Από τις 16/12/2015 είναι ανοικτό για υποβολή προτάσεων και χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, το πρόγραμμα με τίτλο «Μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες». Ωστόσο, όπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία ένταξη, κανενός αντιπλημμυρικού έργου, ούτε στον Έβρο, ούτε αλλού.
Πιο αναλυτικά και σε συνέχεια της ερώτησης που κατέθεσε ο κ. Δημοσχάκης, προτείνοντας μέτρα ανακούφισης για τις καταστροφικές συνέπειες των καιρικών φαινομένων στον νομό Έβρου, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προώθησε έγγραφα της Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ & της Γ.Γ. Βιομηχανίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η μεν Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ στην απάντησή της αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Στο Π.Ε.Π. “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020, είναι ανοικτή από 16/12/2015 η πρόσκληση με ΑΜΘ08 “Μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες” Δράση 5β91 με δικαιούχους την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Δήμους της ΠΑΜΘ. Η Πρόσκληση αυτή αφορά στη χρηματοδότηση πράξεων συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 20.000.000€ και οι προτάσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 31.5.2021.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εντάξεις στη σχετική πρόσκληση η οποία παραμένει ανοικτή και εφόσον παραστεί ανάγκη δύναται να παραταθεί η προθεσμία της για την υποβολή προτάσεων για την κάλυψη των αναγκών από τους διαθέσιμους πόρους.
Εφόσον υποβληθεί σχετική πράξη προς ένταξη στο ΠΕΠ ΑΜΘ από τους αρμόδιους φορείς, αυτή θα αξιολογηθεί και εφόσον πληροί τα προβλεπόμενα κριτήρια θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα. Δυνατότητα υποβολής σχετικών προτάσεων έχουν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Έβρου για πράξεις που δυνητικά θα αφορούν και τον Έβρο ποταμό».
Παράλληλα αναφέρεται ότι “Για την ένταξη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, νέων έργων που αφορούν στην αποκατάσταση των υποδομών των περιοχών που επλήγησαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, θα πρέπει να υποβληθεί σχετική πρόταση από τους αρμόδιους φορείς χρηματοδότησης που είναι τα Υπουργεία π.χ Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών κ.λπ. και τις Περιφέρειες της χώρας (ΠΑΜΘ).
Από την πλευρά της, η Γ.Γ. Βιομηχανίας αναφέρει ότι «είναι αρμόδια να παράσχει την προβλεπόμενη επιχορήγηση σε πληγείσες επιχειρήσεις, για ζημίες από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες …. η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού όπως κτιριακές εγκαταστάσεις , εξοπλισμό , πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου, και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα».
Πηγή: gnomionline.gr