Η περίπτωση της σύνδεσης του ΠΓΝΑ με την Εγνατία οδό, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πως «δουλεύουν» τα πράγματα και οι καταστάσεις σε αυτήν τη χώρα και κυρίως πως μπορεί ένα έργο «σωτήριο», κυριολεκτικά για τους ασθενείς που «παίζουν» με τα δευτερόλεπτα, να μπλοκαριστεί, γιατί πολύ απλά δεν συμφωνεί η μια από τις εμπλεκόμενες πλευρές προβάλλοντας επιχειρήματα που δυσκολεύουν μια γρήγορη και όχι δαπανηρή λύση, αλλά αξιόπιστη και απολύτως απαραίτητη.
Το όλο θέμα της επιτακτικής ανάγκης σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με το νοσοκομείο, για την ταχύτερη διακομιδή των ασθενών από τον κεντρικό και βόρειο Έβρο στα επείγοντα, τέθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2020 από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατίας, Κωνσταντίνο Κουτσούκο, ο οποίος αντιλήφθηκε τη σημασία του έργου και προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες πιστεύοντας αν και γνωρίζοντας τις σκέψεις του ΔΠΘ, ότι η αναγκαιότητα του έργου θα υπερβεί κάθε ενδοιασμό.
Έτσι η Εγνατία Οδός με εργολαβία της διαμόρφωσε τον νέο κόμβο για το νοσοκομείο και κατασκεύασε τις υποδομές για σύνδεση του με τον υφιστάμενο δρόμο, που διασχίζει το πανεπιστήμιο. Το έργο ολοκληρώθηκε από την Εγνατία στις αρχές του 2023 και απέμενε μόνο η διαμόρφωση ενός τμήματος περίπου 500 μέτρων για να συνδεθεί ο νέο κόμβος με τον δρόμο.
Από τότε, όλα έχουν «παγώσει» και η κατάσταση παραμένει στάσιμη, με ένα μισοτελειωμένο έργο, αφού το ΔΠΘ αντέδρασε απαγορεύοντας τη χρήση του δρόμου εντός του χώρου του, από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με την αιτιολογία του κινδύνου να προκληθούν τροχαία ατυχήματα με φοιτητές.
Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι το σωματείο εργαζομένων ΕΚΑΒ 9 Θράκης είχε εκφράσει την έντονη δυσφορία του για το γεγονός, ότι δεν λειτουργεί ο κόμβος της Εγνατίας Οδού με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, ζητώντας λύση λέγοντας πως είναι αδιανόητο να υπάρχει επείγον περιστατικό και να χρειάζεται να κάνει το ασθενοφόρο ολόκληρο κύκλο με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Προσφάτως, θέση στο ζήτημα πήρε και η διοίκηση του ΠΓΝΑ ξεκαθαρίζοντας, πως ούτε η ίδια έχει άμεση σχέση με το πρόβλημα, ωστόσο κατανοώντας την αναγκαιότητα να βρεθεί λύση και να ολοκληρωθεί ο κόμβος έκανε πολλές φορές προσπάθειες σύγκλισης και συνεννόησης, που όμως έπεσαν στο κενό, καθώς η στάση που κρατά το ΔΠΘ είναι αποτρεπτική για οποιαδήποτε διευθέτηση του θέματος εμμένοντας στην επικινδυνότητα του εγχειρήματος για την ασφάλεια των φοιτητών.
Το πρόβλημα της πρόσβασης επανέρχεται στην επικαιρότητα, καθώς το έθεσε με ερώτηση της στη βουλή, η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σοφία – Χάϊδω Ασημακοπούλου μεταφέροντας τον προβληματισμό και τις ανησυχίες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θράκης .
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργίαδης απάντησε, στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι ξεκάθαρο και να απαντά επί της ουσίας για το πρόβλημα και αν μπορεί να λυθεί. Ο υπουργός αρκέστηκε στο να τονίσει, μόνο το γεγονός της στάσης του ΠΓΝΑ διευκρινίζοντας, πως αν και δεν είναι αρμόδιο για την επίλυση του, ωστόσο καταβάλλει προσπάθειες να βρεθεί η χρυσή τομή, γνωστοποιώντας παράλληλα την άρνηση που επιδεικνύει το ΔΠΘ και κάνοντας και μια σοβαρή επισήμανση, ότι για την κωλυσιεργία ευθύνεται και η μέχρι πρότινος περιφερειακή αρχή ΑΜΘ.
Συγκεκριμένα:
Σε απάντηση της ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τη Βουλευτή κ. Σ.-Χ. Ασημακοπούλου, με θέμα «Προβλήματα πρόσβασης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η Διοίκηση του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης έχει αναλάβει πρωτοβουλίες διευθέτησης του ζητήματος σχετικά με προβλήματα πρόσβασης στο Νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι η κατασκευή και λειτουργία του κόμβου και της οδού που θα συνδέει την Εγνατία Οδό με το Νοσοκομείο δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.
Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισυνάπτεται, οι προσπάθειες εκ μέρους της Διοίκησης δεν τελεσφόρησαν, είτε λόγω άρνησης της Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, είτε λόγω κωλυσιεργίας της μέχρι πρότινος Περιφερειακής Αρχής της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.