Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Βόρεια Ελλάδα: Πιθανά τα νέα μέτρα πριν τον χειμώνα

Με το βλέμμα στη Βόρεια Ελλάδα είναι κυβέρνηση και επιστήμονες, προκειμένου να αποφευχθούν όσα έγιναν πέρσι στη Θεσσαλονίκη, και να αποτραπούν νέα μέτρα με μίνι lockdown. Αύριο, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αν. υπουργός, Μίνα Γκάγκα, θα μεταβούν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, με 341 κρούσματα σχεδόν «ισοφαρίζει» την Αττική (369).

Στη συνέχεια, το βράδυ της Τετάρτης θα επισκεφτούν την Κοζάνη, αλλά την Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικά της κατάστασης στα νοσοκομεία είναι τα δεδομένα για τις νοσηλείες. Συγκεκριμένα, από τους 53 ασθενείς στην Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, οι 51 -δηλαδή το συντριπτικό ποσοστό του 96,2%δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Συνολικά, στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, 248 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, με τους 202 (81,5%) να είναι ανεμβολίαστοι, ενώ και οι 22 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα οξυγόνου επίσης δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, που από το πρωί της Τρίτης παρουσίασε τα ανησυχητικά στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στη Θεσσαλονίκη είναι αποκαλυπτική:

  • 55,52% έχει κάνει μία δόση
  • 51,24 κάνει και τις δύο δόσεις

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος έκρουσε «καμπανάκια», λέγοντας ότι αυτή την εβδομάδα, παρά τη μείωση των προηγούμενων ημερών, οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος χθες εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας ενόψει του χειμώνα και την πληρότητα στις ΜΕΘ. «Από τέλη Αυγούστου στη ΜΕΘ ένας βγαίνει, άλλος μπαίνει» είπε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Open, με τον ίδιο να εύχεται να μην ζήσει η Θεσσαλονίκη ξανά τα όσα τραγικά συνέβησαν πέρσι το φθινόπωρο.

«Οι εξελίξεις θα είναι σαν ντόμινο. Αν δεν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς δεν θα μπορούμε σαν σύστημα υγείας να καλύψουμε τις ανάγκες» τόνισε επίσης και δεν απέκλεισε ακόμη και οριζόντια μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση όσο θα μπαίνει ο χειμώνας, τον οποίο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προέβλεψε ότι θα είναι «βαρύς». Όπως είπε, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας, όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορεί πλέον να κάθεται έξω να διασκεδάζει το βράδυ, θα μπαίνει σε κλειστούς χώρους και ως γνωστόν οι χώροι διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη