Ένα ζευγάρι στην Κομοτηνή, μια δικηγόρος και ένας γεωπόνος, μοιράζονται με το iefimerida τις εμπειρίες από την αγροτική ζωή στην ύπαιθρο, αλλά και τα μυστικά για τα ευεργετικά βότανα της μεσογειακής γης.
Οι μέρες τους έχουν το χρώμα της καλέντουλας και της λεβάντας, τη μυρωδιά από το θυμάρι, τη λουίζα και το δυόσμο και τη γεύση του τσαγιού και του χαμομηλιού, που καλλιεργούν σε μια έκταση δέκα στρεμμάτων στρεμμάτων στην Κομοτηνή. Η Αγγελική Δράκου και ο Κώστας Παπάζογλου, εκείνη δικηγόρος που άφησε την καριέρα της στην Αθήνα για να ζήσει μια πιο αυθεντική ζωή κοντά στην φύση κι εκείνος γεωπόνος, με προσωπική εργασία και πείσμα, κατάφεραν να κάνουν τα βότανα αντικείμενο ενός μοντέρνου brand που αν και πατά τα πόδια του γερά στη γη, απογειώνεται διαδικτυακά χρησιμοποιώντας δημιουργικά τα κοινωνικά δίκτυα. Μαζί, μετά από προσπάθειες και πολλές δυσκολίες που ξεπέρασαν, χάνοντας χρήματα σε άσκοπες επενδύσεις, δημιούργησαν το Grizo & Prasino, ένα εργαστήριο που παράγει μείγματα για ζεστό τσάι, μονοποικιλιακά βότανα για μαγείρεμα ή ευεξία, αλλά και έτοιμα κρύα αφεψήματα.
Ο γεωπόνος Κώστας Παπάζογλου και η δικηγόρος Αγγελική Δράκου δοκιμάζοντας ένα αφέημα με βότανα που καλλιεργούν οι ίδιοι
Το iefimerida μίλησε μαζί τους για τις μικρές απολαύσεις και την ελευθερία να ζεις στη φύση, για τις δυσκολίες της υπαίθρου, για όλες εκείνες τις ψυχικές και διανοητικές διεργασίες που κάνει ένας άνθρωπος πριν πάρει τη μεγάλη απόφαση να αφήσει πίσω του τη ζωή στην πόλη και να χτίσει μια νέα καθημερινότητα στην επαρχία. Πόσο απαιτητική είναι η αγροτική καθημερινότητα για δύο ανθρώπους που έχουν πίσω τους απαιτητικές πανεπιστημιακές σπουδές; Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα μικρό παιδί στην ύπαιθρο; Πώς είναι να ασχολείσαι με τη γη, με τα βότανα, με τα λουλούδια μακριά από την πολύβοη πρωτεύουσα; Πώς μπορεί το διαδίκτυο και οι ευκαιρίες που προσφέρουν τα social media να στηρίξουν το εγχείρημα του σημερινού ανθρώπου που εξαντλημένος από μια ασφυκτική ρουτίνα στα αστικά κέντρα αναζητά διέξοδο στην επαρχία, χτίζοντας μια αλλιώτικη ζωή από το μηδέν; Η Αγγελική, μιλώντας εκ μέρους και των δύο, απαντά σε όλα.
Χειροποίητο βιολογικό βοτανικό μίγμα Xana Xana απο το Grizo & Prasino στην Κομοτηνή.
Πώς μια δικηγόρος και ένας γεωπόνος συναντήθηκαν, ερωτεύθηκαν και αποφάσισαν να στραφούν στην αγροτική ζωή; Αφηγηθείτε μας την ενδιαφέρουσα ιστορία σας.
Μεγάλωσα στην Αθήνα και ήρθα στην Κομοτηνή για να σπουδάσω στη Νομική σχολή. Ο Κώστας μεγάλωσε στην Κομοτηνή, αλλά σπούδασε στο Γεωπονικό στην Αθήνα. Ήταν μάλλον μοιραίο να συναντηθούμε στην Κομοτηνή, μιας και αυτό έγινε όταν εγώ επέστρεψα στην πόλη για λίγες ημέρες, προκειμένου να δώσω εξετάσεις για το τελευταίο μου μάθημα πριν το πτυχίο και ο Κώστας βρισκόταν προσωρινά εδώ, μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του στη Ζάκυνθο.
Τα βότανα ήρθαν στη ζωή μας λίγο αργότερα, μιας και ο Κώστας που παρέμεινε στην Κομοτηνή, άρχισε να ασχολείται με αυτά, με αφορμή την πρώτη του επαγγελματική δραστηριότητα ως σύμβουλος βιολογικής γεωργίας.
«Η ζωή πάντα με κάποιο τρόπο σε οδηγεί στις κλίσεις και τις αγάπες σου. Έτσι το 2017 μετά από μία περιπέτεια με την υγεία μου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δικηγορία μαζί με το ατελείωτο άγχος της και να επικεντρωθώ στα βότανα»
Μου έστελνε συχνά δέματα με βότανα στην Αθήνα, όπου επέστρεψα για να κάνω την πράκτική μου άσκηση ως δικηγόρος. Θυμάμαι ακόμη το σοκ και τον ενθουσιασμό μου μετά την πρώτη γουλιά αληθινού χαμομηλιού. Μεγάλωσα με μία μαμά που όποτε είχα κάποια ενόχληση, πάντα έψαχνε πρώτα στα βιβλία για βότανα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ωστόσο στην Αθήνα τα βότανα που πίναμε ήταν συνήθως κακής ποιότητας. Αυτές οι δοκιμές αληθινών βοτάνων, που μου έστελνε ο αγαπημένος μου από την Κομοτηνή, ξύπνησαν μέσα μου την όρεξη για εξερεύνηση. Ταυτόχρονα και ο Κώστας συνειδητοποιούσε πως οι Αθηναίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικά βότανα και σε γεύσεις φυσικές, καθαρές.
Τα βότανα έγιναν σιγά σιγά αγαπημένη μας συζήτηση. Ήταν ένα κοινό μας ενδιαφέρον, τότε που ήμασταν νέοι, ερωτευμένοι και ξέγνοιαστοι. Όταν μετακόμισα πια στην Κομοτηνή για να ζήσουμε μαζί, αρχίσαμε να συζητάμε και το ενδεχόμενο κάποτε να ασχοληθούμε επαγγελματικά με τα βότανα, αλλά το βλέπαμε ως πολύ μακρινό σενάριο. Είχαμε ο καθένας το γραφείο του και τα βότανα ήταν χόμπι.
Η Αγγελική Δράκου μαζεύοντας φασκόμηλο στο χωράφι.
Το 2012 με τα χρήματα από τα δώρα του γάμου μας αγοράσαμε ένα ξηραντήριο και κάποια βασικά για να ξεκινήσουμε την βοτανική μας επιχείρηση ως παράλληλη απασχόληση. Δεν είχαμε ιδέα τι πάμε να κάνουμε. Κανένα business plan και κανένα σχετικό υπόβαθρο για το επιχειρείν. Από το 2012 ως το 2016 μελετήσαμε πάρα πολύ. Εγώ για τις ιδιότητες και τις χρήσεις των βοτάνων και ο Κώστας για την καλλιέργεια των βοτάνων και τις ιδιαιτερότητές της. Eίχαμε ένα brand για το οποίο είχαμε επιλέξει μόνο το όνομά του. Δρόγη Βιολογικά Βότανα. Η Δρόγη δεν υπάρχει – ίσως δεν υπήρξε και ποτέ επιχειρηματικά, αλλά ήταν το σχολείο μας. Κάναμε όλα μα όλα τα λάθη που μπορούσαμε και ξοδέψαμε πάρα πολλά χρήματα άσκοπα. Επειδή όμως είχαμε και οι δύο άλλες κύριες επαγγελματικές δραστηριότητες, επιβιώσαμε.
«Το να παρατηρείς τη φύση είναι αγχολυτικό», λέει η Αγγελική Δράκου.
Το 2016 που γεννήθηκε ο γιος μας, συνειδητοποιήσαμε ότι η Δρόγη θα έπρεπε είτε να αποφέρει κάποια χρήματα είτε να πάψει να υπάρχει και να εξανεμίζει τις οικονομίες και το χρόνο μας. Η ζωή βέβαια πάντα με κάποιο τρόπο σε οδηγεί στις κλίσεις και τις αγάπες σου. Έτσι το 2017 μετά από μία περιπέτεια με την υγεία μου, αποφάσισα να εγκαταλείψω τη δικηγορία μαζί με το ατελείωτο άγχος της και να επικεντρωθώ στα βοτανάκια μας. Αυτή τη φορά, το κάναμε όμως σωστά. Κάναμε Business Coaching, είδαμε ποιοι είμαστε και γιατί θέλουμε να στήσουμε όντως μία επιχείρηση. Βρήκαμε τα δικά μας “γιατί”, ξενυχτήσαμε τρομακτικά δουλεύοντας και στα τέλη της χρονιάς εμφανίσαμε το eshop μας grizoprasino.com
Ποια βότανα καλλιεργείτε στη γη σας και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο των βοτάνων και όχι με κάποια άλλου είδους καλλιέργεια;
Καλλιεργούμε περισσότερα από 20 διαφορετικά βότανα, όχι όλα εξίσου γνωστά, ούτε όλα στην ίδια κλίμακα. Και φυσικά όχι όλα στο ίδιο χωράφι. Ωστόσο μη φαντάζεστε αχανείς εκτάσεις με αρωματικά φυτά. Όχι. Δουλεύουμε σε μόλις 10 στρέμματα. Και μάλιστα από αυτά δικά μας είναι μόνο τα 4. Παράγουμε ενσυνείδητα μικρές ποσότητες από πολλά είδη και τα χωράφια μας τελικά μοιάζουν περισσότερο με κήπους. Τα βότανα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες δεν έχουν πολλές απαιτήσεις στη φροντίδα τους αλλά για εμάς δεν ήταν αυτός ο λόγος που αποφασίσαμε να τα καλλιεργήσουμε. Εμείς θέλαμε να κάνουμε εύκολη την πρόσβαση σε αληθινά βιολογικά βότανα και να αποδείξουμε ότι τα βοτανικά ροφήματα είναι γευστικοί θησαυροί. Μόνο αυτό είχαμε στο νου μας όταν ξεκινήσαμε. Φυσικά, το γεγονός ότι η δουλειά που απαιτείται στο χωράφι είναι χαμηλής έντασης, έπαιξε ρόλο στο να μην παρατήσουμε την ιδέα, γιατί εννοείται πως θα μπορούσαμε.
Η Αγγελική γεμίζσι την τσάντα της με βρώσιμα λουλούδια που θα επεξεργαστεί μαζί με τον Κώστα στο εργαστήριό τους.
Τα βότανα, στενά συνδεδεμένα με την παράδοση, γνωστά ως γιατροσόφια της γιαγιάς, έγιναν τα τελευταία χρόνια ο πυρήνας της υψηλής γαστρονομίας, με διάσημους σεφ ανά τον κόσμο να προτάσσουν τη χρήση των βοτάνων στα πλαίσια του farm-to-table ή της earthy gastronomy. Τι σημαίνει σήμερα η χρήση των βοτάνων για το μέλλον του πλανήτη; Γιατί συνδέονται τόσο στενά με μια νέα πιο υγιή κουλτούρα που έχει πράσινο πρόσημο;
Δεν ξέρω τι περιμένεις να ακούσεις (γέλια). Θεωρώ αυτή την ερώτηση ως την τέλεια πάσα για να πω τέσσερα πολύ σοβαρά πράγματα για την βιολογική καλλιέργεια βοτάνων. Το πρώτο είναι ότι βότανα καταπληκτικής ποιότητας μπορούν να παραχθούν σε εδάφη φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα βότανα είναι τροφή, έχει πολύ μεγάλη σημασία.Το δεύτερο είναι ότι τα βότανα προσφέρονται για συγκαλλιέργεια με λαχανικά και με δέντρα ώστε να λειτουργούν προστατευτικά μεταξύ τους. Δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι παραγωγοί αλλά η αγροοικολογία μπορεί να τους δώσει θαυμάσιες ιδέες. Το τρίτο είναι ότι στο σύνολό τους τα αρωματικά φυτά είναι μελισσοκομικά. Τα επιλέγουν οι μέλισσες σχεδόν πάντα και άρα όπου υπάρχουν βότανα υποστηρίζονται οι πληθυσμοί των μελισσών στην περιοχή. Δεν είναι αυτός από μόνος του λόγος σημαντικός για να καλλιεργείς βότανα;
Για το τέλος άφησα το καλύτερο. Ναι τα βότανα έχουν ωραία γεύση. Ναι έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες. Αλλά δε γίνεται να μην αναφέρουμε πόσο αγχολυτική είναι η προετοιμασία ενός ροφήματος και πόσο αυτό μπορεί να μας βοηθήσει όλους να υιοθετήσουμε μία κουλτούρα φροντιστική για τον εαυτό μας.
Η επαφή με τη φύση σε καθημερινή βάση νικά το στρες. Λίγες στιγμές στο χωράφι και η επαφή με τη γη βάζει τα πάντα στην πραγματική τους θέση.
Πώς είναι η ζωή ενός νεαρού, μοντέρνου ζευγαριού που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γη; Περιγράψτε μας την καθημερινότητά σας;
Αυτή η ερώτηση έχει διαφορετική απάντηση ανάλογα με την εποχή. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη γη, αλλάζουμε καθημερινότητα τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο. Οι δουλειές στο χωράφι είναι πολύ μα πολύ περισσότερες την Άνοιξη και το Καλοκαίρι οπότε προσαρμοζόμαστε σε αυτό. Δεν είναι εύκολο και είναι αρκετά ρομαντικό αλλά προς το παρόν αντέχουμε και καμαρώνουμε που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί να είμαστε παραγωγοί αλλά η τυποποίηση και η διάθεση των προϊόντων είναι άλλη τόση δουλειά και έτσι μοιραζόμαστε στο χωράφι και στο γραφείο.
Πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας υπάρχει μόνο σε ότι αφορά το παιδί μας. Τις υπόλοιπες ώρες ακροβατούμε στο πώς να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας ώστε να τα προλάβουμε όλα. Θεωρητικά τα κάνουμε όλα μαζί. Μαζί στο σπίτι, μαζί και στη δουλειά. Στην πράξη όμως συμβαίνει το αντίθετο γιατί τις ώρες που ο ένας δουλεύει ο άλλος είναι με τον Μίμη μας. Στη φύση ευτυχώς είμαστε χαρούμενοι και οι τρεις, οπότε το πιο πιθανό μέρος να μας συναντήσει κανείς ως τριάδα είναι στο κτήμα μας, σε κάποιο δάσος ή σε κάποια παραλία.
Το να φτιάχνεις το αφέψημα που θα πιεις με βότανα που ευωδιάζουν είναι μια μικρή καθημερινή ιεροτελεστία.
Πώς γίνεται η καλλιέργεια των βοτάνων και τι κάνετε ακριβώς στο εργαστήριό σας; Ποια βότανα καλλιεργούνται ανά εποχή; Τι περιποίηση και τι συνθήκες χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν;
Καλλιεργούμε βιολογικά, συγκομίζουμε, αποξηραίνουμε, αποφυλλώνουμε και συσκευάζουμε. Σε όλα τα στάδια, όλα περνούν από τα χέρια μας. Μηχανήματα δε χρησιμοποιούμε πουθενά. Ούτε στο χωράφι ούτε στο εργαστήριο. Στο χωράφι το αποφεύγουμε για να μην αναστατώνουμε το έδαφος. Στο εργαστήριο το αποφεύγουμε για να μην υποβιβάζουμε την ποιότητα των βοτάνων, που όσο περισσότερη επεξεργασία υποστούν τόσο χαμηλότερης ποιότητας γίνονται. Σε γεύση και σε άρωμα. Το 90% των βοτάνων μας αναπτύσσονται και συγκομίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Υπάρχουν και κάποια όπως το χαμομήλι που το σπέρνουμε στην αρχή του χειμώνα για να λειτουργεί και ως εδαφοκάλυψη στα κρύα ή η καλέντουλα που δουλεύει και το φθινόπωρο, όμως στο μυαλό μας η παραγωγή τελειώνει τον Οκτώβρη.
«Τα βότανα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες δεν έχουν πολλές απαιτήσεις στη φροντίδα τους», λέει η Αγγελική Δράκου.
Ασχολείστε μόνο με τα βρώσιμα βότανα ή και με βότανα για θεραπείες, ευεξία και καλλωπισμό; Υπάρχει άγνωστη στο ευρύ κοινό χρήση για διάφορα βότανα;
Ασχολούμαστε με τα βότανα. Τα βότανα είναι τρόφιμα αλλά είναι και φάρμακα ή καλλυντικά αν τα χρησιμοποιήσεις ως τέτοια. Στην Ελλάδα γνωρίζουμε οι περισσότεροι ότι τα βότανα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και οι περισσότεροι θυμούνται να πίνουν βοτανικά ροφήματα όταν αρρωστήσουν. Αυτό θέλουμε και προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Όπως και με την τροφή μας, η ποικιλία και η ισορροπία λειτουργούν προληπτικά για καλύτερη υγεία. Ποικιλία και στα βότανα που χρησιμοποιούμε και στους τρόπους με τους οποίους τα χρησιμοποιούμε. Νομίζουμε πχ ότι είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζεις πως το δενδρολίβανο είναι θερμαντικό και ένα ποδόλουτρο μπορεί να ανακουφίσει το χειμώνα πάρα πολλές γυναίκες που υποφέρουν επειδή τα πόδια τους είναι παγωμένα.
Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να καλλιεργήσει ερασιτεχνικά τα δικά του βότανα στο κήπο ή ακόμα και σε γλάστρα στο μπαλκόνι του; Τι να κάνει; Τι να φυτέψει; Πώς να τα φροντίζει και πώς να αξιοποιεί αυτά που κόβει;
Τα βότανα μεγαλώνουν μια χαρά στις γλάστρες και δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να έχεις φρέσκα μυρωδικά όλο το χρόνο. Δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και σίγουρα η ενασχόληση μαζί τους είναι ψυχοθεραπευτική. Προτείνουμε δυόσμο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και λουίζα. Πίνονται και τρώγονται και είναι όλα τους όμορφα και διαφορετικά.
«Το να ζεις στην επαρχία δεν είναι κάτι που χρειάζεται πολλή σκέψη. Αν θέλεις να ζεις σε χαλαρότερους ρυθμούς, αξίζει να δοκιμάσεις. Αν όμως θέλεις να ανοίξεις επιχείρηση στην επαρχία ή να γίνεις αγρότης, το μεράκι δεν αρκεί, χρειάζεται σχεδιασμός και οργάνωση»
Έχετε ένα μικρό παιδί. Πόσο ευεργετική είναι η επαφή του παιδιού με τη γη; Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί στην επαρχία σήμερα;
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παιδιά θα έπρεπε να περνάνε χρόνο στη φύση καθημερινά και όχι μια στο τόσο. Το βλέπουμε στο γιο μας, το βλέπουμε και στα μικράκια του παιδικού σταθμού που συνεργαζόμαστε υλοποιώντας ένα πρόγραμμα που έχουμε ονομάσει «Σχολείο της γης». Πέρα από την χαρά που ξεχειλίζει όταν μικροί άνθρωποι είναι εκεί έξω και εξερευνούν, βλέπουμε στην πράξη πως αναπτύσσονται δεξιότητες που όσοι μεγαλώσαμε σε πόλεις δεν τις αποκτήσαμε ποτέ. Η ευκολία με την οποία κινείται ο γιος μας στη φύση είναι ζηλευτή και φυσικά τα πράγματα δεν θα ήταν έτσι αν μέναμε στην Αθήνα. Χαιρόμαστε πολύ που μπορούμε μετά το σχολείο να πάμε στη θάλασσα για μπάνιο και να είμαστε πίσω σε 2 ώρες. Χαιρόμαστε και που είναι πανεύκολο να βλέπει τους φίλους του εκτός σχολείου γιατί οι αποστάσεις είναι μικρές. Όπως σε όλα όμως κάθε επιλογή έχει το τίμημά της. Τα ερεθίσματα είναι πολύ λιγότερα στην επαρχία και οι ευκαιρίες για να δοκιμάσει ένα παιδί νέες εμπειρίες ή να αναπτύξει μία σταθερή σχέση με τον πολιτισμό είναι πολύ λιγότερες.
Ο γεωπόνος Κώστας Παπάζογλου, στο χωράφι, μετά τη συγκομιδή.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων αρχίζουν να ονειρεύονται μια άλλη ζωή, μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πιο κοντά στη φύση. Τι θα λέγατε σε αυτούς τους ανθρώπους από τη δική σας εμπειρία; Τι προετοιμασία χρειάζεται για ένα τέτοιο βήμα, τι πρέπει να γνωρίζουν για την αγροτική ζωή ή την επιστροφή στην επαρχία;
Το να ζεις στην επαρχία πέρα από αντικειμενικές δυσκολίες, δεν είναι κάτι που χρειάζεται πολλή σκέψη. Αν έχεις αποφασίσει πως θέλεις να ζεις σε χαλαρότερους ρυθμούς, αξίζει να δοκιμάσεις. Αν όμως θέλεις να ανοίξεις επιχείρηση στην επαρχία ή να γίνεις αγρότης, τότε το πράγμα αλλάζει. Η αισιοδοξία, το συναίσθημα και το μεράκι δεν αρκούν δυστυχώς. Χρειάζεται σχεδιασμός και οργάνωση. Να ξέρεις από πριν ποιο κενό πας να καλύψεις. Αυτό όμως ισχύει παντού. Ίσως το δυσκολότερο όλων είναι η πρόσβαση σε γη. Σε γη κατάλληλη για καλλιέργεια και ταυτόχρονα σε θέση που να διευκολύνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες γύρω από τις καλλιέργειες. Η συμβουλή μας είναι πριν το επιχειρήσουν να ζητήσουν βοήθεια. Από ειδικούς και από άλλους που έχουν τολμήσει.
Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Τι σας αρέσει να κάνετε στη φύση;
Είμαστε εξερευνητές. Και των βοτάνων και της φύσης γενικότερα αλλά πλέον αυτό που μας αρέσει να κάνουμε στη φύση είναι να μη δουλεύουμε. Να είμαστε απλώς εκεί.
Η μαγεία της φύσης αποζημιώνει για όλες τις δυσκολίες που έχει η ζωή στο χωριό – Φωτογραφία: grizo_prasino/Instagram
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Ετοιμάσαμε για τα Χριστούγεννα το νέο μας ημερολόγιο. Κάθε χρόνο στα μέσα του Νοέμβρη φτιάχνουμε Καλεντάρια αντιστροφής μέτρησης.Είναι περιορισμένα κομμάτια και γίνονται ανάρπαστα μέσω του eshop μας. Το περσινό ήταν Θρακιώτικο και μέσα είχε εκτός από βότανα και κάποιες τοπικές λιχουδιές. Το κουτί μας το είχαμε ντύσει με τα τατουάζ που είχαν στο σώμα τους οι θράσσες τα οποία βρέθηκαν σε αγγεία και τα είχαμε ψηφιοποιήσει. Το φετινό είναι πουγκί. Και μέσα έχει 24 μικρά φακελάκια – βοτανικά δωράκια. Κάθε μέρα από την πρώτη Δεκέμβρη ως την παραμονή ανοίγεις ένα βοτανικό δωράκι σύμφωνα με τον αριθμό που έχει επάνω του. Δεδομένου ότι το κοινό μας είναι κατά 95% γυναίκες αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε κάτι για αυτές που χρειάζονται υποστήριξη. Και ταυτόχρονα να δηλώσουμε και τη θέση μας ως επιχείρηση σχετικά με τη θέση τη γυναίκας σήμερα. Έτσι, αυξήσαμε κατά ένα ευρώ την τιμή και για κάθε ένα ευρώ παραπάνω που θα πληρώνουν όσοι το αγοράζουν, θα βάζουμε και εμείς άλλο ένα. Τα έσοδα θα πάνε στη Διοτίμα, ένα κέντρο για την έμφυλη βία και την ισότητα που παρακολουθώ από όταν ήμουν δικηγόρος και εκτιμώ πολύ πολύ τη δουλειά που κάνουν.
Όταν βλέπεις τη γη να γεμίζει λουλούδια κάθε κούραση χάνεται – Φωτογραφία: grizo_prasino/Instagram
Αν κάποιος επισκεφθεί την Κομοτηνή, τι θα του προτείνατε να δει στα μέρη σας; Τι να επισκεφτεί, πού να φάει, τι να δοκιμάσει από τοπικά προϊόντα;
Η Κομοτηνή είναι γαστρονομικός προορισμός και έχει ένα σωρό όμορφα μέρη γύρω γύρω. Με λίγο περπάτημα και δύο συμβουλές από τους ντόπιους μπορείς να ανακαλύψεις θησαυρούς. Αξίζει σίγουρα να φας μπουγάτσα, να αγοράσεις καφέ, στραγάλια, ταχίνι ολικής άλεσης και αριάνι. Ονειρευόμαστε ότι θα βρούμε το χρόνο να στήσουμε ένα διήμερο στη Θράκη με το grizo & prasino. Tότε θα σας τα δείξουμε όλα…
Info: grizoprasino.com |instagram.com/grizo_prasino
Πηγή: iefimerida.gr – ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ