Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, μίλησε στην εκπομπή «Ανοιχτό Μικρόφωνο» του Κυριάκου Αετόπουλου στον Focus 88.9, αναφερόμενος στα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις πληρωμές των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε ότι οι πληρωμές δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ αντί να υπάρχει διαφάνεια και τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, εμφανίζονται συνεχώς νέα προβλήματα. Όπως είπε, «στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήρθαν τα αποτελέσματα του δορυφορικού ελέγχου, τα οποία ήταν τραγικά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 70% με 80% των καλλιεργειών της Θράκης χαρακτηρίστηκαν μη επιλέξιμες, με χωράφια με βαμβάκια, σιτάρια, ρύζια και μηδική να εμφανίζονται ως «προβληματικά». Όπως ανέφερε, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε ρυθμίσει την ευαισθησία του μηχανήματος πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα να πετάξει πάρα πολλά χωράφια ως προβληματικά, ενώ στην πραγματικότητα ήταν εντυπωσιακές φυτείες.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου εξήγησε ότι ο δορυφόρος επεξεργάζεται τη χλωροφύλλη που παράγει κάθε φυτό και μπορεί να ελέγξει τα στρέμματα, όχι όμως και αν το χωράφι ανήκει σε ιδιώτη ή στο δημόσιο. Όπως τόνισε, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει διαδικασία επιτόπιου ελέγχου ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση των χωραφιών. «Δεν υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσουμε να έρθουν να δουν το χωράφι, να δουν πώς είναι. Και όταν γίνει αυτό, η εικόνα του χωραφιού θα έχει αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις συνέπειες, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι χιλιάδες αγρότες, ειδικά στη Ροδόπη και τον Έβρο, βρίσκονται σε απόγνωση και προβληματισμό, καθώς πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις για κάθε αγροτεμάχιο που έχουν.
Για το επόμενο διάστημα, ανέφερε ότι οι αγρότες του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης προγραμματίζουν διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο να συζητήσουν το θέμα με τους εργαζόμενους και να υπάρξει επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία.
«Δεν γίνεται να αναγνωρίζεται ένα λάθος και να μπαίνει ο κόσμος στη διαδικασία να αποδείξει ξανά το αυτονόητο», είπε.
Όπως πρόσθεσε, όλη η Ελλάδα μιλάει για κινητοποιήσεις και αν δεν κινηθεί γρήγορα η διαδικασία της πληρωμής, ο κόσμος είναι σε απόγνωση. «Υπάρχει οικονομική στενότητα που αποτυπώνεται και στην αγορά. Οι αγρότες οφείλουν, οι επιχειρηματίες οφείλουν, υπάρχει γενική δυσκολία», ανέφερε.
Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα:
Κ.Π.









