Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία: Έχει ξεφύγει η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες στη Θράκη

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, με ένα Δελτίο Τύπου, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το ζήτημα με τις ανεμογεννήτριες στη Θράκη, οι οποίες εγκαταστάθηκαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές στα δυτικά της ΠΕ Έβρου αλλά και σε προστατευόμενες περιοχές της Ξάνθης.

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Αδίστακτες οι εταιρείες προσβλέπουν μόνο στην κερδοφορία τους αδιαφορώντας για το φυσικό περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Η ιστορία με τις ανεμογεννήτριες στη Θράκη φαίνεται ότι έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Από τη μία πλευρά η αγωνία της κυβέρνησης να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και από την άλλη η ανεκτικότητα των κατοίκων και των αρχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οδήγησαν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας με αέρα, να θέλουν να μετατρέψουν ολόκληρη τη Θράκη στο μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας.

Οι εταιρείες στην προσπάθειά τους να μειώσουν το κόστος της επένδυσης τους επιλέγουν θέσεις με δύο κριτήρια:

1. Την ύπαρξη κοντά στον τόπο εγκατάστασης επαρκούς οδικού δικτύου προκειμένου να αποφύγουν δαπάνες μεγάλων έργων οδοποιίας που αναπόφευκτα θα κάνουν προκειμένου να μεταφέρουν τα υλικά κατασκευής των ολοένα και μεγαλύτερων σε ισχύ (MW) και μέγεθος ανεμογεννητριών.

2. Την γειτνίαση με τα κεντρικά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) προκειμένου να μειώσουν το μήκος του δικού τους δικτύου που θα συνδεθεί με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και επομένως και το κόστος.

Με μοναδικό στόχο των εταιρειών τη μείωση του κόστους τους και την κερδοφορία τους, οδηγηθήκαμε στην εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στα Βορειοανατολικά της ΠΕ Ροδόπης και στα δυτικά της ΠΕ Έβρου, αλλά τώρα βλέπουμε και στην ορεινή Ξάνθη, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ακόμη και σε προστατευόμενες από το δίκτυο NATURA περιοχές και μέσα σε εθνικά πάρκα.

Τελευταία επιχειρείται και η εγκατάσταση 14 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε πεδινή περιοχή λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Κομοτηνής όπου η εταιρεία θα έχει μηδενικό κόστος οδοποιίας και το δίκτυο μεταφοράς βρίσκεται σε απόσταση 2 – 3 χιλιομέτρων στην ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή η πρόθεση εταιρείας να τοποθετήσει 14 γιγάντιες ανεμογεννήτριες ύψους 210 μέτρων στην περιοχή Αχλαδόβουνο (Τσαλ) στην ορεινή Ξάνθη μέσα στο Εθνικό Πάρκο, μέσα στο καταφύγιο άγριας ζωής και σε απόσταση 1300 μέτρων από τον οικισμό Λειβαδίτη και άλλο τόσο από τον καταρράκτη του Λειβαδίτη (στα όρια των Π.Ε. Ξάνθης και Δράμας) που είναι ο ψηλότερος καταρράκτης της Ελλάδος. Ταυτόχρονα εκκρεμεί και αίτηση για εγκατάσταση ακόμη 16 ανεμογεννητριών αυτή τη φορά μεγαλύτερου ύψους στα 230 μέτρα.

Η παράταξή μας εδώ και καιρό εξέφρασε την ανησυχία της για την ασυδοσία των εταιρειών εκφράζοντας τη θέση της ότι δεν είναι αντίθετη στην αιολική ενέργεια αλλά η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένους οικισμούς και εκτός περιοχών φυσικού κάλλους όπου υπάρχει σχεδιασμός ή προσδοκία για μία εναλλακτική ανάπτυξη με βάση το φυσικό περιβάλλον και όχι τη μετατροπή τους σε δάσος γιγαντιαίων ανεμογεννητριών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους 17 φορείς της Ξάνθης που είναι αντίθετοι με εισβολή του αιολικού Πάρκου στον Λειβαδίτη και το «Τσανάκ Ντερέ».

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις συνέπειες του περιβαλλοντοκτόνου, στην περίπτωση αυτή, Νόμου 4685/2020 που κάνει απλούστερες για τις εταιρείες τις διαδικασίες αδειοδότησης.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον θεσμικά ανεπαρκή ρόλο των τοπικών κοινωνιών που περιορίζεται σε μία απλή γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία μπορεί και να αγνοηθεί από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που αποφασίζει για τον τόπο μας χωρίς να τον γνωρίζει και που ασφαλώς ενδιαφέρεται μόνο για την επίτευξη των δικών της στόχων.

Καλούμε όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιφέρεια – Δήμους), τους Βουλευτές της Περιφέρειάς μας, όλους τους συλλογικούς φορείς, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους πολίτες να ενημερωθούν καλά και οργανωμένα να πάρουν θέση, να ζητήσουν ενεργό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα δεχτούν αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην τους και να ξεκαθαρίσουν στην κυβέρνηση και την ΡΑΕ ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι ζητούμενη και αποδεκτή εφ’ όσον δεν θίγεται το φυσικό περιβάλλον και κυρίως οι άνθρωποι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Υ.Γ. Το ρολόι της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης έχει ύψος 20,5 μέτρα, ενώ το αντίστοιχο της Κομοτηνής 25 μέτρα. Το ύψος των ανεμογεννήτριων είναι 210 μέτρα, δηλαδή περίπου δέκα φορές ψηλότερες από το ρολόι της Ξάνθης και 8,5 φορές ψηλότερες από το ρολόι της Κομοτηνής. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι απόλυτα ορατές και από τον επαρχιακό δρόμο μεταξύ Σταυρούπολης και Παρανεστίου.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email