Την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ενός βασικού εργαλείου που θα βελτιώσει τον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης, θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Η απαιτούμενη σύμβαση υπογράφηκε από τον δήμαρχο, Γιάννη Ζαμπούκη και τον ανάδοχο μελετητή για να ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η κατάρτιση του ΣΒΑΚ, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για τα έργα και τις παρεμβάσεις της επόμενης δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, τα ΣΒΑΚ αποτελούν στρατηγικά πλάνα, σχεδιασμένα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κινητικότητας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, στις πόλεις και στα προάστια αυτών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ταυτόχρονα και η ποιότητα ζωής. Επιτρέπουν μια σαφή θεώρηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών περιοχών για τις οποίες σχεδιάζονται και η οποία περιλαμβάνει τη μείωση
· της κατανάλωσης ενέργειας,
· της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης,
· του αριθμού ατυχημάτων,
· της κυκλοφοριακής συμφόρησης,
· τη διαφύλαξη των κοινόχρηστων χώρων κ.ά..
Το ΣΒΑΚ διαμορφώνεται με βάση τις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της συμμετοχής, του ελέγχου και της αξιολόγησης. Για αυτό, άλλωστε, στην πορεία εκπόνησης του Σχεδίου θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση όπου όλοι οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν εμπειρία και απόψεις για το πώς θέλουν να δουν την κινητικότητα στην πόλη τους τα επόμενα χρόνια.
Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δήλωσε: «Στην κορύφωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας υπέγραψα σήμερα ως εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες προχωράμε στην υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας της αστικής περιοχής του Δήμου και την παροχή υψηλής ποιότητας και βιώσιμης κινητικότητας και μεταφορών. Βασικός στόχος είναι να προαχθεί η ισότιμη μετακίνηση και πρόσβαση των πολιτών με όλα τα μέσα μετακίνησης και ιδιαίτερα η ενεργή κινητικότητα, δηλαδή με τα πόδια ή με το ποδήλατο.».
Επισημαίνεται ότι τα ΣΒΑΚ έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και μετακινήσεων που:
· εξασφαλίζουν προσβασιμότητα των θέσεων εργασίας και των υπηρεσιών σε όλους
· βελτιώνουν την προστασία και την ασφάλεια των μετακινουμένων
· μειώνουν την ρύπανση, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας
· αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων
· ενισχύει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι η μελέτη για το ΣΒΑΚ χρηματοδοτείται από κονδύλια του Πράσινου Ταμείου.