Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Διδυμότειχο: Πρόβλημα για την πόλη τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα διατηρητέα κτίρια

“Ο πλούτος του παρελθόντος της πόλης γίνεται σήμερα πρόβλημα…”, είναι το συμπέρασμα που βγαίνει για τα 49 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα στο Διδυμότειχο, εκ των οποίων τα 8 ανήκουν στην κυριότητα του δήμου και τα υπόλοιπα 41 σε ιδιώτες, μεγάλος αριθμός των οποίων, μάλιστα, ή οι κληρονόμοι τους, δεν ζει στην πόλη.

“Θα μπορούσε να είναι ευλογία το ότι έχουμε τόσα πολλά όμορφα κτίρια, όμως η οικονομική κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια, όπως και η γραφειοκρατία για τις συντηρήσεις τους, μας φέρνει στη δύσκολη θέση να έχουμε άσχημες εικόνες μέσα στην πόλη”, σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

Αφορμή στάθηκε η συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επί του αιτήματος του Ιωσήφ-Φίκο Τζιβρέ, ιδιοκτήτη ετοιμόρροπου διατηρητέου στο κέντρο του Διδυμοτείχου, να υποστηριχτεί με γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου η πρόθεσή του να κατεδαφίσει το επικίνδυνο κτίσμα και να εκμεταλλευτεί το οικόπεδο με οποιονδήποτε τρόπο. Τα 49 διατηρητέα του Διδυμοτείχου είναι χαρακτηρισμένα από το 1986, “όταν το υπουργείο, τότε, είχε στείλει έναν υπάλληλό του, ο οποίος αφού επισκέφθηκε τα παλαιά κτίρια της πόλης, διέκρινε εκείνα με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά ή άλλα στοιχεία και τα χαρακτήρισε διατηρητέα. Ήρθαν, τα χαρακτήρισαν, έφυγαν και μας άφησαν τόσα χρόνια να τρέχουμε…”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννογλου. “Η γραφειοκρατία, για τέτοια κτίσματα, εμπλέκει πολλές υπηρεσίες και συνοδεύεται από πολλά έξοδα για όποιον θέλει να συντηρήσει ένα τέτοιο κτίριο, που στο τέλος οδηγεί σε αγανάκτηση του ιδιοκτήτη και εγκατάλειψη του κτίσματος”, πρόσθεσε ο ίδιος .

Σε ό,τι αφορά τα 8 διατηρητέα κτίρια που ανήκουν στην κυριότητα του δήμου, ανάμεσά τους το 1ο δημοτικό σχολείο, ο παραδοσιακός φούρνος στο Κάστρο, το κτίριο της Φιλαρμονικής, το κτίριο Παπαζιάν, το Κέντρο Θρακικών Μελετών (σήμερα στεγάζεται σε αυτό και η δημοτική βιβλιοθήκη), έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια ή έχει δρομολογηθεί η συντήρησή σε 6, ενώ για τα άλλα δύο, που είναι σχεδόν γκρεμισμένα, εκκρεμεί η αποτύπωση και κατεδάφισή τους. “Όταν μπορέσει ο δήμος και βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα τα κατασκευάσει ξανά, με τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και με ίδια υλικά”, εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννογλου. “Όλοι φταίμε στο Διδυμότειχο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Οποιαδήποτε πόλη έχει αξιοποιήσει τα διατηρητέα της ήταν γιατί το επιθυμούσαν όλοι και όχι γιατί το προσπάθησε ένας δήμαρχος ή ένας φορέας μόνος του.

Εμείς, όταν έπρεπε στο παρελθόν να ασχοληθούμε με αυτά, είχαμε τη συμπεριφορά αστικής-εμπορικής πόλης. Εγκαταλείψαμε την κατοίκηση του κέντρου της πόλης και ο κόσμος μεταφέρθηκε σε ένα νέο σημείο, πίσω από το νοσοκομείο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να “νεκρωθεί” το κέντρο, το οποίο είναι πολύ όμορφο, όμως όταν κλείνουν τα καταστήματα αδειάζει εντελώς από κόσμο, γιατί κανείς δεν μένει εκεί”, σχολίασε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, εκτιμώντας ότι χάθηκαν 1-2 δεκαετίες στην προσπάθεια που θα έπρεπε να έχει γίνει για την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης. –

Αναφορικά με το αίτημα του κ. Τζιβρέ προς το δημοτικό συμβούλιο, παρότι όλοι συμφώνησαν ότι το όργανο είναι αναρμόδιο να αποφασίσει ή έστω να γνωμοδοτήσει για το τι θα πράξει ένας ιδιώτης σε σχέση με περιουσιακό στοιχείο του, όλες οι πλευρές, έστω και με διαφορετική διατύπωση η κάθε μία, αναγνώρισαν την ανάγκη να κατεδαφιστεί το κτίσμα, βάσει των νόμιμων διαδικασιών που προβλέπονται για τα διατηρητέα, τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την εικόνα της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη