Πρόγραμμα προμηθειών που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο προβλέπει αγορά εξοπλισμού για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης (πρώην ΜΑΤ) και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ). Πρόκειται ουσιαστικά για τις υπηρεσίες που σε περίπτωση νέας, γενικευμένης κρίσης στον Έβρο, όπως εκείνη του περασμένου Μαρτίου, θα σηκώσουν το κύριο βάρος φύλαξης των συνόρων. Έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ύψους 23,5 εκατ. ευρώ, ενώ γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν επιπλέον 17 εκατ. από τον τακτικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Όπως πληροφορείται η «Κ», στη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών υπεγράφησαν συνολικά 70 συμβάσεις. Αφορούν αγορά δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, όπλων μονής και πολλαπλής εκτόξευσης δακρυγόνων, αντιβαλλιστικών κρανών, αλεξίσφαιρων γιλέκων κ.α.
Επιπλέον, την 31η Αυγούστου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέγραψε τη σύμβαση για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 8 μηνών.
Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», ένα μέρος του αφορά τη συντήρηση και ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων, που εκτείνεται από τον μεθοριακό σταθμό 1 στις Καστανιές μέχρι τη Νέα Βύσσα. Αντίστοιχα, το δεύτερο και κύριο τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή νέου φράχτη στα ποτάμια σύνορα και συγκεκριμένα στην περιοχή των Φερών. Ο νέος φράχτης θα έχει συνολικό μήκος 27 χλμ.
Τα πρώτα 9 χλμ. θα φτιαχτούν στο «πέταλο» Φερών, τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».
Σύμφωνα με την αρχική προσφορά που κατέθεσε στα τέλη Ιουλίου η κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, το κόστος κατασκευής θα έφτανε στα 55 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν ωστόσο διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής διαγωνισμού και εκπροσώπους των τεσσάρων εταιρειών, και το τελικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 50 εκατ.
Η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό της ΥΑΤ και της ΕΚΑΜ άρχισε να «τρέχει» στις αρχές Μαρτίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων στις Καστανιές και δευτερευόντως στο προγεφύρωμα των Φερών. Αφετηρία υπήρξε η δέσμευση της επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (είχε επισκεφθεί μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό το φυλάκιο 1 στις Καστανιές) να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης σε Έβρο και Αιγαίο.
«Μπορούμε να παράσχουμε οικονομική στήριξη 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τα 350 εκατ. που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού», είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.
Το κονδύλι
Από τα χρήματα της έκτακτης οικονομικής βοήθειας, τη μερίδα του λέοντος πήρε κατά πληροφορίες το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ ένα μέρος αυτών αποφασίστηκε να διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό της ΥΑΤ και της ΕΚΑΜ, που σήκωσαν μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων στα σύνορα. Από τα περίπου 30 εκατ. που – κατά πληροφορίες – κατέληξαν στα ταμεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ένα ποσό που υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ διατέθηκε για την αγορά άνω των 30.000 δακρυγόνων. Στα επίσημα έγγραφα του υπουργείου, που τέθηκαν υπ’ όψιν της «Κ», επισημαίνεται ότι η αγορά έγινε «προς κάλυψη έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες έχουν επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και ιδιαίτερα αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Έβρου».
Ακόμα 1 εκατ. ευρώ διατέθηκε για την προμήθεια χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, 400.000 ευρώ για την αγορά όπλων που εκτοξεύουν φυσίγγια δακρυγόνων (μονής και πολλαπλής εκτόξευσης), ενώ κονδύλι που πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για την αγορά αντιασφυξιογόνων μασκών.
Στη διάρκεια των επεισοδίων του Μαρτίου στις Καστανιές, οι διμοιρίες εκτόξευαν κατά μέσον όρο 1.000 με 1.100 δακρυγόνα την ημέρα, με αποτέλεσμα οι αποθήκες της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων να ξεμείνουν από πολεμοφόδια. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε τότε προχωρήσει εκτάκτως σε προμήθεια χημικών από τη Βραζιλία, διαδικασία που, σύμφωνα με ορισμένες πηγές ενημέρωσης, ολοκληρώθηκε μόνο κατόπιν παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού, καθώς το φορτίο με τα χημικά είχε προσωρινά δεσμευθεί στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις για να προμηθευθεί πλαστικά και αντιβαλλιστικά κράνη, ασπίδες μεγάλης ανθεκτικότητας, προστατευτικούς θώρακες, θερμικές κάμερες αλλά και 15.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, τέλος, και η διαδικασία προμήθειας 14 νέων τζιπ για την ΕΚΑΜ. Οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΑΤ και της ΕΚΑΜ την τελευταία εικοσαετία, καθώς η τελευταία αγορά εξοπλισμού είχε γίνει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα μάλιστα γίνεται προσπάθεια να απορροφηθούν, με την αγορά οχημάτων, ακόμα 9 εκατ. ευρώ από το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης. Ακόμα 8 εκατ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συμφωνήθηκε να διατεθούν για να ανακατασκευαστούν οι 50 κλούβες των ΜΑΤ και να αγοραστούν βάρκες για περιπολίες στον Έβρο.
Πηγή: Καθημερινή