Φως στο περιεχόμενο του νέου εκλογικού συστήματος για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, έριξε ο Μάκης Βορίδης. Εν περιλήψει, ανακοίνωσε επίσημα τα εξής:
– μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων («είναι υπερβολικά μεγάλος»), ενώ «εξετάζεται» και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων,
– κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα αιρετά όργανα των Κοινοτήτων,
– θέσπιση συγκεκριμένου ποσοστού ως ορίου εισόδου ενός Συνδυασμού στο Δημοτικό Συμβούλιο,
– το ποσοστό εκλογής Δημάρχου από την 1η Κυριακή θα είναι «πέριξ του 42%».
Προς αποφυγή παρερμηνειών, ακολουθεί επί λέξει η ΕΠΙΣΗΜΗ Ανακοίνωση του Υπουργείου:
“ Το νέο εκλογικό νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας πρόκειται να παρουσιάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.
Ο κ. Βορίδης επεσήμανε την πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξουν τα ποσοστά της πλειοψηφίας που αναμένεται να κλειδώσουν πέριξ του 42%, καθώς και ο καθορισμός κατώτατου ορίου για την εκλογή των συνδυασμών «ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις με ποσοστά 0,3%» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πάντως πως τα ποσοστά εκλογής πρόκειται να συζητηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο όπου και θα παρουσιαστεί το νομοθετικό πλαίσιο πάνω στο οποίο εργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.
Υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο Υπουργός έφερε ως εμβληματικό παράδειγμα τον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου, όπως είπε, «προκειμένου να επιτευχθεί το παραμικρό, ο Δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με δυνάμεις που δεν ανήκουν στο δικό του ψηφοδέλτιο» κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία σε Δήμο που, ενώ εξασφάλισε ποσοστό 50%, δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου εκλογικού νόμου είναι να μπορεί η Δημοτική Αρχή να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, ενώ συμπλήρωσε πως οι αλλαγές έρχονται και κατόπιν απαίτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες.
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε τη μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: «Θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος» τόνισε και συμπλήρωσε πως εξετάζεται και ο αριθμός των Περιφερειακών Συμβούλων, ενώ προανήγγειλε και την κατάργηση της 4ης κάλπης. «Τα κοινοτικά και τα διαμερισματικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο» σημείωσε ο Υπουργός.
Αναφορικά με τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του Δημοσίου, ο Υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία το νομοσχέδιο που αφορά στο Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς «όχι με την έννοια την κατασταλτική, αλλά με την προληπτική» σημείωσε ο κ. Βορίδης. Παράλληλα, εξήγησε πως «εγκαθιδρύει ένα σύστημα που τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά σχεδόν σε κάθε θέση και βάζει δικλείδες ασφαλείας ώστε να προστατεύονται και οι υπάλληλοι». Ειδικά δε, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορέων και των υπαλλήλων σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε πως έχει ξεκινήσει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο χρειάζεται μια πολύ καθαρή εγγραφή του σε όλα τα σημεία της διοικήσεως, χρειάζεται ψηφιακό οργανόγραμμα, το οποίο έχουμε ολοκληρώσει, ξέρουμε ο κάθε υπάλληλος τι δουλειά έχει να κάνει και που βρίσκεται» τόνισε ο κ. Βορίδης. Ερωτηθείς σχετικά με την εξαίρεση των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων από την κινητικότητα επανέλαβε πως σύμφωνα με το άρθρο 74 του νόμου 4674/2020 οι υπάλληλοι της προκήρυξης 3Κ του ΑΣΕΠ που προσελήφθησαν με τις συγκεκριμένες διαδικασίες δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν σε άλλη ειδικότητα πριν το πέρας της επταετίας.”