Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ελπιδοφόρος Αμερικής από την Θράκη: Η πίστη των Ουκρανών στην εκκλησία θα παραμείνει πάντα δυνατή

Την πεποίθηση ότι η πίστη των Ουκρανών στην εκκλησία τους και το Χριστό θα παραμείνει πάντα δυνατή και θα εδραιωθεί ακόμα περισσότερο, ακόμα και στο χειρότερο ενδεχόμενο, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε σήμερα το απόγευμα, τρίτο σταθμό της επίσκεψής του στη βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, κατά την προσέλευσή του στον καθεδρικό ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην πόλη της Κομοτηνής ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν ο ίδιος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανησυχούν για το μέλλον της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Ουρανίας, στην περίπτωση που το Κίεβο καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Υπογράμμισε, ότι όπως συνέβη με τον Ελληνισμό που επί τετρακόσια χρόνια δεν έχασε την πίστη του, αλλά ακριβώς το αντίθετο κατάφερε να τη διατηρήσει άσβεστη και ζωντανή, το ίδιο θα συμβεί και με τους Ουκρανούς, εκφράζοντας επίσης την άποψη πως η ρωσική εισβολή δεν θα κρατήσει πολύ.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε την εισβολή «του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν βάρβαρη, βίαιη και απαράδεκτη, που καταπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η εισβολή αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από καμία εκκλησία, καμία θεολογία και καμία ανθρώπινη αξία. Είμαστε στο πλευρό των Ουκρανών αδελφών μας, που έχουν το δικαίωμα να διατηρούν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως έχουν το δικαίωμα σε μια ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη εκκλησία», είπε.

Εξέφρασε τη χαρά του που, όπως είπε, βρίσκεται σε μια γνώριμη και αγαπητή πόλη, καθώς σπούδασε ένα διάστημα στο ΔΠΘ, και γιατί τον συνδέουν με την περιοχή βαθιές ρίζες, καθώς η οικογένειά του έχει καταγωγή από την ανατολική Θράκη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους στενούς δεσμούς που έχει η ομογένεια της Αμερικής με τον ελληνισμό της Θράκης, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία του στην περιοχή στόχο έχει να τιμήσει το πολυσήμαντο και πλούσιο ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό έργο του αείμνηστου προκατόχου του, του Μαρωνίτη στην καταγωγή αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ Κωνσταντινίδη.

Σύσσωμες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Κομοτηνής υποδέχθηκαν θερμά τον κ. Ελπιδοφόρο στην είσοδο του καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία. Τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής προσφώνησε ο επιχώριος μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ο οποίος τον καλωσόρισε στη Θράκη τονίζοντας τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της πόλης με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ του μετέφερε τις ευχές τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου όσο και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έβλεπε πάντα μακριά»

Στην αντιφώνησή του ο κ. Ελπιδοφόρος, βλέποντας τους εκπροσώπους των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων που βρίσκονταν εντός του ναού, τόνισε με έμφαση πως ο ελληνισμός είχε κοινή μοίρα είτε στην Αμερική είτε στην Θράκη, όταν υποδέχθηκαν τους ξεριζωμένους κατοίκους της Μικράς Ασίας, σημειώνοντας ότι «όπως εδώ έτσι κι εκεί εγκαταστάθηκαν σε χώρες δημοκρατικές, ελεύθερες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την θρησκεία του κάθε λαού».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θεσμό και το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, λέγοντας ότι “πριν από εκατό χρόνια, σε μια εποχή ιδιαίτερη θλιβερή και δύσκολη για το Πατριαρχείο, όταν έβλεπε το βίαιο ξεριζωμό του ποιμνίου του, είχε την πρόνοια, το θάρρος και την πίστη να δημιουργήσει αρχιεπισκοπές σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Κι αυτό γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοιτάει πάντα μπροστά από την εποχή του». Εοίσης, υπογράμμισε, πως οι Έλληνες και ο ελληνισμός δημιουργούν πολιτισμό όχι με το σπαθί αλλά με την πένα, την γραφή, τις επιστήμες, την ιστορία, για να συμπληρώσει ότι στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμβιώνουν ειρηνικά και αρμονικά κάτω από την σκέπη της ελεύθερης Ελλάδας.

Αργότερα το βράδυ ο κ. Ελπιδοφόρος, θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email