Τρίτη 23 Ιουνίου 2026

Κ. Μητσοτάκης: Έρχεται νέο πλαίσιο για τα καταναλωτικά δάνεια έως 100.000 ευρώ

Σε παρεμβάσεις για την προστασία των καταναλωτών στις τραπεζικές συναλλαγές προχωρά η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά δάνεια έως 100.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης (03.05.2026), οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στον περιορισμό καταχρηστικών πρακτικών και στην ενίσχυση της διαφάνειας, θέτοντας κανόνες που, όπως επισημάνθηκε, «βάζουν τέλος στα ψιλά γράμματα».

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, προβλέπεται ανώτατο όριο στο συνολικό ποσό αποπληρωμής ενός καταναλωτικού δανείου, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% πάνω από το αρχικό κεφάλαιο, ευθυγραμμισμένο με τα δεδομένα που ισχύουν κατά μέσο όρο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, εισάγεται η δυνατότητα υπαναχώρησης από τη σύμβαση δανείου εντός 14 ημερών από τη σύναψή της, δίνοντας στους καταναλωτές περιθώριο επανεξέτασης της απόφασής τους.

Όπως σημειώθηκε, οι ρυθμίσεις αυτές επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα πιο σαφές και δίκαιο πλαίσιο στις συναλλαγές με τα τραπεζικά ιδρύματα, ενισχύοντας την προστασία των πολιτών.

Κ.Π.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη