Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Η διαχείριση των νερών του Άρδα και η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας και πάλι στη βουλή με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση σχετικά με τον σοβαρό κίνδυνο για την αγροτική παραγωγή του Έβρου μετά την λήξη της διακρατικής Ελληνο-Βουλγαρικής συμφωνίας διαχείρισης των υδάτων του ποταμού Άρδα και τις μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση, κατέθεσαν από κοινού, ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος και οι τομεάρχες Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Δούρου, Ζαμπάρας και Κόκκαλης αντίστοιχα.

Με μεγάλη ανησυχία επαναφέρουν, όπως λένε το ζήτημα της διακρατικής συμφωνίας της Ελλάδας με τη Βουλγαρία για τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Άρδα, καθώς ουδεμία ουσιαστική απάντηση έλαβαν από τα επισπεύδοντα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην από 10/04/2024 ερώτηση βουλευτών του κόμματος με την οποία ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που όφειλαν να έχουν ολοκληρώσει πριν την εκπνοή της συμφωνίας στις 09/07/2024.

Οι βουλευτές επισημαίνουν χαρακτηριστικά: “Εδώ και μήνες γινόμαστε δέκτες της απόγνωσης των αγροτών της περιοχής και τοπικών φορέων οι οποίοι ζητούν την άμεση ανανέωση της συμφωνίας. Αν έστω και μία μέρα κοπεί η παροχή του νερού από την Βουλγαρία, τότε η παραγωγή θα αρχίσει να χάνεται, δηλώνουν.

Αποτέλεσμα της απραξίας της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, μια ημέρα πριν την εκπνοή της συμφωνίας (08/07/2024) να δηλώνει ότι επαφίεται στην καλή θέληση και την πολιτική βούληση της βουλγαρικής πλευράς, που ακόμη δεν έχει Κοινοβούλιο για να επικυρώσει την όποια συμφωνία!! Είναι απαράδεκτη εικόνα η χώρα να μην έχει φροντίσει για μια δεύτερη εναλλακτική και να ζητά δίμηνη παράταση για να δημιουργήσει τις υποδομές που όφειλε να είχε για την περιοχή.

Πλήρη επιβεβαίωση της άνω απραξίας αποτελεί το γεγονός ότι μόλις προ ολίγων ημερών υπογράφηκε προσωρινή σύμβαση ολιγόμηνης διαρκειας, ήτοι μέχρι την 30/9/24, μεταξύ της Περιφέρειας Αν Μακεδονίας Θράκης και της Βουλγαρικής Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας, γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια των κατοίκων του Έβρου και αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την Κυβερνητική ολιγωρία.

Από το 2022 η ελληνική πλευρά είχε σημεία πίεσης ώστε να επιτύχει ευνοϊκούς όρους διαπραγμάτευσης για τη χώρα, αλλά το ζήτημα της επάρκειας σε αρδευτικό νερό στην περιοχή του Έβρου παραμελήθηκε. Ο τότε ΥΠΕΞ κ. Δένδιας εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι θα πετύχαινε την ανανέωση της συμφωνίας εγκαίρως, εντούτοις το ίδιο διάστημα ο πρώην ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας σε επισκέψεις του στη Σόφια με σκοπό την παροχή ενεργειακών διευκολύνσεων της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία μέσω του IGB, δεν φρόντισε να διεκδικήσει την ανανέωση της συμφωνίας τότε.

Καθώς η ανανέωση της σύμβασης είναι εθνικής σημασίας και η ολιγόμηνη παράτασή της, ήτοι μέχρι την 30.9.24 απλώς παρατείνει το πρόβλημα, ερωτώνται μεταξύ άλλων οι αρμόδιοι υπουργοί, σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα έχει προβεί η κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση της Ελληνο – Βουλγαρικής Συμφωνίας δεδομένου πως η αγροτική παραγωγή στον Έβρο είναι άμεσα εξαρτημένη από αυτήν, ποια είναι η πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης για τη διάρκεια και τους όρους μιας νέας Συμφωνίας καθώς και ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών του Έβρου σε περίπτωση μη συμφωνίας».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη