Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Θρακικό πέλαγος: Μετά από τα πλαγκτόν… μέδουσες – Θα εμφανιστούν και στις παραλίες του Έβρου

Μέδουσες ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν σταδιακά να εμφανίζονται στο Θρακοκό πέλαγος, περνώντας πρώτα από τις παραλίες της Ξάνθης, έπειτα από της Ροδόπης και τέλος του Έβρου, όπως ενημερώνει ο κ. Παπαδάκης Τριαντάφυλλος, στην σελίδα του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Το φαινόμενο φαίνεται να οφείλεται στην μεγάλη ποσότητα πλαγκτόν που είχε συγκεντρωθεί το Θρακικό πέλαγος πριν από λίγο καιρό.

Δείτε αναλυτικά:

Άρχισαν να εμφανίζονται μέδουσες στο Θρακικό πέλαγος σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ποσότητας πλαγκτόν που εμφανίστηκε τις προηγούμενες μέρες.

Οι γαλάζιες ( Rhizostoma pulmo) και οι κόκκινες (Cotylorhiza tuberculata) είναι ενδημικά είδη της Μεσογείου και παρουσιάζονται συχνές αυξομειώσεις στους πληθυσμούς τους ανάλογα με την ποσότητα της τροφής που βρίσκουν. Κινούνται προσανατολισμένα προς τα νερά με την περισσότερη πυκνότητα τροφής εκμεταλλευόμενες τα θαλάσσια ρεύματα.

Στις ακτές του Θρακικού Πελάγους κυριαρχεί το ρεύμα που κινεί τα νερά ανατολικά, οπότε θα υπάρχει εξάπλωση των πληθυσμών από τις δυτικές ακτές προς τις ανατολικές. Δηλαδή πρώτα θα εμφανιστούν στις παραλίες τις Ξάνθης μετά τις Ροδόπης και τέλος του Έβρου. Το ρεύμα αυτό κινεί τα νερά με την φορά των δεικτών του ρολογιού (δεξιόστροφα) και είναι γνωστό ως ο αντικυκλώνας της Σαμοθράκης.

Αν δεχθείτε τσίμπημα από τσούχτρα, πρώτα πρέπει να απομακρύνετε κάποιο πλοκάμι που πιθανότατα έχει μείνει κολλημένο στην επιδερμίδα και στην συνέχεια πρέπει να ξεπλύνετε με ξύδι ή χυμό λεμονιού (αφού η τοξική ουσία είναι ισχυρά αλκαλική) και μετά να μπει αλοιφή αντιισταμινική ή καλύτερα κορτιζονούχα. Η αμμωνία και τα ούρα θα χειροτερέψουν την κατάσταση, ενώ το γλυκό νερό (εμφιαλωμένο) επίσης θα την χειροτερέψει αφού αλλάζει το οσμωτικό δυναμικό του μέρους.

Βουτιές και μακροβούτια πάντα με μάσκα για να βλέπουμε τον κίνδυνο που πάντα ελλοχεύει.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη