Τρεις γεμάτες μέρες για να μάθουν, να ενημερωθούν και να ρωτήσουν θα έχουν στην διάθεση τους αγρότες – οικοτέχνες του δήμου Αλεξανδρούπολης, με σκοπό να βοηθηθούν σε αυτό που έχουν αφιερωθεί με πολύ μεράκι και αγάπη, καθώς πρεσβεύουν στο δόγμα από την δική μου παραγωγή στην κατανάλωση, με τον οικοτέχνη να παράγει τα προϊόντα του στο σπίτι του και να τα πουλάει. Εν’ ολίγοις η οικοτεχνία είναι μια βιοποριστική τέχνη με βιοποριστικές δημιουργίες.
Η οικοτεχνία παραδοσιακών προϊόντων θεωρείται ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων λόγω μικρής αγοράς στην οποία απευθύνεται και επομένως μικρού τζίρου. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, καθώς η μικρή οικοτεχνία αποτελείται από άτομα που αγαπούν αυτό που κάνουν και προσπαθούν καθημερινά να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Μάλιστα στον Έβρο ο αριθμός των οικοτεχνιών τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται, με πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες καταλήγοντας στην παρασκευή προϊόντων, τα οποία και εξάγουν σε αγορές, που τα έχουν αγκαλιάσει σταθερά και με συνέπεια.
Η “Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε.” στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου “QUALFARM” που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα συνεργασίας “INTERREG Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020” και συγκεκριμένα την κατάρτιση αγροτών σε θέματα ποιότητας, διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο κατάρτισης οικοτεχνών, τόσο υφισταμένων όσο και εν δυνάμει, καθώς και νέων αγροτών σε θέματα ποιότητας, στην δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα πεδίο ευρύ με πολλές επιχειρηματικές δυνατότητες και η παρουσία των ενδιαφερομένων στις διαδραστικές αυτές ημερίδες – σεμινάρια, όπως ειπώθηκε από τους διοργανωτές, θα είναι σημαντική καθώς η γνώση που θα αποκομίσουν θα συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουν.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η Δημοσυνεταιριστική εταιρεία διαχειρίζεται και άλλα προγράμματα όπως είναι το “leader αλιείας”, το οποίο είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον με γενναίες επιδοτήσεις για ίδρυση νέων επιχειρήσεων, επέκταση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων, σε δραστηριότητες τουρισμού εστίασης καταλυμάτων, μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, βιοτεχνία εμπόριο πολιτισμό και εκπαίδευση.