Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Κ. Μητσοτάκης: Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Το άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τριτολογίας του στη Βουλή.

“Εκτίμηση μου είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα…Το πιλοτικό πρόγραμμα της εστίασης εκεί κατατείνει. Όταν ανοίξει η εστίαση να έχουν προφτάσει οι επιχειρηματίες να προετοιμαστούν. Να έχουν αγοράσει τις πρώτες ύλες, έτσι ώστε να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης και να μπορέσουν γρήγορα να ανοίξουν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι μεγάλο κομμάτι του ταμείου ανάκαμψης κατευθύνεται σε δράσεις που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα στη χώρα, τον κόσμο της εργασίας, θα καταρτίσουν ανέργους και θα στηρίξουν περαιτέρω το σύστημα υγείας.

“Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων”

Αναγνωρίζοντας νωρίτερα ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με την πανδημία και εκφράζοντας τη βάσιμη ελπίδα ότι θα είναι και το τελευταίο, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, αναγνώρισε την κόπωση των πολιτών, καλώντας την κοινωνία να κάνει, με ασφάλεια, αυτό το τελευταίο βήμα μετάβασης στη μετά την πανδημία εποχή.

“Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Για αυτό και με τη συνεργασία των επιστημόνων η κυβέρνηση πήρε μία σειρά από αποφάσεις. Αμέσως μετά και αφού δούμε τα αποτελέσματα, την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να εξετάσουμε και τη λειτουργία της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα λύκεια. Τα μέτρα επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους  αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια. Να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων μας και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της…Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Από τη στιγμή που δίνουμε πράσινο στις διαδημοτικές δεν πρέπει να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού. Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστώσουμε ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορούν να επανέλθουν. Αλλά, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με το βλέμμα στον εμβολιασμό της κοινότητας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την κυβερνητική δέσμευση, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είχαν εμβολιαστεί 1.700.000 πολίτες.

“Πέσαμε έξω 150 εμβόλια. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβόλιο και το Μάιο και τον Ιούνιο ακόμα περισσότερα, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε με τουλάχιστον μία δόση όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 και το σύνολο των ευπαθών. Ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας και μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε και στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού”, ανέφερε, εκπέμποντας μήνυμα και προς την Ευρώπη.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να υποχρεώσει εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Και αν αυτό σημαίνει και απαγόρευση εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες της Ευρώπης, σε συνέχεια της συμφωνίας που έχουν υπογράψει και αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται και πρέπει να γίνει”, διεμήνυσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που αναζητεί είναι συνθέσεις, προσθέτοντας πως η οικονομία και η κοινωνία, παρά τις δυσκολίες, άντεξαν στην πολύμηνη δοκιμασία. “Βγαίνουν από αυτήν πιο ώριμες, πιο δυνατές. Έτοιμες να υποδεχτούν όχι μόνο τον τουρισμό το καλοκαίρι. Να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα είναι πρώτη αυτή που βγήκε μπροστά για το ψηφιακό πιστοποιητικό που κάποιοι το χλεύασαν. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη πρόκληση του ταμείου ανάκαμψης. Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα. Να φτάσουμε, δηλαδή, στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι”, ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε στην ομιλία του:

-Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν ουσιαστικά τρεις στρατηγικές. Η μία είναι στρατηγική των αυταρχικών καθεστώτων, με οριζόντιους περιορισμούς. Η δεύτερη στρατηγική είναι αυτή της ανοσίας της αγέλης. Υπάρχει και η τρίτη στρατηγική που είναι αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη και είναι ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η συσσωρευμένη κόπωση της κοινωνίας μπορεί να καθυστερήσει την επικείμενη ήττα της πανδημίας. Δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την εξέλιξη, γιατί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κούραση, αλλά και αμφισβήτηση των μέτρων. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα γιατί αν δεν είχε συμβεί αυτό με ένα τόσο επιθετικό ιό τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Συμμερίζομαι απόλυτα αυτή την κόπωση και την διάχυτη αγωνία. Έχουμε να διαχειριστούμε δύο δύσκολους μήνες ακόμα και θα πρέπει όλοι να κάνουμε αυτήν την τελική προσπάθεια, έχοντας, όμως, στη φαρέτρα μας δύο σημαντικά πρόσθετα εργαλεία. Το πρώτο είναι το εργαλείο των self tests. Είναι ένα εργαλείο, για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά στη μαζική προμήθεια αυτών των τεστ και στην οργανωμένη διάθεση σε ολόκληρο τον πληθυσμό. 

– Κάποτε θα πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μία κοινή βάση συζήτησης και η γλώσσα των αριθμών είναι ο μόνος δημοκρατικά έγκυρος τρόπος για να συνυπάρχουμε και να συνεννοούμαστε…Χωρίς ένα κοινό κώδικα κατανόησης και ερμηνείας αυτού του εξαιρετικά σύνθετου φαινομένου κινδυνεύουμε είτε να υποβαθμίζουμε σοβαρές επιτυχίες, είτε το χειρότερο να μην αναγνωρίζουμε λάθη, η υπέρβαση των οποίων θα μας κάνει καλύτερους. 

– Στους εμβολιασμούς και με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πέμπτη καλύτερη ευρωπαϊκή θέση ως ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις από τα εμβόλια. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ως προς την πρώτη δόση. Στον αριθμό των τεστ βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γίνονται στη χώρα μας πολλά περισσότερα τεστ σήμερα σε σχέση με αυτά που γίνονταν πριν από δύο μήνες. 

– Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και είναι λάθος να αξιολογούμε τη διαχείριση με στιγμιότυπα και με φωτογραφίες της στιγμής. Να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες που προκύπτουν αθροιστικά. Ένα είναι το συμπέρασμα όλων των επιστημονικών προσεγγίσεων. Ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας που χτυπάει και την πατρίδα μας, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Φυσικά και έγιναν λάθη. Πρώτος εγώ τα έχω αναγνωρίσει. Όμως, η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλλεις όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα-μέρα με τον ιό. 

– Τα νοσοκομεία δέχονται μία πίεση χωρίς προηγούμενο. Αλλά και οι επιδόσεις των ανθρώπων τους δεν έχουν προηγούμενο και η προσπάθεια συνεχίζεται. Επιτάξεις έγιναν όταν χρειάστηκε και θα ξαναγίνουν εάν χρειαστεί. 

– Η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε την αλληλεγγύη με την κοινή αγορά εμβολίων και τη διάθεσή τους ανάλογα τον πληθυσμό. Η Ευρώπη απέτυχε όμως στην έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων και στην τροφοδοσία των κρατών-μελών με αποτέλεσμα σήμερα όλοι να αναγνωρίζουν ότι δυστυχώς η πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργή. Είναι επιτυχία για τη χώρα η επιχείρηση “Ελευθερία”.

“Συνεχίζω, με τον ελληνικό λαό, στο δρόμο του ρεαλισμού”

“Τι εισέπραξα από τη συζήτηση; Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό. Από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό. Από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό. Από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό. Από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό… Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω. Αυτόν του ρεαλισμού. Διότι οι πολιτικές μας από ρεαλισμό διακατέχονται”. στη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της δευτερολογίας του, απαντώντας στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. “Ως προς το περιεχόμενο της ομιλίας σας κ. Γεννηματά μού θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα. Χωρίς, όμως, το ταλέντο στο ψέμα και στο λαϊκισμό. Και θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθείτε και να σας προβληματίσει γιατί οι ψηφοφόροι του κόμματος σας, σε όλες τις μετρήσεις και σε μεγάλη πλειοψηφία φαίνεται να στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Και εσείς επιμένετε να χρεώνετε στην κυβέρνηση όλα τα πιθανά στραβά που μπορεί να συμβαίνουν στον τόπο, ενδεχομένως για να ξεφύγετε μέσα από τα δικά σας αδιέξοδα”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο. Ότι λίγο πολύ τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια. Και αναρωτιέμαι πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής, αλλά αποτυπώνουν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Γιατί και τα δεδομένα δε σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι και αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες”, επεσήμανε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στη δευτερολογία του:

-Το να έρχεστε και να λέτε ότι αποτύχατε σε όλα δεν αδικεί μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την προσπάθεια που έκανε όλος ο κρατικός μηχανισμός. Και τελικά την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι πολίτες που έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή πραγματικότητα, έχοντας στη διάθεσή μας πληροφόρηση που μπορεί να μην είχαμε πριν από μερικούς μήνες…

Η πραγματικότητα ήταν ότι όταν κλείσαμε τον Ιανουάριο βλέπαμε την τάση των κρουσμάτων. Εάν δεν είχαμε κλείσει τον Ιανουάριο, έτσι όπως κλείσαμε, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας θα ήταν τέτοια που προφανώς δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. 

-Ο βαθμός συμμόρφωσης σήμερα δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο. Όταν υπήρχε ο μεγάλος φόβος. Και σήμερα αυτό που κάνουμε είναι μία προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων. Δεν είναι άνοιγμα. Για το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων δε νομίζω ότι έχουμε διαφορετική άποψη. Εσείς είχατε πει πρώτος ότι κακώς είχαν κλείσει οι διαδημοτικές. Θα συμφωνήσω, εκ των υστέρων, μαζί σας. Ήταν μία εισήγηση της επιτροπής, εμένα δε με έβρισκε απολύτως σύμφωνο, προσαρμοστήκαμε για κάποιο διάστημα, κρίναμε εκ των υστέρων ότι αυτό δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό. 

-Για το λιανεμπόριο μάς έκαναν μία εισήγηση οι ειδικοί. Σχεδόν ομόφωνη. Υπήρχε από ό,τι καταλαβαίνω μία διαφοροποίηση. Να μας πείτε εάν συμφωνείτε. Εάν πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο. Εάν πρέπει να ανοίξουμε τα πολυκαταστήματα. Εάν δεν κρίνεται ότι πρέπει να χρειαζόμαστε το γραπτό μήνυμα. 

-Για τα εμβόλια κ. Τσίπρα λέτε τώρα ότι χρειαζόμαστε περισσότερα. Και ποια πρέπει να είναι η στρατηγική του εμβολιασμού; Να κάνουν τα εμβόλια οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή. Μα τι ωραία…Πώς το σκεφτήκατε αυτό; Είναι πολύ σοφό αυτό που είπατε. Σας διαβεβαιώνω ότι αν είχα δέκα εκατομμύρια εμβόλια θα άνοιγα την πλατφόρμα και θα έκαναν όλοι. Η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή. Έχετε άλλη άποψη; Να μας την πείτε…

-Και να θέλαμε να αγοράσουμε εμβόλια από τη Ρωσία και να πάρουμε το ρίσκο να παρακάμψουμε την ευρωπαϊκή διαδικασία, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ποσότητες που να αξίζει κανείς να μπει στον κόπο να κάνει αυτή τη συζήτηση.

πηγή:capital.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email