Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

ΔΠΘ: Βράβευσε φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό στο πλαίσιο της εορτής των Τριών Ιεραρχών

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών, των προστατών της παιδείας και των ελληνικών γραμμάτων. Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα σε κλίμα συγκίνησης και προβληματισμού, αποτέλεσε μια ευκαιρία να αναδειχθεί η διαχρονική συμβολή των Αγίων Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην παιδεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και την πολιτισμική κληρονομιά.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής τόνισε πως η παιδεία δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στην εσωστρέφεια και την ιδιοτέλεια, αλλά να καλλιεργεί την εξωστρέφεια και την κοινή προκοπή. Όπως ανέφερε, «οι Τρεις Ιεράρχες μας δίδαξαν την αλληλεγγύη και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, ως έκφραση της αγάπης του Θεού. Αυτή η παρακαταθήκη ας μας καθοδηγεί σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη, επίσης, τους διοργανωτές και τον κεντρικό ομιλητή, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Τεχνολογίας, κ. Γεώργιο Τσιγάρα, καθώς και όλους όσους βραβεύθηκαν για την ακαδημαϊκή και κοινωνική τους προσφορά.

Φώτης Μάρης: Η Σύνδεση της Παιδείας με την Πράξη

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μάρης, αναφέρθηκε στη σημασία της σύγχρονης εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι η γνώση δεν πρέπει να περιορίζεται στα αμφιθέατρα, αλλά να έχει πρακτική εφαρμογή: «Η συμβολή των Τριών Ιεραρχών μας υπενθυμίζει πως η εκπαίδευση δεν είναι στατική, αλλά οφείλει να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και να εξοπλίζει τους νέους με δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας».

Ο κ. Μάρης επεσήμανε επίσης τη σημασία της ψηφιοποίησης στην ακαδημαϊκή ζωή και τη διασύνδεση των πανεπιστημιακών σπουδών με την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων.

Οι Τρεις Ιεράρχες και η Σύνδεση με τον Ελληνικό Πολιτισμό

Ο καθηγητής κ. Γεώργιος Τσιγάρας, στην ομιλία του, ανέδειξε τη βαθιά σχέση των Τριών Ιεραρχών με την κλασική ελληνική παιδεία και τη φιλοσοφία. Υπογράμμισε πως οι Άγιοι δεν απέρριψαν την ελληνική σκέψη, αλλά την ενσωμάτωσαν στη χριστιανική διδασκαλία, δίνοντας στην Εκκλησία τη δυνατότητα να εκφράσει με σαφήνεια την πίστη της. «Η ελληνική φιλοσοφία, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Πλωτίνο, προσέφερε τα εννοιολογικά εργαλεία για τη διατύπωση των θεολογικών αληθειών. Οι Τρεις Ιεράρχες πέτυχαν τη γόνιμη σύνθεση του ελληνικού πνεύματος με την ορθόδοξη παράδοση, διαμορφώνοντας ένα πνευματικό υπόβαθρο που αντέχει στο χρόνο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής ανέλυσε επίσης τη σχέση της βυζαντινής τέχνης με την αρχαία ελληνική γλυπτική και ζωγραφική, αναδεικνύοντας τη σημασία της εικόνας στη διαμόρφωση της χριστιανικής αισθητικής και της πνευματικότητας.

Τιμητικές Βραβεύσεις και Κλείσιμο της Εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε απονομή των Βραβείων Επίδοσης σε φοιτήτριες και φοιτητές του ΔΠΘ που διακρίθηκαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, απόδοση τιμής στα αφυπηρετήσαντα, λόγω συνταξιοδότησης, μέλη ΔΕΠ κατά το έτος 2023-24, και βράβευση ερευνητών και ερευνητριών του ΔΠΘ οι οποίοι και οι οποίες  συμπεριλαμβάνονται στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του κόσμου σύμφωνα με την κατάταξη του Πανεπιστημίου του Stanford που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2024.

Να σημειωθεί επίσης ότι το πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και η απονομή του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας του ΔΠΘ που φέτος δόθηκε στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Ιωάννη Δόκα.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη