Στο πλαίσιο της αναθεωρημένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, η χώρα μας αποφάσισε να «κλειδώσει» τμήμα του εναέριου χώρου που περνά πάνω από τον νομό Έβρου, απαγορεύοντας πτήσεις κάθε είδους στρατιωτικού αεροσκάφους. Ουσιαστικά δημιουργεί ένα «ειδικό αεροπορικό καθεστώς» πάνω από τον Έβρο, επιτρέποντας ουσιαστικά την πτήση μόνο αμερικανικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον Νομό Έβρου, με εξαίρεση μόνο τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου, είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από τον Έβρο ελήφθη στο πλαίσιο της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να ανησυχούν ότι αεροσκάφη της Ρωσίας ή φίλιων χωρών της, όπως η Τουρκία, θα επιχειρούσαν να κατασκοπεύσουν τις αμερικανικές κινήσεις στην Αλεξανδρούπολη, όπου έχει δημιουργηθεί η κυρία βάση ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.
Οι δηλώσεις του αερολιμενάρχη Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”
Η είδηση ότι θα κλείσει ο εναέριος χώρος του Έβρου για ένα μήνα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, όπως δηλώνει στη ΓΝΩΜΗ ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης Στέλιος Ζαντανίδης, πρόκειται, εν μέρει, για fake news.
«Πρόκειται για fake news, όχι σε ό,τι αφορά την έκδοση ΝΟΤΑΜ αυτή καθεαυτή, αλλά πρώτον, ότι ο εναέριος χώρος θα κλείσει για ένα μήνα, στην πραγματικότητα θα κλείνει για λίγα λεπτά κάθε μέρα και δεύτερον ότι αυτό σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τέτοιου είδους αγγελίες έχουμε εκατοντάδες κάθε χρόνο, και στην προκειμένη περίπτωση, σχετίζεται με τις ασκήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που γίνονται πάντα σε συνεννόηση με το αεροδρόμιό μας. Δεν έχει καμία σχέση με πόλεμο η ΝΟΤΑΜ αυτή και όπως είπα, δεν θα μείνει για έναν ολόκληρο μήνα κλειστός ο ενάεριος χώρος του Έβρου, μόνο λίγα λεπτά τη μέρα, και φυσικά δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον πόλεμο».
ΠΗΓΗ: newsbomb.gr, Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ