Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Βάθρες Σαμοθράκης: Βουτιές στις πιο μαγευτικές φυσικές πισίνες της Ελλάδας

Αφιέρωμα στο νησί της Σαμοθράκης κάνει η ταξιδιωτική ιστοσελίδα travel.gr. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα το οποίο εστιάζει κυρίως στις μαγευτικές βάθρες του νησιού, τις φυσικές πισίνες όπως χαρακτηριστικά τις αναφέρει.

Αναλυτικά:

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη στην Ελλάδα, το νησί της Σαμοθράκης, είναι ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την περιπέτεια. Το ταξίδι με πλοίο από την Αλεξανδρούπολη διαρκεί 1 ώρα και 50 λεπτά και ήδη μόλις αντικρίσετε την εικόνα του νησιού από μακριά, θα καταλάβετε ότι πρόκειται για ένα μοναδικό νησί.

Στη μέση ακριβώς της Σαμοθράκης ορθώνεται το βουνό Σάος με την ψηλότερη κορυφή του να είναι στα 1.611 μέτρα. Η λέξη σημαίνει φεγγάρι και λέγεται ότι το βουνό ονομάστηκε έτσι από τους κατοίκους επειδή είναι τόσο ψηλό που κρύβει το φεγγάρι.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η ύπαρξη του τόσο ψηλού βουνού είναι που καθορίζει και τις ιδιαιτερότητες της Σαμοθράκης. Ο ορεινός όγκος καλύπτει μεγάλη έκταση και διαμορφώνει τη μορφολογία, τη χλωρίδα και την πανίδα του νησιού. Αν και πρόκειται για νησί του Αιγαίου Πελάγους, η Σαμοθράκη έχει άγρια παρθένα φύση, πηγές, καταρράκτες, δάση από βελανιδιές, πλατάνια, πεύκα και κέδρους. Η πιο φημισμένη δραστηριότητα είναι το κολύμπι στις «βάθρες» όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι. Τα νερά που πηγάζουν από το βουνό, ρέουν στις πλαγιές και δημιουργούν καταρράκτες και λίμνες ή αλλιώς βάθρες. Η βόρεια πλευρά του νησιού είναι γεμάτη από ρέματα και καταρράκτες, δάση, φαράγγια και μονοπάτια.

Για κολύμπι στις βάθρες

Η πιο διάσημη και εύκολη στην πρόσβαση βάθρα είναι η «Γριά Βάθρα». Από το χωριό Θερμά θα ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από τις φτέρες και κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών για να φτάσετε μετά από 10 λεπτά στην πρώτη βάθρα.

Στη Γριά Βάθρα, η πρώτη και η δεύτερη πισίνα έχουν εύκολη πρόσβαση, ενώ για την τρίτη θα πρέπει να βουτήξετε στα νερά της δεύτερης/Photo: Shutterstock
Γριά Βάθρα, Σαμοθράκη/Photo: Shutterstock

Σε όλα τα ρυάκια οι βάθρες ονομάζονται με αριθμούς, ανάλογα με τη σειρά που τις συναντά κανείς, ξεκινώντας από κάτω. Έτσι, στη Γριά Βάθρα, η πρώτη και η δεύτερη πισίνα έχουν εύκολη πρόσβαση, ενώ για την τρίτη θα πρέπει να βουτήξετε στα νερά της δεύτερης. Από την τρίτη μέχρι την τέταρτη βάθρα υπάρχει ένα δύσκολο πέρασμα δίπλα σε καταρράκτη και θα πρέπει να αγκαλιάσετε έναν βράχο για να περάσετε. Η ανάβαση στις βάθρες απαιτεί μεγάλη προσοχή στα πατήματα και από ένα σημείο και πάνω χρειάζεται και καλή φυσική κατάσταση. Δείτε τα πατήματα αυτών που προηγούνται από εσάς και σταματήστε την ανάβαση αν νιώσετε φόβο και ανασφάλεια. Οι βάθρες είναι παρόμοιες τόσο χαμηλά όσο και ψηλά, το ζήτημα είναι να απολαύσετε το φυσικό περιβάλλον και το κολύμπι χωρίς να ζοριστείτε. Κάποιοι προτιμούν να κάνουν τις διαδρομές ξυπόλητοι για να έχουν καλύτερη αίσθηση των πατημάτων, ενώ πολλοί φοράνε τα ειδικά λαστιχένια παπούτσια για νερό.

Η πιο διάσημη και εύκολη στην πρόσβαση βάθρα είναι η “Γριά Βάθρα”. Από το χωριό Θερμά θα ακολουθήσετε το μονοπάτι μέσα από τις φτέρες/Photo: Shutterstock
H Σαμοθράκη έχει άγρια παρθένα φύση, πηγές, καταρράκτες, δάση από βελανιδιές, πλατάνια, πεύκα και κέδρους/Photo; Shutterstock

Προχωρώντας στον κεντρικό δρόμο, 5 χιλιόμετρα μετά το χωριό Θερμά, θα δείτε πινακίδες για το φαράγγι του Φονιά. Μη σας τρομάζει το όνομα, το ποτάμι αυτό είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του νησιού και το μονοπάτι για την πρώτη βάθρα μοιάζει λες και έχει βγει από παραμύθι. Μετά από 30 λεπτά εύκολο περπάτημα θα αντικρίσετε τον πρώτο καταρράκτη και τη μεγάλη βάθρα. Ο βαθμός δυσκολίας για τις επόμενες βάθρες ανεβαίνει και καλό θα είναι να το επιχειρήσετε μόνο με κάποιον οδηγό.

Ανάβαση στις πηγές

Οι πηγές του Φονιά βρίσκονται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και είναι προσβάσιμες μέσω μονοπατιού. Είναι ένα από τα πιο μαγικά μέρη της Σαμοθράκης με τον ποταμό να σχηματίζει πισίνες και φυσικές νεροτσουλήθρες πάνω σε μεγάλους λείους βράχους. Περάστε με το αυτοκίνητο από το χωριό Άνω Μεριά και αν το όχημα σας, σας το επιτρέπει, συνεχίστε στον χωματόδρομο που ανηφορίζει στο βουνό. Θα δείτε πινακίδες που δείχνουν το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσετε και μετά από περίπου 2 ώρες περπάτημα θα φτάσετε στις πηγές του Φονιά.

Πηγή: travel.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη