Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ιδανική περιοχή ο Έβρος για εκτροφή εντόμων- παραγωγή πρωτεΐνης

Προοπτικές δημιουργίας πιλοτικής μονάδας εκτροφής εντόμων στον Έβρο, διαφάνηκαν στη διάρκεια της χθεσινής επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Ζαφείρης Άμπας» της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, σε συνεργασία και με άλλα πανεπιστήμια της χώρας αλλά και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Δελησταμάτη.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν ανέλυσαν τις δυνατότητες που δίνει η αξιοποίηση των εντόμων, ως πηγή θρεπτικών συστατικών και πρωτεΐνης στις ζωοτροφές, αναδεικνύοντας παράλληλα την πτυχή της κυκλικής οικονομίας, καθώς στη διαδικασία της εκτροφής των εντόμων αποκτούν υπεραξία και τα υπολείμματα καλλιεργειών. Στην Ελλάδα πάντως, και σε αντίθεση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εδώ και χρόνια πλήρες νομοθετικό πλαίσιο για τη δημιουργία μονάδων εκτροφής, διαπιστώνονται ακόμη προσκόμματα, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν εκκρεμότητες στο απαιτούμενο νομοθετικό έδαφος για την ανάπτυξη σχετικών επενδύσεων. Όσον αφορά τον Έβρο, η προοπτική του για τη δημιουργία μονάδας εκτροφής εντόμων ενισχύεται τόσο λόγω της πολύ υψηλής αγροτικής δραστηριότητας της περιοχής όσο και λόγω της παρουσίας του μεταξοσκώληκα, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από επιστημονικές εισηγήσεις, συμπεριέλαβε πριν από 1,5 χρόνο, στη γκάμα των 8 ειδών εντόμων που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν τόσο στις τροφές ζώων όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Ο κλάδος της εκτροφής εντόμων ανθεί στην Ευρώπη, με δεκάδες νέες εταιρείες κάθε χρόνο», δήλωσε στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜΘ, ο καθηγητής εντομολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Αθανασίου, που συμμετείχε στη χθεσινή επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί ζητούμενο «να μπει και στην Ελλάδα η “πινέζα” στην εκτροφή εντόμων», τονίζοντας ότι ως επιχειρηματικό project, “είναι πολύ πιο απλό από τις άλλες εκτροφές (κοτόπουλων, ψαριών, κ. α.), δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε χώρους ή ενέργεια, ούτε αποτελεί υψηλού κόστους επένδυση». Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, «είναι πολλαπλά τα οφέλη και για το περιβάλλον, αφού τα έντομα, ως αποικοδομητές της φύσης, ξανακάνουν χρήσιμο κάτι που εμείς πετάμε ως άχρηστο».

Όσον αφορά την επιλογή της Ορεστιάδας, τόσο για τη χθεσινή παρουσίαση του κλάδου εκτροφής εντόμων όσο και ως τόπου για τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας, ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι «η ευρύτερη περιοχή θεωρείται ορόσημο», αφενός γιατί έχει πολύ μεγάλο αριθμό αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε δημητριακά, άρα και πάρα πολλά υπολείμματα καλλιεργειών, που συνδέονται άμεσα με την εκτροφή εντόμων, αφετέρου επειδή στον Έβρο καλλιεργείται ο μεταξοσκώληκας και υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν το είδος. Επιπλέον, «ο μεταξοσκώληκας έχει πρωτεΐνη σε ποσοστό 90%, κάτι που δύσκολα συναντά κανείς στη φύση, σε άλλο οργανισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email