Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Ζητούν να χαρακτηριστεί ο Φλοίσβος ως διατηρητέο-Ένα τοπόσημο, που όλοι ξέρουμε και κανείς δεν “πρόσεξε”!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΩΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣΗΜΟΥ, που όλοι το ξέρουμε και κανείς δεν το “πρόσεξε”!

 Πρόταση χαρακτηρισμού του «προγεφυρωματικού» τείχους (πρώην αντιαρεπορικού καταφυγίου και Λουτρικού Συγκροτήματος) παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης ως διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς κατέθεσαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024,στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων Αν. Μακ. και Θράκης, στην Ξάνθη, οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, η ΜΟNUMENTA και πολίτες της Αλεξανδρούπολης.

Σε ανάρτηση της κ. Κατερίνας Κάλτσου στην ομάδα “Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης” στο facebook επισημαίνεται:

Το τοπόσημο αυτό, το οποίο σημειωτέον είναι το πιο προβεβλημένο σημείο της πόλης, μαζί με τον Φάρο, συνδέεται με τη νεότερη ιστορία της πόλης και της καθημερινής ζωής των κατοίκων της, από την εποχή λίγο πριν την Κατοχή μέχρι και σήμερα:

Στα 1938, στο πλαίσιο της οργάνωσης της παθητικής αεράμυνας στη λιμενική ζώνη της Αλεξανδρουπόλεως κατασκευάστηκε αντιαεροπορικό καταφύγιο 150 περίπου ατόμων στο πρανές μπροστά από το ταχυδρομείο και τη Νομαρχία.

Στα 1947, συμπληρώθηκε με την κατασκευή του τείχους του παραλιακού δρόμου και εγκαταστάσεων θερμών θαλασσίων λουτρών που προσέλκυαν όχι μόνο τον πληθυσμό της πόλης αλλά και πολλών τουριστών, κυρίως από το Βόρειο Έβρο, που κατέβαιναν με ολοήμερες εκδρομές με τραίνα, κατά τους θερινούς μήνες μέχρι και τη δεκαετία του 1960.

Στο ίδιο σημείο λειτούργησε το κέντρο Φλοίσβος μέχρι και τη δεκαετία του 1970 με τραπεζάκια που είχαν τοποθετηθεί μπροστά στην παραλία.

Ας μην μας διαφεύγει ότι:

α) Η πόλη της Αλεξανδρούπολης έχει απωλέσει πλέον τον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα της που τη συνέδεε με την ιστορική συνέχεια της παράδοσής της,

β) ότι έχουν κατεδαφιστεί σχεδόν καθολικά τα ιδιωτικά κτήρια που είναι κατασκευασμένα πριν το 1955 παρ΄ ότι όφειλε η πολιτεία δια της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων αλλά και οι τοπικοί φορείς να τα διατηρήσουν,

γ) ότι οι Αλεξανδρουπολίτες αδυνατούν να απολαύσουν πλέον την ποιότητα ζωής που προσφέρει μία πόλη με υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονικά οικοδομήματα στους κατοίκους της, στερώντας τους την αίσθηση της πολυτέλειας, της ευημερίας και της ποιοτικής ζωής στην καθημερινότητά τους.

Δυστυχώς, οι σημερινοί κάτοικοι δεν σταθήκαμε με όραμα απέναντι στην πόλη μας, στερώντας από τις επόμενες γενιές το πλεονέκτημα να ζήσουν σε μία πόλη πρότυπο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, παρ΄ ότι η πόλη είχε όλες τις προδιαγραφές γι αυτό.!

Για τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη και το παρελθόν της πόλης και να αναδείξουμε με σεβασμό και τα τελευταία εναπομείναντα τοπόσημα,

παρακαλούμε, τον ΟΛΑ, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης αλλά και την τοπική κοινωνία, να σταθούν αρωγοί στο αίτημά μας, ώστε όλοι μαζί να απαιτήσουμε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέο μνημείο.

Τουλάχιστον ας περισώσουμε τα τελευταία τοπόσημα της πόλης.!

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΣΑΛΙΚΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θεωρούμε αυτονόητο, οι φίλοι του Γαλλικού, να μεριμνούμε για οτιδήποτε θωρακίζει την ιστορία της πόλης που δημιούργησε ο σιδηρόδρομος από την απαξίωση, την εγκατάλειψη και τον τελικό αφανισμό.! Και πως η διατήρηση των τοποσήμων (κάθε κατηγορίας) αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας και καθήκον όλων μας.

Η πρόταση

*Οι φωτογραφίες του Φλοίσβου από το alepakos.blogspot.com

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη