Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ΓΣΕΕ: Δυσβάσταχτο το κύμα ακρίβειας για 8 στους 10 εργαζομένους

Αντιμέτωπη με ένα νέο, επικίνδυνο κύμα αστάθειας βρίσκεται έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

Μάλιστα, η συνομοσπονδία διεξήγαγε έρευνα που δείχνει ότι περισσότεροι από 8 στους 10 εργαζομένους θεωρούν δυσβάσταχτη την επιβάρυνση από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και των βασικών καταναλωτικών αγαθών, και ζητεί την άμεση υλοποίηση ενός μείγματος παρεμβάσεων ώστε να προστατευθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό επίπεδο μισθωτών και κυρίως των χαμηλότερα αμειβομένων. Η συνομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η διάρκεια της ακρίβειας και η μη αντιστάθμισή της με αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μέτρα προστασίας του διαθέσιμου εισοδήματος (αυξήσεις σε μισθούς και κατώτατα ημερομίσθια, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης) θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης, ενώ θα αυξήσουν την πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων στασιμοπληθωρισμού.  

Ακρως απαισιόδοξοι εμφανίζονται άλλωστε και οι συμμετέχοντες στην έρευνα που διεξήχθη μέσω της ALCO. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, το 85%, δηλώνει ότι θα έχει πολύ μεγάλη (49%) ή μεγάλη επιβάρυνση (36%) από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, και μόλις το 14% εκτιμά ως «μικρή» ή «πολύ μικρή» την επιβάρυνση. Μάλιστα, τα ποσοστά διαφοροποιούνται όταν συγκριθούν με το ύψος του εισοδήματος των ερωτωμένων. Ετσι, οι εργαζόμενοι που δηλώνουν μηνιαία αμοιβή έως 500 ευρώ λένε κατά 100% ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνσή τους. Αντίθετα, όσοι δηλώνουν μηνιαία αμοιβή από 1.500 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 19% αναφέρουν ότι αναμένουν πολύ μεγάλη επιβάρυνση και σε 54% μεγάλη επιβάρυνση.

Ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις, το 48% επιλέγει την αύξηση του μισθού και του κατώτατου μισθού, το 43% τη μείωση των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης, ενώ μόλις το 3% επιλέγει τη λύση των επιδομάτων.

Στους μισθωτούς με εισόδημα έως 1.000 ευρώ, το 57% δηλώνει ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού. Αντίστοιχα, το 39% θεωρεί ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η μείωση των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης. Στους μισθωτούς με εισόδημα από 1.001 έως 1.500 ευρώ, το 42% εκτιμά ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου από τις ανατιμήσεις είναι η αύξηση των μισθών και του κατώτατου μισθού και το 53% ότι είναι η μείωση των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη