Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Ερντογάν για ελληνοτουρκικά: “Ο Μητσοτάκης φταίει που πήγε στην Αμερική”

Απολογισμό της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο έκανε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που εξέφρασε την προηγούμενη ημέρα, περί λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό και το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα στην τελευταία συνάντησή τους στις Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες:

«Αν με ρωτάτε πώς ήρθαμε ως εδώ… Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας του είπα: “Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε ανάμεσά μας μία τρίτη, τέταρτη χώρα. Υπάρχει η Ελλάδα, υπάρχει και η Τουρκία. Εσείς έχετε μία σύμβουλο, έχω και εγώ έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας. Αφήστε τους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, να μας φέρουν το αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, ας συναντηθούμε εμείς για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα”. “Συμφωνούμε”; “Συμφωνούμε”. Δεν πέρασε από τότε ούτε ένας μήνας και σηκώνεται να πάει στην Αμερική για να συγκεντρώσει όποιον εχθρό της Τουρκίας υπάρχει. Υποτίθεται ότι μαζί με αυτούς θα βγει να μας αντιμετωπίσει. Ιδού! Βλέπετε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν μπορούν να μας δώσουν μία θετική απάντηση στην πρότασή μας να οργανώσουμε ένα συνέδριο. Συνεχώς το βάζουν στα πόδια. Αυτή είναι η κατάσταση».

Το σχέδιο για τα Βαρώσια

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης που εξήγγειλε από τα κατεχόμενα αφορά το 3,5% που αντιστοιχεί σε 425 κτήρια. Προχώρησε, μάλιστα περαιτέρω στις αποκαλύψεις του δίνοντας λεπτομέρειες του σχεδίου και των προθέσεών του. Ευχήθηκε να πάρουν Τουρκοκύπριοι τα ακίνητα αυτά από τους κατόχους τους, είπε όμως ότι θα δοθεί και η δυνατότητα να τα πάρουν και Τούρκοι.

«Κατ’ αρχάς η πιο ιδανική επιθυμία μας είναι, εύχομαι οι αδελφοί μας στη Βόρεια Κύπρο να κάνουν αίτηση για αυτά τα μέρη και να τα αγοράσουν. Μπορεί όμως να υπάρχουν και εκείνοι που θα έλθουν από την Τουρκία και θα κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία εδώ. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο σε αυτό. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για αυτό. Ακούγεται ακόμη ότι ο Νότος δεν θα ενδιαφερόταν πολύ τέτοιες δουλειές. Ακούγονται και αυτά από τις δικές μας αρχές εδώ. Προς το παρόν, το ζήτημα στο οποίο δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος να γίνει σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τουρκικό Κράτος της Κύπρου»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη θέση του ότι η λύση του Κυπριακού που ο ίδιος προωθεί στηρίζεται στην αναγνώριση δύο κρατών και υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είναι εκείνη που καταβάλλει προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Όπως είπε, «ήλθε η ώρα για να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο κρατών και όχι κοινοτήτων», τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανάμειξη τρίτων μερών.

«Αντί να μείνουμε προσκολλημένοι σε παραμέτρους που έχουν αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν λύση, παρουσιάζουμε ένα όραμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μαζί με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Αγγίζοντας την ουσία του θέματος, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να επικυρωθεί η κυρίαρχη ισότητα και ισότητα του τουρκοκυπριακού “λαού”. Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που δεν θα εγγυάται τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου» ανέφερε.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να έχει ευρεία αναγνώριση το συντομότερο δυνατό το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» είπε για να προσθέσει πως «για έμας δεν υπάρχει πλεόν Βορράς και Νότος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα κάνει πλέον συχνή χρήση του όρου «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου», δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του και στέλνοντας μήνυμα στους Τουρκοκύπριους.

Για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟ, για να απαντήσει πώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας. «Το έκαναν στο παρελθόν για την Ελλάδα, αλλά σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Γιατί τώρα δεν υπάρχει η (σ.σ. τουρκική) κυβέρνηση που υπήρχε όταν έβαζαν την Ελλάδα. Τώρα είμαστε εμείς» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας παραλληλισμό με την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας το 1980.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη