Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Βίτσας προς πρωθυπουργό: «Μας ανησυχεί που καταλήγει η γη μας» – Γλήνιας προς Βίτσα: «Συμβαίνει κάτι και δεν το ξέρουμε στη Σαμοθράκη;»

«Κύριε πρωθυπουργέ, ενώνω την αγωνιά και την φωνή μου με τους λοιπούς συμπατριώτες μου του Έβρου και επιτρέψτε μου να καταθέσω, ένα προβληματισμό γενικότερο. Η ραγδαία τα τελευταία χρόνια γεωπολιτική αναβάθμιση της περιοχής μας, κυρίως της Αλεξανδρούπολης πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί και ως προς το στρατηγικό και ως προς το ενεργειακό της σκέλος. Διέρχονται πολλά δισεκατομμύρια ετησίως και τα κεφάλαια αυτά αναμένεται να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, πρέπει να βρεθούν τρόποι να αφήνουν στον Έβρο και τη λογική προστιθέμενη αξία. Σήμερα, η αξία αυτή αποτυπώνεται μόνο στη γη, στα ακίνητα κυρίως στην παραθαλάσσια ζώνη με τρόπο και ρυθμό ανησυχητικό, θα έλεγα στα ακίνητα, δε της ενδοχώρας παρατηρείται ένα άλλου είδους ανησυχητικό ενδιαφέρον για την αγορά και για να γίνω πιο σαφής, μας ανησυχεί που καταλήγει η γη μας».

Η τοποθέτηση αυτή του δημάρχου Σαμοθράκης Αθανάσιου Βίτσα, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος ανασυγκρότησης του Έβρου στην Ορεστιάδα παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, προκάλεσε προβληματισμό, ερωτήματα και σκέψεις στην αντιπολίτευση, γεγονός που θέλησε να το μεταφέρει και μέσα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Γλήνιας.

Ο πρώην αντιδήμαρχος, ρώτησε το δήμαρχο τι εννοούσε, λέγοντας με δεικτικό τρόπο «που πάει τελικά η γη μας» και ζητώντας διευκρινήσεις, αν όντως συμβαίνει κάτι ανησυχητικό στο νησί και δεν το ξέρουν οι κάτοικοι, διότι για να ειπωθούν όλα αυτά μπροστά στον ίδιο τον πρωθυπουργό όπως είπε, μάλλον υπάρχει κάποιο ζήτημα, το οποίο οι δημότες της Σαμοθράκης δεν γνωρίζουν, κάνοντας την επισήμανση, ότι όσοι επιχειρούν στο νησί και επενδύουν σε αυτό, το κάνουν με αγάπη.

Ο δήμαρχος με τη σειρά του, θέλησε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, για το λόγο που έκανε αυτή τη δήλωση ενώπιον της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πρώτα, ότι δεν εξετάζει τα βιογραφικά των επενδυτών, είναι όλοι καλοδεχούμενοι, όμως αυτό δεν σημαίνει, πως θα σωπάσει μπροστά σε μια κατάσταση, που πάει να διαμορφωθεί, από το Στρυμόνα μέχρι τον Έβρο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο, δηλαδή την αλλαγή της γης.

Ο κύριος Βίτσας πρόσθεσε με νόημα, ότι η παραλιακή ζώνη της ΑΜΘ, περνάει σε αλλοεθνείς. Άλλωστε όπως είπε, δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί και το λέει δημόσια, το έχουν κάνει και άλλοι δήμαρχοι, διότι πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα υπάρχουν και τα εθνικά και οφείλουμε, όπως υποστήριξε να είμαστε προσεκτικοί επισημαίνοντας παράλληλα, πως αυτή η συζήτηση γίνεται, παρά τις προσπάθειες να κρατιέται σε χαμηλούς τόνους.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email