Τις πρώτες εκτιμήσεις της καταστροφής και την επιστροφή της υγιούς βιοπικοιλότητας στην περιοχή της Δαδιάς έδωσε ο πρώην Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου και Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών με έμφαση στη χερσαία πανίδα – Χωρική ανάλυση φυσικού περιβάλλοντο, Κώστας Ποϊραζίδης με ανάρτησή του στο facebook. Όπως αναφέρει:
«Με βάση μια πρώτη εκτίμηση με βάση εικόνες Sentinel (από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) επηρεάστηκε μια έκταση 45.000 στρεμμάτων, όπου τα 8130 στρέμματα (18%) αποτελούν άκαυτες νησίδες. Αυτές θα αποτελέσουν τις βασικές οικολογικές νησίδες για τη γρηγορότερη αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της περιοχής, αρκεί όλες οι μεταπυρικές εργασίες να γίνουν με απόλυτο σεβασμό στην οικολογική ισορροπία της καμένης έκτασης.
Αυτό που είναι επίσης σημαντικό, είναι ο χάρτης σφοδρότητας της περιοχής, όπου σε ένα ποσοστό 51,4% η πυρκαγιά είχε χαμηλή σφοδρότητα !!! Σε αυτές τις εκτάσεις όλα τα άτομα δρυός δεν έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά και θα έχουν βλαστήσει την επόμενη βλαστητική περίοδο. Η ολική διατήρηση τους είναι τελείως απαραίτητη, για να συνεχίσει η καμένη περιοχή του ΕΠ Δαδιάς να παρέχει ΑΜΕΣΑ κατάλληλους βιοτόπους για την πληγείσα βιοποικιλότητα.
Άλλο σημαντικό στοιχείο από το χάρτη αυτό είναι τα 12.650 στρέμματα άκαυτης περιοχής (Unburned), που έχουν μεγαλύτερη έκταση από τις διασωθείσες νησίδες, γιατί συμπεριλαμβάνονται και μικρές άκαυτες περιοχές ανάμεσα σε καμένες εκτάσεις.
Πολύ σύντομα θα γίνει και μια συνολική οικολογική αξιολόγηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να αναλυθούν οι ειδικές ανάγκες μεταπυρικής αποκατάστασης ξεχωριστά για τα σημαντικά είδη της περιοχής.»
Κώστα Ποϊραζίδης, πρώην Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου – Αναπληρωτής Καθηγητής Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών με έμφαση στη χερσαία πανίδα – Χωρική ανάλυση φυσικού περιβάλλοντος