οικοσυστήματα όσο και για τις γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεις, διότι στηρίζει, ουσιαστικά, όλα τα έμβια όντα, κατ’ επέκταση κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου και την οικονομία, και είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι το έδαφος θα είναι πάντα εκεί για να μας υποστηρίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανουδάκης.
Ο ίδιος, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα εδάφους, όπως έχει καθιερωθεί η 5η Δεκεμβρίου, στάθηκε ιδιαίτερα και στα μεγάλα προβλήματα διάβρωσης που παρατηρούνται σε όλες τις μεσογειακές χώρες, σημειώνοντας πως αυτή αποτελεί συνέχεια της αύξησης της αλατότητας των εδαφών, που περισσότερο επηρεάζει τα Δέλτα της περιοχής, όπως και το Δέλτα του Έβρου.
Πρόσθεσε επίσης πως η κατάσταση του εδάφους και των οργανικών ουσιών του είναι αυτά που ρυθμίζουν τη συγκράτηση του νερού και την απορρόφησή του από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, καθώς «εάν διαταραχτεί η οργανική ουσία του εδάφους, όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό με τις δασικές πυρκαγιές, οι μεγάλες ποσότητες νερού στις όλο και πιο συχνές ραγδαίες βροχοπτώσεις δεν κρατιούνται αλλά χάνονται επιφανειακά».
Ο κ. Ορφανουδάκης επέστησε, τέλος, και την προσοχή των αγροτών, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να περάσουν σε πιο μοντέρνες τεχνικές, με γνώμονα την διατήρηση των ιδιοτήτων του εδάφους, ώστε να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τη γονιμότητά του.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας