Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

ΔΠΘ: Έδωσε το «πράσινο φως» για την δια ζώσης διδασκαλία

Τη βούλησή του να επιστρέψει κατά το εφικτό στη δια ζώσης λειτουργία του – δηλαδή να έρθουν ξανά φοιτητές στην πόλη – από το χειμερινό εξάμηνο του Οκτωβρίου ’20, μετέφερε το πρυτανικό συμβούλιο του Δ.Π.Θ. στον Δήμο Κομοτηνής. Το παραπάνω διατυπώθηκε την Τετάρτη 26/08, μετά από διευρυμένη σύσκεψη μίας ώρας, μεταξύ των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής (μετά από δικό τους αίτημα) και του πρυτανικού συμβουλίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρόντων και παραγωγικών φορέων της περιοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης παρόντων και των τεσσάρων αντιπρυτάνεων, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» Ελένη Λαφτσή, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΣ ν. Ροδόπης Γρηγόρης Τζενετίδης. Δεν εκπροσωπήθηκαν οι παρατάξεις του Κώστα Καραΐσκου και του Τάσου Βαβατσικλή.

Όλη η συζήτηση δομήθηκε πάνω στο βασικό δεδομένο, το οποίο έγινε γνωστό πρόσφατα δια στόματος της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ότι δηλαδή στα Πανεπιστήμια από το χειμερινό εξάμηνο ’20-21 –και πάντα σύμφωνα με τα έως σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα «δια ζώσης θα πραγματοποιούνται οι κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και οι ομάδες μελέτης μέχρι 30 ατόμων καθώς και οι μεγάλες/θεωρητικές διαλέξεις μέχρι 50 ατόμων.

Για μεγάλες διαλέξεις άνω των 50 ατόμων, προβλέπεται εξ αποστάσεως διδασκαλία με δωρεάν παροχή ηλεκτρονικών πλατφορμών από τις εταιρείες Microsoft και Google».

Ωστόσο, τα περισσότερα τμήματα της Κομοτηνής ‘γεμίζουν’ τις αίθουσες με περισσότερους από 50 φοιτητές, γι’ αυτό παραμένει ένας μεγάλος αστερίσκος, εάν τα τμήματα θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα κι αν το Υπουργείο Παιδείας θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, ή εάν νομοτελειακά θα οδηγηθούν στη λύση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας που έχει προσφέρει το Υπουργείο.

Τι λέει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

«Το Δημοκρίτειο διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να φέρει τους φοιτητές εδώ και με όλες τις προφυλάξεις – με αυξημένα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος – να τους υποδεχθεί με ασφάλεια σε δια ζώσης μαθήματα», δήλωσε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Δ.Π.Θ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία υπενθύμισε: «τα δια ζώσης μαθήματα πρέπει να είναι μέχρι τον αριθμό των 50 φοιτητών, έτσι είναι η οδηγία που οφείλουμε να σεβαστούμε».

Σύμφωνα με την αντιπρύτανη οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου έχουν υπολογίσει τη δυναμική κάθε αίθουσας διδασκαλίας, έχουν μεριμνήσει για την επάρκεια υγειονομικού υλικού και ξεκινούν έναν κύκλο απολυμάνσεων των πανεπιστημιακών χώρων, που θα επαναληφθεί ξανά.

Αναφορικά με πλαφόν των 50 φοιτητών ανά αίθουσα, η κα Γαβριηλίδου σημείωσε: «αν υπάρχουν μεγαλύτερα (από 50 ατόμων) ακροατήρια, η μία λύση είναι ‘να σπάσουν’ σε μικρότερα, αλλά πρέπει να δούμε τη διαθεσιμότητα των καθηγητών, αλλά και τη δέσμευση της υπουργού για έξτρα θέσεις περιστασιακού προσωπικού». Το Πανεπιστήμιο αναμένει τη δημοσίευση των ανακοινώσεων της υπουργού σε ΦΕΚ, ώστε να τεθεί επί τάπητος «για να δούμε τι θα κάνουμε με τα μεγαλύτερα ακροατήριο, γιατί με τα μικρότερα νομίζω ότι είμαστε καλυμμένοι» όπως είπε η κα Γαβριηλίδου.

Τέλος, σε προσεχή συνεδρίαση της Συγκλήτου, το Πρυτανικό Συμβούλιο θα κάνει την εισήγησή του στα Τμήματα, σχετικά με την επιδίωξη της δια ζώσης διδασκαλίας σε όλα τα Τμήματα. Όμως, με τη σειρά τους τα Τμήματα – και δεδομένων των κυβερνητικών ανακοινώσεων – θα πάρουν το λόγο. Με ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα μεγάλα – αριθμητικά – τμήματα.

Έτοιμος να συνδράμει ο Δήμος Κομοτηνής

«Τα τμήματα της πόλης μας είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους φοιτητές για το χειμερινό εξάμηνο και για τις νέες εγγραφές», δήλωσε εξερχόμενος της αίθουσας ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη «να αρχίσει η οικονομική ζωή της περιοχής», ενώ παρουσιάστηκε θετικός, καθώς παρατήρησε ότι «οι απόψεις μας (με την Πρυτανεία) ταυτίζονται».

«Είμαστε εδώ (ως Δήμος Κομοτηνής) για να βοηθήσουμε το Πανεπιστήμιο όπως και όπου χρειαστεί», δήλωσε σε άλλη αποστροφή του και μετέφερε το σχόλιο «ο πρύτανης (σ.σ. που όμως δεν μίλησε επί του μικροφώνου) μας έχει επιβεβαιώσει ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξουν όλα τα τμήματα. Αυτή θα είναι η τοποθέτησή τους (στη Σύγκλητο) κι από εκεί και μετά το κάθε Τμήμα θα αναλάβει τη δικιά του ευθύνη. Η απόφαση των Τμημάτων δεν είναι ειλημμένη. Θα τη γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με το υγειονομικό σκέλος κι αν ανησυχεί για τη μεγάλη αυτή μετακίνηση πληθυσμού, ο δήμαρχος Κομοτηνής απάντησε ότι «η ανησυχία μου είναι από την αρχή της πανδημίας», αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, εάν τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, «δεν θα έχουμε πρόβλημα». Βεβαίως, το εάν η μετακίνηση αυτή αποδειχθεί υγειονομική «βόμβα» κι εν τέλει έχει αντίστροφα αποτελέσματα και για τη δημόσια υγεία και για την τοπική οικονομία, μόνο οι επόμενοι μήνες θα το δείξουν.

Οι επαγγελματίες της πόλης περιμένουν

Για «τη βαριά βιομηχανία της περιοχής μας» έκανε λόγο η Κική Κωνσταντινίδου, αναφερόμενη στο φοιτητικό καταναλωτικό κοινό της πόλης. Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημείωσε ότι «βάσει υγειονομικών πρωτοκόλλων θα πρέπει κάποια τμήματα να ανοίξουν, για να λειτουργήσει ξανά η οικονομική ζωή της περιοχής, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι που περάσαμε με μηδέν τουρισμό». Μετέφερε, ακόμη, την ετοιμότητα του εμπορικού κόσμου της περιοχής. να συμβάλει στην ομαλή επιστροφή των φοιτητών, εάν του ζητηθεί.

Συνάντηση με τον σύλλογο ιδιοκτητών ακινήτων

Της διευρυμένης συνάντησης, ακολούθησε επαφή της προέδρου ιδιοκτητών ακινήτων ν. Ροδόπης Χρύσας Κυριακούση με τον πρύτανη. Η κα Κυριακούση ζήτησε «να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια για την χειμερινή σεζόν», διότι – όπως είπε – στο αντίθετο σενάριο «οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θα έρθουν να εκμισθώσουν κατοικίες», καθώς «οι περισσότεροι γονείς δεν μπορούν να πληρώνουν επτά μήνες μέσο όρο 250 ευρώ ενοίκιο τον μήνα (δηλαδή μέχρι την έναρξη του εαρινού εξαμήνου)». Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, πληροφόρησε ότι «τα αδιάθετα σπίτια είναι πάρα πολλά αυτή τη στιγμή, έχουμε τουλάχιστον 500 σπίτια ανοίκιαστα», ενώ αναμένονται πολλά νέα ενοικιαστήρια τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: foititikanea.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη