Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

Εγκάρδια υποδοχή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε Θρακιώτες

Τους δεσμούς του με τη Θράκη επιβεβαίωσε την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που δέχθηκε στην επίσημη αίθουσα του θρόνου τη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών. Ο πρόεδρος Νίκος Μανδάνης επέδωσε το λεύκωμα του συλλόγου με το εισαγωγικό σημείωμα του πατριάρχη, ο οποίος έδωσε τις πατρικές του ευχές για ευόδωση των αρχών της Λέσχης, προσέφερε τα κλασσικά σταυρουδάκια και αναφέρθηκε στο ρόλο του Πατριαρχείου και την προσπάθεια ανάδειξης στην Τουρκία των τόπων χριστιανικής λατρείας.

Υπενθύμισε ότι παραμονή και ανήμερα τον 15Αυγουστο θα τελεστεί λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον ιστορικό Πόντο όπου δόθηκε η σχετική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, που για πρώτη φορά είχε λειτουργήσει πέρυσι, ενώ με παράπονο ανέφερε ότι δεν δίνεται άδεια για λειτουργία στους ερειπωμένους ναούς της Καππαδοκίας, που εδώ και 20 χρόνια ο οικουμενικός Πατριάρχης πήγαινε ανελλιπώς.

Προσπάθεια γίνεται για την άδεια προκειμένου να τελεστεί λειτουργία στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης στην Κύζικο όπου υπήρχε τεράστιο μοναστήρι με 100 και πλέον κελιά -σήμερα υπάρχουν ερείπια- και το προσκύνημα του γίνεται στα 9μερα της Παναγίας την 22, 23, 24 Αυγούστου.

Ο πατριάρχης που χαρακτηρίζεται ως «πράσινος πατριάρχης» με σοβαρές οικολογικές πρωτοβουλίες ευχήθηκε να σταματήσει η πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα και αποκάλυψε ότι προσκλήθηκε από τον Μητροπολίτη Καβάλας για επίσημη επίσκεψη στην πόλη του και την Θάσο, ταυτόχρονα με την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του παρακαθημένου του εκκλησιαστικού θρόνου της Ουκρανίας.


Φάρος Χριστιανοσύνης στην Κωνσταντινούπολη
Η αναφορά στον πόλεμο και τη στάση της Ουκρανίας ήταν διακριτική ενώ όπως πληροφόρησε τους επισκέπτες ο ιερωμένος υπεύθυνος του γραφείου του Αλέξανδρος Κούτσης, οι σχέσεις με την εκκλησία της Μόσχας είναι διαταραγμένες αυτή την περίοδο, δεν μνημονεύεται αλλά υπάρχει μια επικοινωνία 20 αιώνων που δεν παραβλέπεται. Προσδοκούμε στο ξεπέρασμα της κρίσης, ανέφερε δίνοντας πολύτιμα ιστορικά στοιχειά για την δημιουργία, την εδραίωση, τις δύσκολες περιόδους που έζησε το Πατριαρχείο από τη δημιουργία του μέχρι σήμερα στο διάβα του χρόνου. 

Πάντως, η περιοχή του Μπέγιογλου που ήταν αμιγώς ελληνική και αρμενική, όπως μας πληροφόρησε έχει αλλοιωθεί από την πληθώρα τεμενών που αναφέρονται όπως και τα δύο υπερμεγέθη τζάμια στην πλατεία Ταξίμ και την Ασιατική πλευρά της Κων/πόλης, ενώ ουκ εστίν ο αριθμός των τεμενών που έχει η Πόλη.

Το Πατριαρχείο αποτελεί φάρο της χριστιανοσύνης κινούμενο σε πολλά επίπεδα για την προώθηση της ενότητας των χριστιανικών εκκλησιών και την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του από την διεθνή κοινότητα μαζί με τα πατριαρχεία Αντιοχείας, Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων.


Το παράπονο του Παναγιώτατου
Ο Παναγιώτατος εξέφρασε το παράπονο του ότι παρά τους δεσμούς που έχει με τον Έβρο και τη γεωγραφική εγγύτητα δεν τον επισκέπτονται συχνά οι Θρακιώτες ενώ ο κος Μανδάνης σχολιάζοντας την μονοήμερη επίσκεψη αστραπή τόνισε στον «Χ» ότι ήταν «απόρροια της ευγνωμοσύνης που νιώθουμε στο πρόσωπο του για την αγάπη που δείχνει στην Λέσχη προλογίζοντας για δεύτερη φορά το λεύκωμα της που είναι προϊόν μόχθου και καταγραφής χρήσιμων ιστορικών αναφορών στην Αλεξανδρούπολη».

Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο επίτιμος μέλος της Λέσχης επίτιμος στρατηγός Δημήτριος Κούκκος, ο δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Μυτιληνος, ο έφορος των τροβαδούρων του Εθνικού Νίκος Νικολαιδης, η αντιπρόεδρος του Ιστορικού μουσείου και μέλος της Λέσχης Τζούλια Φανφανη, ο ταξίαρχος ε.α. Στέλιος, Μπίζος, η Βάσω Παντελίδου προϊσταμένη ΕΦΚΑ σε περιφερειακό επίπεδο, η σοπράνο και εικαστικός Νάντια Μαλακόζη, ο Λευθέρης  Κουκουτίνης, ενώ ο πρόεδρος της ιστορικής ομάδας του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Αυγερινός Μεσινέζης προσέφερε στον Πατριάρχη τη δική τους έκδοση για τα 100 χρόνια της ομάδας.

ΠΗΓΗ: xronos.gr – ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΑΝΦΑΝΗΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email