Ένας Έλληνας αγιογράφος από τον Έβρο αφήνει τα τελευταία χρόνια με το πινέλο του, το στίγμα του σε μια πόλη που η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά εδώ και 2600 χρόνια.
Ο Ιωάννης Σαρσάκης επιλέχθηκε από την ιερατική κοινότητα ώστε σήμερα να φιλοτεχνεί την μεγαλύτερη αγιογράφηση στην Σωζόπολη Βουλγαρίας, σπουδαίο μοναστικό και τουριστικό κέντρο της γειτονικής χώρας, όπου νιώθεις σαν στο σπίτι σου, μια και μέχρι πριν 40 χρόνια οι κάτοικοι εκεί δεν γνώριζαν τα Βουλγαρικά.
Ήταν πρόκληση μεγάλη να βρεθεί ένας Έλληνας αγιογράφος σε έναν τόπο με 80%, Ελληνόφωνους κατοίκους, αποδεχθείς την πρόταση των ιερέων να αγιογραφήσει τον Καθεδρικό ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Ο ίδιος δημιουργός της «Χρυσής Εκκλησίας», όπως αποκαλούν οι Βούλγαροι την Παναγία Ελευθερώτρια στο Διδυμότειχο που αποτέλεσε την αιτία να αξιολογηθεί ευμενώς το έργο του σ αυτή και να αναλάβει τις τοιχογραφίες του ναού των Κυρίλλου και Μεθοδίου, κουβαλά εμπειρία μαθητείας δίπλα στον Δημήτρη Φώτου που φθάνει μέχρι τον Τσαρούχη και τον Κόντογλου και την σχέση τους με τον Μαυροειδή, με τον οποίο γαλουχήθηκε ο δάσκαλος του.
Αν και υπήρξαν αντιδράσεις στην αρχή, η εκκλησία της Βουλγαρίας βοήθησε στη συνεργασία αυτή με το σκεπτικό ότι «εφόσον οι Βούλγαροι πάνε για δουλειά στην Ελλάδα, γιατί να μην έρθει και ένας Έλληνας αγιογράφος στην χώρα τους».
Έχουν περάσει ηδη επτά χρόνια από τότε και αυτό που ο Ιωάννης Σαρσάκης κατάλαβε στο διάστημα παραμονής του στο εξωτερικό, είναι η αξία της ελληνικής γλώσσας, το μεγαλείο και ο πολιτισμός της. Τα παραπάνω αποδεικνύονται κατά τον αγιογράφο από το γεγονός ότι το Ευαγγέλιό τους είναι γραμμένο στα ελληνικά: «Οι Έλληνες της Σωζόπολης θαυμάζουν την γλώσσα μας, γι΄ αυτό και έχουν στο λεξιλόγιο τους πολλές αρχαίες ελληνικές λέξεις (π.χ. έπεσε το ποτήρι και έγινε ψήφις, μου είπαν, δλδ ψηφίδα -κομματάκι).Εμείς αυτά δεν τα ακούμε», δήλωσε στη συνέντευξη του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ορεστιάδας.
Αν και σχολεία δεν υπάρχουν για να διδάξουν την ελληνική γλώσσα, υπάρχουν όμως Ελληνόφωνοι Σύλλογοι ελληνικοί που διοργανώνουν σεμινάρια για τον σκοπό αυτό.
Επιπροσθέτως, η Ελληνική πρεσβεία διοργανώνει εκδηλώσεις, οι οποίες που προσπαθούν να κρατήσουν την ελληνική παράδοση ζωντανή.
«Μας παρακαλούν να τους μιλούμε ελληνικά για να μην ξεχνούν τη γλώσσα. Μας θαυμάζουν και μας σέβονται για αυτά που έχουμε δώσει σαν Ορθόδοξοι Έλληνες στη χώρα τους. Η Ελλάδα γι΄ αυτούς είναι μια κοιτίδα, μια φωτεινή λάμψη στην θρησκευτική τους ιστορία. Όταν μαθαίνουν ότι είμαι Έλληνας τρέφουν βαθιά συναισθήματα και γω αισθάνομαι υπερήφανος γι αυτό,» τονίζει ενώ παράλληλα εκφράζει τη λύπη του που οι νεότεροι κάτοικοι δυστυχώς αφομοιώνονται και η γλώσσα φαίνεται πως κι αυτή αρχίζει να χάνεται. Υπάρχουν αδελφοποιήσεις με σκοπό την ενδυνάμωση της σχέσης αυτής, όμως δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν.»
Ο Ιωάννης Σαρσάκης δεν αναμένεται να εγκαταλείψει σύντομα τη Σωζόπολη αφού ανέλαβε ένα έργο ψηφιδωτών μαζί με τη σύζυγό του πτυχιούχο της σχολής Καλών Τεχνών, προσκαλώντας όλους τους Έλληνες να επισκεφθούν την περιοχή, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, για να τονώσουν το ηθικό των κατοίκων, να απολαύσουν τις ομορφιές αλλά και να αφουγκρασθούν την Ελλάδα εκτός συνόρων!
Πηγή: ertnews.gr